De zoete inval

De zoete inval

Reusachtige suikerklontjes lokken de argeloze bezoeker (klein/groot) naar binnen in het Tiense Suikermuseum. Daar wordt niets minder dan… het Geheim van de Zoete Smaak ontrafeld.

Vier personages begeleiden ons in deze spannende zoektocht: meneer biet, meneer druif, mevrouw cacao en de bijenkoningin. Dit museum is namelijk gewijd aan de zoete smaak, niet alleen aan suiker – dat spul waar heel de wereld behalve Gwyneth Paltrow aan verslaafd is. Hoe komt het zoete in de biet? Dat is de hamvraag die Felix, Lucy en Mirtha bezig houdt. Het suikergehalte van de biet gaat in stijgende lijn, dankzij wetenschappers die zich al meer dan honderd jaar buigen over de vraag hoe ze bieten tjokvol suiker kunnen creëren. Ter vergelijking: een biet uit 1930 bevat 13% meer suiker dan eentje uit 1800. Oude werktuigen als een schoffel en een bietenkrabber tonen hoe het er ooit aan toe ging op het bietenveld. De kinderen vinden het nogal bevreemdend. Dit behoort tot een Het Gezin Van Paemelachtig universum dat ze helemaal niet kennen. De bietencampagne is in de streek rond Tienen een begrip: van september tot december is iedereen die van ver of dichtbij met suikerbieten te maken heeft, druk in de weer om ze te oogsten en te verwerken. Wij gaan alvast op bezoek in de materniteit van de bieten, waar babietjes in wiegjes naast elkaar liggen. Mirtha en Lucy zijn in hun nopjes. Al schrikken ze wel even als ze merken dat sommige baby’s al een weelderige baardgroei hebben. Geen teken van nakende adolescentie, zo blijkt, maar van ziekte. De Jukebox met Sugar songs kan rekenen op grote bijval van het jonge volk. Het idee is even simpel als leuk: druk op het gewenste koekje en beluister een liedje over suiker, zoals pakweg A Spoonful of Sugar uit de film Mary Poppins of Brown Sugar van The Rolling Stones. Suikerkunstenaar Dominique Vandermeulen, die vlakbij een ijsjeszaak, pardon, een ijsboetiek heeft, toont op de bovenste verdieping wat je zoal kan maken van suiker. Het resultaat slaat zelfs onze kletskousen van kinderen met verstomming: een reusachtige taart met meer dan duizend suikeren bloemetjes. Een mens zou voor minder van z’n stokje gaan.

Suikermuseum, Grote Markt 3, 3300 Tienen, 016/80.56.66, www.erfgoedsitetienen.be

LOW_Vlaams-Brabant_Suikermuseum Tienen_IMG_2093 LOW_Vlaams-Brabant_Suikermuseum Tienen_IMG_2096 LOW_Vlaams-Brabant_Suikermuseum Tienen_IMG_2101 LOW_Vlaams-Brabant_Suikermuseum Tienen_IMG_2104