De onvergetelijke smArtbox

De onvergetelijke smArtbox

Wij hingen dit weekend nog eens de toerist uit in onze eigen stad en verzeilden aldus in het Foto Museum. Daar lopen momenteel twee zeer interessante tentoonstellingen. Het FoMu beheert – en restaureerde – de prachtige collectie rond persfotografie van persagentschap Le Lynx. De tweede tentoonstelling is die van de Japanse fotografe Rinko Kawauchi (°1972). Het is de allereerste keer dat ze in ons land tentoonstelt. Hoera! Haar werk baadt in een serene, poëtische sfeer en gaat over de gewone momenten in het leven.

Heerlijk voor de meerderjarigen onder ons, maar is het dat ook voor kinderen? Voor hen werd een smARTbox bedacht. Die belooft jonge bezoekers een onvergetelijke museumervaring. Eerst zien en dan geloven! (zo zijn we nu eenmaal) Dat wordt dus testen. Mirtha en Violet doorzoeken met gepaste nieuwsgierigheid de box, die foto-, zoek- en tekenopdrachten bevat. Verder zit er in de box ook nog eens een toegangsticket voor een volwassene en een kind (voor een ander museum) én een paar gadgets.

De opdrachten laten de kinderen op zoek gaan naar vormen (Kawauchi) of naar het verhaal achter het beeld, zoals bij Le Lynx: wat denk jij dat deze mensen tegen elkaar te vertellen hebben? Verassend is dat je zelf ook op een andere manier naar de foto’s gaat kijken.

Nadien trakteert de smARTbox de twee meisjes nog op een ijsje in museumcafé Ufo. Da’s verdiend.

FoMu FoMu FoMu FoMuFoMu FoMu FoMu FoMuFoMu FoMu FoMu FoMu