Boeken troef: the sequel

Boeken troef: the sequel

Boeken! Wij krijgen er nooit genoeg van. Gelukkig zijn er weer drie getalenteerde makers die ons bereidwillig voorzien van goeie stuff.
We zouden niet graag cold turkey moeten gaan met de zomervakantie in zicht.

Illustratrice Inge Bogaerts (die eerder al Mevrouw Ja & Meneer Nee maakte met auteur Pieter Van Oudheusden) heeft een verrukkelijk prentenboek uit. Wat dit boek helemaal bijzonder maakt, is dat het het allerlaatste is van de auteur, die eind 2013 aan een hersentumor overleed. Toen mijn vader een reus was werd zopas postuum uitgegeven door Lannoo. Gezien haar voorgeschiedenis met van Oudheusden, werd Inge Bogaerts door zijn familie gevraagd de tekst van beelden te voorzien. En dat deed ze! Hart van het boek is een meisje dat gaandeweg tot het besef komt dat haar vader dan toch geen reus is, maar een mens onder de mensen.


‘Op zijn schouders droeg mijn vader me rond. Ik zag de hele wereld: de mensen, de straten, de bossen en in de verte de zee.
‘Je bent nu groter dan ik!’ riep hij dan, en lachte. Zijn lach bulderde als onweer in de bergen. Mijn lach rinkelde als los geld dat uit zijn broekzak op de grond viel.’

De prenten zijn  fris en warm tegelijk, uitgepuurd en rijk, fel en zacht. Er zit humor in, en tegelijk raken de tekeningen je ook vol in het hart. Een prachtig boek voor vaders en dochters (en de rest van de wereldbevolking).

toen mijn vader


Circusnacht
Mattias De Leeuw tekent sneller dan zijn schaduw, tot groot geluk van al wie houdt van zijn spitse, dynamische en kleurrijke tekeningen. De Antwerpse illustrator maakte al hele fijne prentenboeken (De Steltenloper, Sint op Komst, Het Grote Treinenboek…) en ook met het betoverende Circusnacht is het weer ferm raak. Het is een boek zonder woorden, want die heeft hij gewoon niet nodig om een verhaal te vertellen. Ook hier gaan we op stap met een meisje, dat hunkert naar een avontuur en iemand om mee te spelen. Zodra de nacht valt, wordt ze door een clown meegenomen naar de magische wereld van het circus. Ze zwiert met hoepels, doet kunstjes op een paard, temt een leeuw en draait haar hand niet om voor het betere koorddanswerk. Temidden van al die acrobatische toeren vindt ze ook haar verloren gewaande speelkameraad terug. De sfeer spat van de pagina’s: je voelt er niet alleen de magie van Fellini in, maar ook de kleurrijke vormentaal van Matisse. Het grote formaat van het boek is een troef: bij sommige prenten heb je het gevoel dat je zo mee in de zwoele sterrennacht zou kunnen stappen. Er gebeurt veel wonderlijks tegelijk, waardoor je het boek kan blijven vastpakken en telkens weer nieuwe details ontdekken. Een heerlijk, hartverwarmend boek voor alle leeftijden.

Circusnacht-cover.indd

De Bokrokker

Het Geluidshuis stelt voor…. een knotsgek hoorspel met een (bijna) correct historisch verhaal over de Bokkenrijders en Hendrik de Smet. Hendrik levert de plaatselijke bevolking van Bokrijk sloten voor hun huis en zwaarden om hun te beschermen tegen de o zo gevreesde Bokkenrijders. Op een dag komen er twee agenten uit Brussel zoeken naar de Bokkenrijders. Hendrik de Smet heeft last van een Tuuuuut in zijn oor (je zou voor minder, als je dagelijks hard moet tikken met een hamer op een aambeeld). Daardoor antwoordt de brave man op de vraag: ‘Bent u een Bokrijder?’ met ‘Ja hoor!’ en belandt door dit misverstand in de gevangenis.

De Bokrokker is niet alleen een hoorspel vol grappen en leuke liedjes. Het is ook een prachtig boek met illustraties van Melvin. En voor alle fans die geen cd-speler meer hebben, is er nu de app van het Geluidshuis. Bij het boek zit een code waarmee je dit verhaal (en nog vele anderen) gratis op je smartphone kan zetten.

Dit hoorspel is een samenwerking met Bokrijk. De humoristische beeld- en geluidsinstallatie ‘De Magische Smidse’ is hiervan het resultaat. Sinds eind maart kan je de oven, aambeeld en waterton (met de stemmen van Tine Embrechts, Manou Kersting en Peter Van den Eede) permanent bezichtigen en in vier talen beluisteren in het Openluchtmuseum.

Bokrokker