Horta goes Playmobil

Horta goes Playmobil

Een Designmuseum in Gent? Niet meteen iets om mee te scoren bij de kinderen. Toch komen ze er zo’n anderhalf uur later huppelend buiten.

In het museum in hartje Gent staat Bernadette De Loose te popelen om ons een en ander te vertellen over het wonder der vormgeving. ‘Gaan wij naar tafels en stoelen kijken?’ checkt Mirtha ongerust, als we de kinderen proberen uit te leggen wat een designmuseum is. ‘Eh, ja’, is ons weinig verhelderende antwoord. Gelukkig weet Bernadette het beter aan te pakken. Met de educatieve dienst van het museum stippelde ze een hoogst amusant spel voor families uit, daarbij geholpen door tal van slimme Playmobiljongens en -meisjes.

‘Playmobil getuigt van goede vormgeving en spreekt kinderen aan’, legt ze uit. ‘De figuurtjes zijn doorheen het hele museum verstopt, waarbij er altijd een link is tussen het object en het Playmobilfiguurtje, in vorm, materiaal of kleur. Zo leren kinderen kijken naar design.’ En dat blijkt warempel te werken: het drietal krijgt een rugzakje, een plan, een potlood en een hanger met materialen aangemeten en gaat geestdriftig op zoek. Grote hilariteit als ze een prinses ontdekken op een sjieke stoel uit de 18de eeuw. Bernadette is er als de kippen bij om uit te leggen waarom die stoel maar halve leuningen heeft: ’anders konden de dames er niet in zitten, met hun brede rokken van toen’. De kinderen knikken: voor dit soort praktische oplossingen hebben ze alle begrip. Van de weelderige art nouveau van Horta tot het strakke minimalisme van Mies Van der Rohe: het museum wordt grondig gescand op goed weggestopte Playmobil, waarbij zelfs de verrekijker wordt ingezet. De collectieve vreugde bij elke vondst is groot, net als de onbevangenheid waarmee ze kijken naar de tentoongestelde objecten, of het nu meubilair, keramiek of verlichting is. Naar tafels en stoelen kijken? Tja, da’s zo gek nog niet.

Design museum, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, 09/267.99.99, http://design.museum.gent.be

Het museumspel is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Het rugzakje is af te halen aan de balie.

LOW_Design Museum_GVB_Gent_img_4501 LOW_GVB_Gent_img_4540 LOW_GVB_Gent_img_4504 LOW_GVB_Gent_img_4564 LOW_GVB_Gent_img_4576 LOW_Design Museum_GVB_Gent_img_4522 LOW_GVB_Gent_img_4505 LOW_GVB_Gent_img_4588 LOW_GVB_Gent_img_4526