Hidrodoe

Hidrodoe

Het filmpje over water dat in een donker hoekje op een druppelvormig scherm wordt getoond, kan onze Dingenzoekers niet zo boeien. Het balletjes schieten met waterpistool des te meer! Een groot fontein illustreert waar het in Hidrodoe om te doen is: water, in al zijn verschijningsvormen. Want water bestaat als vloeistof, maar vertoont zich ook in vaste toestand als ijs én vluchtig als waterdamp. Fascinerend, voorwaar!

In dit natte universum in hartje Kempen leren we alles over smelten, stollen, verdampen en condenseren. ‘Je kan bijna een maand zonder eten, maar hooguit tien dagen zonder water’, leest Felix verwonderd. Een maand zonder frietjes, geen bijster aanlokkelijk idee, zien we hem denken. Erg geïnteresseerd zijn de kinderen ook als ze horen dat de Romeinen in hun tijd zo’n duizend liter water per dag verbruikten. Bij gebrek aan kranen lieten ze het water namelijk gewoon lopen. Ach, het is niet omdat ze vloerverwarming en beton hebben uitgevonden, dat die Romeinen daarom perfect waren.

Helemaal blij worden onze reporters wanneer ze de zaal betreden met in scène gezette landschappen. Eerst gaan we kijken in de bergen, dan trekken we door de woestijn, om verder te gaan via de stad en uit te komen bij de zee. De specifieke watersituatie van elke plek wordt uit de doeken gedaan én ze mogen smossen met water: hoera!

We eindigen ons interactieve bezoek met iets om over na te denken op de weg naar huis. Zo’n 70% van de oppervlakte van de aarde bestaat uit water. Ook de mens bestaat voor 70% uit water. Helaas ziet de watertoekomst van onze planeet er niet rooskleurig uit. Slechts de helft van de wereldbevolking zal ooit nog over drinkbaar water beschikken. Bij het naar buiten wandelen, drinken de kinderen snel nog even een glaasje. Nu het nog kan.

Version:1.0 StartHTML:0000000167 EndHTML:0000000683 StartFragment:0000000541 EndFragment:0000000667

Watercentrum Hidrodoe, Haanheuvel 7, 2200 Herentals. Info: 014/44.26. 44, www.hidrodoe.be.

Hidrodoe Hidrodoe Hidrodoe Hidrodoe