Voor jonge filmfans

Voor jonge filmfans

Het Brusselse filmmuseum – dat door het leven gaat onder de coole naam Cinematek – zit in een knap pand van Victor Horta: het Paleis voor Schone Kunsten dat hij eind jaren ’20 bouwde. Dat alleen al is een goede reden om er naar toe te gaan. Maar in dat pand doen ze dan ook nog eens Hele Leuke Dingen. En ja, ook voor kinderen.

Om te beginnen is er de expositieruimte, waar het over het prille begin van de filmkunst gaat. Dat film ooit niet meer of minder dan een magisch gebeuren was, kunnen kinderen van vandaag zich moeilijk voorstellen. Films zijn overal binnen handbereik en zijn zo vanzelfsprekend geworden, dat het grut zich amper realiseert dat het niet eens zo ongelofelijk lang geleden is dat dit medium de wereld veroverde. Er valt voor hen heel wat te bekijken en zelf uit te proberen: in vitrines worden allerlei curiosa uit vervlogen tijden getoond en er mag duchtig op knopjes gedrukt en aan hendels gedraaid worden. Altijd een voltreffer! Onze reporters stonden paf van de ‘vliegende’ vogel en de man die jongleert met messen (maar eigenlijk gewoon een reeks tekeningen is).

Helemaal geweldig zijn de stille films die geregeld op het programma staan, en vertoond worden in een van de ondergrondse filmzalen. De oude meesterwerkjes worden live op piano begeleid, waarbij de pianist improviseert. Elke keer klinkt een film dus anders. Een wonderbaarlijke ervaring. Ook voor kinderen, die niet veel nodig hebben om in een deuk te liggen. Wekelijks voorziet het programma Jonge Filmfans in een aanbod van bekende en onbekende films van over de hele wereld, die vertoond worden in Studio 4 van Flagey en in Cinematek zelf. Er staan dit jaar weer meer dan dertig films op stapel, aangevuld met workshops rond thema’s als Alice in Wonderland, Kleuren en Aardman & co.

In de herfstvakantie is er bovendien de negende editie van Filem’on, het internationale filmfestival voor kinderen, op verschillende locaties in Brussel. Thema dit jaar is kleur, en dat wordt letterlijk opgevat maar ook als symbool voor diversiteit. Staan tussen 1 en 8 november op het goedgevulde programma: compilaties, cinéconcerten, filmvertoningen en workshops. Jongelui vanaf twee jaar zijn welkom. Snel een blik werpen op www.filemon.be en als de gesmeerde piston reserveren!

cinematekcinematek cinematek cinematekcinematekcinematek cinematek