Heksie

Heksie

Hugo Matthysen ligt bij ons in de bovenste schuif. In feite heb je de bovenste schuif, en een eind dààrboven zweeft Hugo Matthysen. De man die Dag Sinterklaas en Kulderzipken uit zijn pen schudde, kan voor ons nooit meer iets verkeerd doen. Onze verwachtingen waren dus nogal hoog gespannen, toen het nieuws ons bereikte dat hij een toneelstuk had geschreven en dat wij daar naar mochten gaan kijken!

Die verwachtingen werden niet helemaal ingelost, dat moeten we – een beetje treurig – eerlijk zeggen. Maar zelfs dan nog is Heksie een leuke voorstelling om de kerstvakantieblues mee te bestrijden of om op een ander moment in het nieuwe jaar je theaterquotum op te drijven.

Heksie wordt 17 en dus is het feest. Maar geen gezellig feest. Heksie’s familie maakt namelijk voortdurend ruzie, verjaardag of geen verjaardag. De enige die daar iets aan kan doen, is de Grote Heks, Heksie’s oma. Maar die wil niets meer met de familie te maken hebben, net omdat ze ook zo’n hekel heeft aan het geruzie. Dus gaat Heksie op weg naar haar oma, in de hoop dat zij haar kan helpen om het ruziën te stoppen. Dat gaat, uiteraard,  niet zonder slag of stoot. Onderweg krijgt ze te maken met een droevige dribbeldraak, rappende Dolomieten die van pannenkoeken houden en baby’s die uit bloemkolen komen.

Er valt heel wat te kijken. Met een scenografie van Stef Stessel is Heksie verzekerd van visuele vonken: een ingenieus decor, prachtige kleuren, een surrealistische sfeer en grasmachines die zomaar uit de lucht komen vallen. Er valt natuurlijk ook te lachen. De situaties en personages zijn absurd en vintage Matthysen. Ook valt er wel eens een volkslied mee te zingen, wat toch maar mooi meegenomen is.

Het verhaal doet denken aan de Wizard of Oz, waarin Dorothy op haar tocht naar de tovenaar ook allerlei gekke personages ontmoet. Het verschil is wel dat die allemaal een sterk gemis voelen: de laffe leeuw wil graag moed, de blikken man wil een hart, de vogelverschrikker wil hersenen. Dat soort diepgang heeft Heksie niet: het is allemaal wat vrijblijvender.

De voorstelling is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Maar ouder dan 8 of maximum 9 zouden wij niet gaan. Onze 7-jarige Dingenzoekers waren meer geboeid dan onze 10-jarige, die toch wat op z’n honger bleef zitten (‘er werd wel héél véél gepraat’). Maar spijt zal je van Heksie nooit hebben. Daarvoor staan de acteurs te smakelijk te spelen en zitten er teveel leuke liedjes en vondsten in.

heksie, frans van der aa large_VDE_8086