DIY Kerst

DIY Kerst

 

Winkels puilen uit, schappen zuchten onder hun lading: aan kerstkoopwaar geen gebrek rond deze tijd van het jaar. Maar alle jingle bells nog aan toe, eigenlijk kan niets tippen aan een vleugje selfmade happiness. Mirtha, Felix, Lucy en Violet stroopten hun mouwen op voor drie huisgemaakte cadeaus om oma en opa te verblijden. Zalig Kerstmis!

1. De kaars die in een confituurpot ging wonen

LOW_GVB_zelf maken_DSCF4671

 

Benodigdheden:

LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6115

-een lege confituurpot met deksel

-paraffinekorrels (ongeveer het dubbel van het volume van je confituurpot)

-kleurstof (voor 1 confituurpot volstaan 1 à 2 bolletjes kleurstof, afhankelijk van de beoogde kleurintensiteit)

-een wiekvoetje

-een wiek voor kaarsen met diameter 6-8 cm

-een speelgoeddiertje of –mannetje dat zijn populairste tijd heeft gehad

-lijm om het figuurtje op het deksel te bevestigen

-een verfspuitbus in een kleur naar keuze

Smelt de paraffine in een oud steelpannetje dat je niet meer gebruikt om te koken. Dit kan je rechtstreeks op het vuur doen of au bain marie. Dit is een klusje voor ouders, aangezien het kaarsvet erg heet wordt. Voeg, indien gewenst, kleurstof toe en roer. Knip de wiek af op de hoogte die past bij je confituurpot en trek hem door het wiekvoetje. Dompel wiek en wiekvoetje kort in de gesmolten paraffine en druk aan op de bodem van je pot. Zorg dat hij mooi in het midden zit. Knoop de wiek bovenaan rond een potlood, satéprikker of chopstick, die je dwars over je pot legt. Giet een bodem vloeibare paraffine in je pot en laat stollen. Giet vervolgens de rest van de paraffine. Lijm het figuurtje op het deksel van je pot en laat drogen. Spuit deksel en figuurtje in een kleur naar keuze en laat drogen.

LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6108 LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6168 LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6159 LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6181

 

2. De koekjes van de toekomst

LOW_GVB_zelf maken_DSCF4669

 

Benodigdheden:

LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6121

-een lege bokaal of glazen fles met brede mond van rond de 660 ml, met deksel

-stof

-een kartelschaar

-touw of lint

-ingrediënten voor de koekjes:

*100 gr bloem

*1 tl bakpoeder

*1 tl baking soda (bicarbonaat)

*snuifje zout

*50 gr bruine suiker

*50 gr witte suiker

*50 gr havermout

*70 gr M&M’s

*70 gr chocolate chips

*70 gr noten

Vouw een stuk papier in een puntzak die je als trechter op de mond van de fles of bokaal zet. Giet er één voor één de ingrediënten in, die je telkens aandrukt zodat ze mooie laagjes vormen. Knip met de kartelschaar een cirkel uit de stof die qua grootte past bij het deksel van je bokaal. Schroef het deksel op je bokaal en bind de stof errond met een stukje lint of touw.

Liefde, een ei en 50 gr boter zijn alles wat deze bokaal dan nog nodig heeft om het te maken tot 20 à 22 stuks van de lekkerste koekjes die je ooit gegeten hebt. Daarvoor voeg je volgende gebruiksaanwijzing toe, bijvoorbeeld op een mooi label dat je aan de pot hangt.

Giet de inhoud van de bokaal in een kom en voeg daar ei en boter aan toe. Kneed tot een stevig deeg en maak balletjes van 2 à 2,5 cm doorsnede. Leg op een bakplaat in een voorverwarmde oven en bak 15 min op 180 graden.

Met dank aan Laura’s Bakery voor het koekjesrecept.

LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6144 LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6145

3. Het kopje met een verhaal

LOW_GVB_zelf maken_DSCF4673

 

Benodigdheden:

LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6124

-theekopjes uit de kringloopwinkel, bij voorkeur witte, met bijhorend schoteltje

-porseleinstiften

Je tekent wat je maar wil op kopje en schoteltje: een wuivend graslandschap (Mirtha), een liefdesverklaring aan oma (Lucy), een coole boodschap aan opa (Felix) of een blij gezicht (Violet). Zet het in een voorverwarmde oven op 160° en laat het 25 minuten bakken. Laat vervolgens 15 minuten drogen en afkoelen in de oven.

 

LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6142 LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6134 LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6147LOW_GVB_Zelfgemaakte kerstcadeaus_FY0P6212