Boeken troef

Ons boek is naar de drukker! We kunnen het zelf amper geloven. Rond midden juni ligt België voor kinderen en hun baasjes in ’t schap van elke zichzelf respecterende boekhandel. Het popelen kan beginnen (en is bij ons al volop bezig).

In afwachting daarvan lieten we onze ogen al eens dwalen door andermans boeken. Samen met Lucy, Mirtha en Felix lazen we ons een weg door een lentefris letterenbos. Dit zijn vijf boeken die ons ruimschoots konden bekoren.

Mama Medusa

Kitty Crowther is zo iemand die alles kan. Ze tekent (fantastisch) en schrijft haar eigen verhalen. In die volgorde werkt ze, zo vertelde ze ons toen we haar interviewden voor ons boek: eerst tekenen, dan pas komen de woorden. Het mooie aan het feit dat zowel beeld als woord uit het hoofd van één iemand komen, is dat het een heel consistent universum oplevert. Kleur en beweging spatten van de pagina in dit prentenboek. Mama Medusa bevalt van een dochter, die ze Iris noemt. Het is grote liefde, zoals dat hoort te gaan tussen moeder en dochter. Iris brengt haar dagen door in het lange haar van haar moeder, een coupe om u tegen te zeggen. ‘Jij bent mijn parel’, zegt Medusa, ‘en ik ben jouw schelp.’ Innig verstrengeld gaan de twee door het leven. Tot de dag waarop Iris zegt: ‘ik wil naar school’. Wat volgt is een verhaal over loslaten en hoeveel pijn dat kan doen voor moeders. Maar ook hoe vindingrijk en genereus zo’n moeder kan zijn, als het gaat over het geluk van haar kind. Krop-in-de-keel-materiaal.

Auteur en illustrator: Kitty Crowther. Vertaling: Siska Goeminne. Uitgeverij: De Eenhoorn

mama_medusa

Virginia Wolf

Dit verhaal wordt verteld door Vanessa, de zus van Virginia, die op een dag vaststelt dat het hoofdpersonage in een wolfse bui uit bed gestapt is. Ze klauwt en grauwt en jaagt iedereen op de vlucht. Zelfs verwennerijtjes en gekke bekken helpen niet. Virginia Wolf wil maar één ding: met rust gelaten worden. Ze verschanst zich in bed, waar ze als een stille bult de dag probeert door te komen. Was ze maar in Bloesembes, verzucht ze. Haar zus gaat aan de slag met verfdoos en papier en schildert Bloesembes zoals zij het zich voorstelt: met prachtige bloemen, cupcakes en bomen om in te klimmen. Met drijvende bloemblaadjes, een schommel en een veld met veel plaats om in te dwalen want, zo zegt Virginia, wolven willen kunnen zwerven. Een knap, troostrijk boek over hoe donker het kan worden in je hoofd en wat de kracht van fantasie – én van zusjes – daar tegen vermag. Losjes geïnspireerd op de Britse schrijfster Virginia Woolf, die in haar te vroeg beëindigde leven menig duister wolvenmoment voor de kiezen kreeg.

Auteur: Kyo Maclear. Illustrator: Isabelle Arsenault. Vertaling: Siska Goeminne. Uitgeverij: De Eenhoorn

Virginia-Wolf

Het telboek van prins Hayo de Gelukkige

Hadden we al gezegd dat Edward van de Vendel de beste schrijver van dit taalgebied en ver daarbuiten is? Tel daarbij op de straffe borstelstreken van Mattias De Leeuw en je hebt een boek om heel blij van te worden (plus: je leert er nog mee tellen ook). Hayo de Gelukkige is de prins van Zuizelland. Voor zijn 1ste verjaardag krijgt hij 2 honden: 1 om tegenaan te slapen en 1 om onderdoor te kruipen. Met zo’n begin kan een boek wat ons betreft al niet meer stuk. Koning Honing en Koningin Honingin nodigen ook 2 beeldhouwers uit en laten 3 schilderijen maken. Met elk jaar dat Hayo ouder wordt, worden de sommen ambitieuzer. Op zijn 8ste verjaardag maakt hij 9 schilderijen. Hij had 3 verfdozen gekregen met elk 8 kleuren (de maaltafels, iemand?). Nu had prins Hayo 3 tubes oranje, 3 tubes blauw, 3 tubes paars en ook nog 3 tubes van de 5 andere kleuren. Onze liefde voor taal is vele keren groter dan die voor cijfers, en toch merk je dat je haast als vanzelf begint te tellen en te vermenigvuldigen door de onweerstaanbare vaart van de tekst. De vrolijke dynamiek van de illustraties maakt de klus helemaal af. Dit boek kan tellen!

Auteur: Edward van de Vendel, illustrator: Mattias De Leeuw. Uitgeverij: De Eenhoorn

het_telboek_van_prins_hayo-1-min_1

De Waanzinnige Boomhut van 65 verdiepingen

Na het bouwverlof van vorig jaar zijn Andy en Terry er weer eens flink ingevlogen: hun boomhut werd uitgebreid met maar liefst 13 nieuwe verdiepingen. Of de constructie nog steeds stevig staat, valt te betwijfelen, maar als boek blijft het werken. Deze hilarische reeks weet zoveel kinderen te betoveren – ook kinderen die niet zo héél graag lezen – dat je hoe dan ook toch wel je hoed afdoet voor dit stelletje bouwvakkers-met-benefits. Een greep uit de nieuwe aanbouw: de verjaardagskamer waar je elke dag jarig bent, een eigen tv-zender die elke pagina van heerlijk commentaar voorziet en de onzichtbare kamer (zo hebben wij er thuis ook een paar). Alles gaat goed tot op een dag inspecteur Bubbelspul komt vragen naar de bouwvergunning van hun boomhut. Waarop de illegale boomhutbouwers de hele geschiedenis door reizen met hun tijdmachine en – uiteraard – de zotste avonturen beleven. Mirtha en Lucy zijn dol op De Waanzinnige Boomhut. Zelfs Felix hapt er tussendoor graag nog eentje weg. Wat Mirtha vooral supergrappig vindt, is dat Andy en Terry niet alleen de hoofdfiguren zijn in het boek, maar dat ze dit boek ook écht geschreven en getekend hebben. De vertaling van Edward van de Vendel is trouwens top.

Auteur: Andy Griffiths, illustrator: Terry Denton. Vertaling: Edward van de Vendel. Uitgeverij: Lannoo

COV_De boomhut 65 verdiepingen.indd

Ik zie ik zie

Sluit je ogen en stel je voor… een stad. Een stad waar alles van zachte romige kleuren is, een stad waar alles op orde is, een stad op stelten, een feestende stad, een verlaten stad …

Eef Rombaut maakte samen met illustratrice Emma Thyssen de boeken Hart, Schaap zoekt schoen en Schaap zoekt groen. Dit duo maakt niet alleen boeken maar ontwerpt ook kleding: hun eigen collectie hangt bij JBC in de rekken onder de vlag Rainbow City Warriors.

Deze keer gaat Eef vreemd met Leen Vanbroekhoven, die in dit boek haar debuut maakt als illustratrice. Ik zie ik zie is een prachtig prentenboek dat je op elke bladzijde blijft verrassen en verbazen. Dit boek nodigt vooral uit om in je fantasie te kijken, en daar houden wij toevallig heel veel van.

Auteur: Eef Rombaut, illustrator: Leen Vanbroekhoven. Uitgeverij: Abimo

ik zie