Het geheim van ons brein

Het geheim van ons brein

De hersenbalk is groter bij mama dan bij papa, is het eerste dat we leren in de expo Hersenkronkels. Mirtha en Lucy gniffelen. Dat verbaast hen niks. Nu nog even te weten komen wat een hersenbalk eigenlijk is, voor we gaan juichen.

Het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen staat bij vriend en vijand bekend om z’n interessante tentoonstellingen van uitstekende kwaliteit. Met Hersenkronkels is het weer ferm raak: het geheim van onze grijze cellen wordt hier uit de doeken gedaan op een manier die werkt voor kinderen, maar evengoed voor hun ouders. Bij een uit de kluiten gewassen model van de hersenen maken we kennis met de vele verschillende onderdelen van ons brein. ‘Stel dat je de schedel van je mama leeg zou maken’, steekt gids Jeroen enigszins luguber van wal, ‘en er water in zou gieten, dan zou er precies een fles van 1,5 liter ingaan. Bij papa zou je dezelfde fles erin kunnen gieten, plus nog een extra slokje.’ Maar dat wil alvast niet zeggen dat papa’s slimmer zijn, haast hij zich te verduidelijken, hun schedel is alleen wat groter. We ontdekken wonderlijke dingen als de levensboom, de kleine hersenen en de prefrontale kwab. De hersenbalk blijkt de verbinding te zijn tussen linker- en rechterhersenhelft. Het brein van vrouwen legt meer verbindingen tussen die twee gebieden, dat van mannen heeft de neiging zich te concentreren op één gebied tegelijk.

Sorry Sponge Bob

‘Niet elk dier heeft hersenen’, aldus Jeroen. Hij wijst naar de spons, die hij klasseert als ‘een heel simpel beest’. Sorry Sponge Bob, no offense. Ook de zeeanemoon en de zeeëgel mogen dan intrigerende verschijningen zijn, erg snugger zijn ze blijkbaar niet. De octopus daarentegen is heel wat slimmer dan hij eruit ziet. Hij kan dingen onthouden en zijn weg vinden in een labyrint. Sommige wetenschappers geloven zelfs dat een octopus kan dromen. Wie had dat gedacht? Die gefrituurde calamares lijken ineens niet meer zo lekker. Nog een geluksvogel met hersenen is de kraai. Die kan echt een inventief plan bedenken om aan eten te komen en dat stapsgewijze uitvoeren. Respect! Ook de gorilla en de dolfijn zijn slimmeriken. Die laatste heeft een vrij geavanceerde taal, die anders klinkt in de Noordzee dan in pakweg Canada. Ze zeggen elkaar ook goeiedag met een specifiek geluid voor elke dolfijn: dat betekent dat ze elkaar dus een naam geven. Indrukwekkend allemaal, maar het slimste dier is toch de mens. Die heeft de meest ontwikkelde hersenen (al zou je dat van sommige exemplaren niet zeggen).

Na het informatieve gedeelte mogen de kinderen zelf aan de slag. Er zijn elektronische spelletjes te spelen, experimentjes te doen en optische illusies uit te testen. Zo zien we twee losse stukken achter elkaar liggen. Maar door een smal kijkgat voor één oog ziet het eruit als een stoel. We ontdekken ook onze blinde vlek, door naar een plusteken en een punt te kijken en te merken dat het punt op een bepaald moment verdwijnt. De meisjes lezen cijfers en letters en laten hun grijze cellen naar hartenlust werken. Dat lijken ze hier veel leuker te vinden dan op school. En geef ze eens ongelijk.

Expo Hersenkronkels in het Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1000 Brussel, nog tot en met 30 augustus. Info: www.naturalsciences.be.

LOW_GVB_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6450 LOW_GVB_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6391 LOW_GVB_Hoofdbeeld_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6430 LOW_GVB_Hoofdbeeld_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6422 LOW_GVB_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6465 LOW_GVB_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6472 LOW_GVB_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6480 LOW_GVB_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6497 LOW_GVB_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6502 LOW_GVB_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6508 LOW_GVB_Museum Natuurwet Bxl 03-2015_fy0p6574