Boekenzoekers in actie

Boekenzoekers in actie

Het is weer Jeugdboekenweek! Van 14 tot 29 maart wordt jan en alleman om de oren geslagen met het betere kinderboek. En vooral het grappigere kinderboek, aangezien het thema dit jaar humor is. Haha!

Boeken worden geschreven door schrijvers die daar flink hun best voor moeten doen, dus het minste dat wij kunnen doen is die boeken vervolgens lezen. Onze drie jeugdige lezers gingen vlijtig aan het werk.

 

Felix

LOW_GVB_Jeugdboekenweek_fy0p3699

*Lezersprofiel

We hebben het hier over een jongen van 11 die boeken verslindt alsof het boterhammen met choco zijn. Nog lang nadat ’s avonds het bedlampje al gedoofd had moeten zijn, zit hij onder de dekens op te gaan in verhalen over mythische helden. Aan tafel vinden we het soms raar dat zijn blik zo schuin naar beneden is gericht, tot we merken dat hij stiekem een boek heeft liggen op de stoel naast hem. Vrees niet voor slechte tijden, boekenindustrie, want Felix is in staat om in zijn eentje een wankelend jaarresultaat recht te trekken.

*Boek: ‘Paarden, zwaarden en rare baarden: sport bij de Romeinen’ van Jan Paul Schutten en Fik Meijer (Querido)

Dit boek doet uit de doeken hoe het nu precies zat met sport in de Romeinse tijd. Niet op een saaie, educatieve manier, nee. Onderwerpen als ‘De voor- en nadelen van naakt sporten’, ‘Een live verslag van de Olympische Spelen’, ‘De hooligans van Constantinopel’ en ‘Een exclusief interview met wagenmenner en multimiljonair Porphyrius’ doen vermoeden dat er in dit boek meer aan de hand is. Jan Paul Schutten gaf de wereld ook al het prachtige (en uitbundig bekroonde) Het Raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel, dus je begrijpt dat de verwachtingen hooggespannen zijn.

*Wat Felix ervan vindt:

‘Het is een dun boek dat eigenlijk meer een soort van heel dik tijdschrift is. Het is allemaal echt gebeurd. Het eerste deel gaat over de Olympische Spelen. Daarna komen de gladiatoren en dan de wagenrennen. Jammer is wel dat het niet één groot verhaal is, het zijn meer artikels. De interviews zijn heel leuk, vooral dat met Asteropaeus. Hij is een gladiator die 107 gevechten heeft overleefd. Ongelofelijk! Er staan ook Romeinse advertenties in het boek, zoals: ‘Het Colosseum, een gezellige midweek voor de hele familie!’ Het gaat over feiten, maar het is toch grappig. Ik vond dit een heel tof boek.’

Lucy

LOW_GVB_Jeugdboekenweek_fy0p3693

*Lezersprofiel

Lezen zit voor dit meisje van 8 niet in de top 3 van leukste dingen aller tijden. Zitten daar wel in: ravotten, alles wat met liefde te maken heeft en desserten met véél chocolade (en alle andere desserten). Strips vindt ze heel leuk, maar als je weet dat ze op 20 minuten 20 strips kan lezen, doet dat wel vragen rijzen.

*Boek: ‘Hoe maak ik het aan?’ van Evelien De Vlieger en Wendy Panders (Lannoo)

Een boek over verliefdheid en de organisatie die aan zo’n onthutsend fenomeen te pas komt. Past in de reeks ‘Hoe maak ik een vriend?’ en ‘Hoe maak ik tijd?’ van dezelfde schrijfster. Het heeft zo z’n voordelen om eens in het hoofd van een verliefde jongen te kunnen kijken, zeker als die verzonnen is door een schrijfster die zelf moeder is van drie jongens.

*Wat Lucy ervan vindt:

Ik vind het een aanrader. In het begin begrijp je het niet helemaal, want niet alles wordt uitgelegd. Maar op het einde is het wel heel duidelijk. Soms vraag je je af: wat zou Amina daar nu van vinden? Maar dat kom je dan niet te weten. Sommige dingen aan verliefd zijn herkende ik wel. Vooral dat van die koude rillingen en de onvaste benen. De opa was ook grappig. Ik vond het een leuk boek.’

Mirtha

LOW_GVB_Jeugdboekenweek_fy0p3681

*Lezersprofiel

Als Mirtha (9 jaar) kan kiezen tussen lezen en ballet dansen, dan kiest ze voor ballet. Bewegen, daar kan niets tegenop. Maar kan ze kiezen tussen lezen en sommen maken, dan wint lezen! En al helemaal als er iets te lachen valt. Het komische gehalte van de maaltafels is nu eenmaal tamelijk beperkt.

*Boek: ‘De Ronde van Varken’ van Brigitte Minne en Joris Thys (De Eenhoorn)

Elk jaar kijken de boerderijdieren naar de Ronde van Vlaanderen. Als mensen zo’n wedstrijd kunnen fietsen, waarom zouden zij dat dan ook niet kunnen? Dat is kortweg het uitgangspunt van het nieuwste boek van Brigitte Minne, die het hoopvolle principe huldigt: willen is kunnen. Dieren, de koers, spanning en avontuur: dat zijn ingrediënten waar Mirtha wel eens voor wil gaan zitten. Ook de aantrekkelijke vormgeving van het boek – met illustraties van Joris Thys – doet z’n werk.

*Wat Mirtha ervan vindt:

De tekeningen in dit boek zijn heel mooi. Ze maken het boek grappig. Dieren die fietsen, dat is wel om te lachen. Het verhaal is niet zo heel spannend maar wel leuk. Het is ook fijn dat er veel illustraties zijn en niet zo heel veel tekst. Daardoor gaat het goed vooruit.’