Op blote voeten door het bos

Op blote voeten door het bos

 

In het Nationaal Park Hoge Kempen, een langoureus Limburgs natuurgebied van meer dan 5000 ha bos en heide, deden wij onze schoenen uit. Niet dat ze dat ginder raar vonden, het is tenslotte zomer! Bovendien: het Blotevoetenpad loop je nu eenmaal niet met schoenen aan.

 

Zodra de sandalen in een hoekje gekeild worden, beginnen de kinderen opgewonden te springen: dit wordt leuk! Als we even later barrevoets door het bos kuieren, voelen we ons als Goudlokje met een vleugje hippie. Modder, diepe en ondiepe plassen, houtsnippers, gras, leem, stenen… Twee kilometer lang voelen onze voeten alles wat normaal gezien discreet voor hen verborgen wordt. Soms doet het een beetje pijn, als de steentjes nogal puntig zijn. Soms voelt het ronduit goddelijk, in de zachte modder bijvoorbeeld, en denken we: nooit meer schoenen! De meisjes kraaien van de pret: eindelijk mag alles eens goed vuil worden en mogen hun zachte meisjesvoeten dat ook aan den lijve ondervinden. Felix is wat terughoudender. Vuile voeten zijn niet echt zijn grote droom, en dat is nog zacht uitgedrukt. Al bij al is het parcours best een uitdaging. Ga ervan uit dat je kinderen jonger dan vijf geregeld zal moeten dragen, aangezien er door behoorlijk diep water moet gewaad worden (mét leuning, dat wel). Buggy’s zijn hier helemaal uit den boze, tenzij je jouw exemplaar eens aan een Parijs-Dakartest wil onderwerpen. Nadat we onze voeten weer schoongespoeld hebben, duiken we in het Insectenmuseum op dezelfde site. Daar sluipen en kruipen de kleinste bewoners van de planeet. Zonder schroom begeven we ons in de fascinerende microkosmos der onderkruipsels, zoals libellen, thripsen (wie-psen?), snavelinsecten, oorwormen, sprinkhanen, kakkerlakken, glimwormen en mieren. Dat al dat gekrioel best een geboeide kinderblik kan opleveren, wordt algauw duidelijk. Geestdriftig smijten de jonge Dingenzoekers zich in het vlooientornooi. Ze springen al wat ze kunnen, maar raken niet verder dan 14 cm. Hun uitdager, de vlo, haalt moeiteloos 30 cm, zo ‘n 100 keer zijn eigen lichaamslengte. Terwijl Felix probeert uit te rekenen hoe hoog hij zou moeten springen met dezelfde opwaartse kwaliteiten als de vlo, verdiepen de meisjes zich al in de volgende opdracht. Rol de drol, luidt die intrigerend genoeg. Ze doen hun uiterste best, maar de kever wint. En zo winnen ze allemaal ons respect: de insecten omdat ze sommige dingen beter doen dan wij, en de kinderen omdat ze zo dapper blijven proberen.

 

Blotevoetenpad en Insectenmuseum, Stalkerweg, 3690 Zutendaal. Info: 089/25.50.60, www.lieteberg.be. Het Blotevoetenpad is geopend van Pasen tot Allerheiligen.

Blote voetenBlote voetenBlote voetenBlote voetenBlote voetenBlote voetenBlote voetenBlote voetenBlote voeten