In het spoor van Cuberdanny

In het spoor van Cuberdanny

Het verhaal van Gent? Dat zit verborgen in het Stadsmuseum Gent, STAM voor de vrienden. Een van die vrienden blijkt Cuberdanny te zijn, een vree wijze gast met de looks van een rood tsjoepke. (spreek alles uit met ronkende keel-r voor een cool effect)

‘Wie is die Danny?’ vraagt Lucy, als we vertellen dat hij ons door de geschiedenis van Gent zal loodsen. En vooral: wààr is hij, lijken Mirtha en Felix zich af te vragen, terwijl ze de trappen oplopen richting een grote, donkere ruimte waar een luchtfoto van de stad de vloer siert. Cuberdanny blijkt zich schuil te houden in het boekje dat speciaal voor nieuwsgierige kinderen werd gemaakt en is van het ambitieuze type. Hij wil namelijk een eigen toren bouwen, maar kan daar wel wat hulp bij gebruiken. De kinderen trekken witte hoesjes over hun schoenen aan en zweven als reuzen over de Gentse straten. Centraal staat een prachtige maquette van de binnenstad, die vooral veel bekijks heeft van volwassenen, want de jeugd heeft het te druk met rondrennen in dit decor op schaal 1/1000 en straatnamen opzoeken in de computer. Felix zoekt naar het huis van onze plaatselijke vrienden Johan en Natascha en is verrukt als hij het eigenhandig gevonden heeft.

En zo worden we stilletjes het verhaal van Gent ingezogen. De zalen zijn opgedeeld volgens tijdvak en in elke zaal wil die dekselse Cuberdanny iets van ons. Hij vraagt zich af hoe zijn toren er moet uitzien, waar die moet staan en hoe hij hem moet beschermen. Het fris vormgegeven boekje voorziet in prikkelende vragen die de kinderen aan het denken zetten. Op de vraag welk historisch gebouw ze het mooist vinden, hebben ze alle drie hun eigen antwoord. Lucy houdt van de abdijkerk Sint-Baafs, Mirtha kiest voor de abdijkerk Sint-Pieters maar voor Felix is het duidelijk dat vooral de toren van Geraard de Duivelsteen het knapst is. In de sfeervolle 14de-eeuwse abdijrefter spelen Mirtha en Lucy dat ze de dochters van koning Hugo zijn, terwijl Felix de muurschildering van Het Laatste Avondmaal bekijkt. ‘Dat is hier toch niet zo goed beveiligd’, zegt hij even later, als hij de collectie zwaarden en hellebaarden monstert. We leren dat een 16de-eeuwse tweehander zo heet omdat het zwaard zijn naam zo goed waarmaakte dat het met twee handen, en soms zelfs met twee mannen, moest worden vastgehouden. Ook niet echt praktisch, lijkt ons, als je daarmee de vijand in de pan moet hakken. Via de mummie van Keizer Karel en het mysterie van het verdwenen paneel van het Lam Gods komen we uiteindelijk bij de schaalmodellen in Lego van Gents beroemdste torens. De kinderen veren op als ze de enorme stapel witte Legoblokjes zien, waarmee ze zelf aan de slag mogen. Dat doen ze dan ook. En een uur later nog steeds.

STAM, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent. Info: 09/267.14.00, www.stamgent.be

LOW_GVB_STAM_fy0p7480 LOW_GVB_STAM_fy0p7499 LOW_GVB_STAM_fy0p7502 LOW_GVB_STAM_fy0p7516 LOW_GVB_STAM_fy0p7525 LOW_GVB_STAM_fy0p7530 LOW_GVB_STAM_fy0p7547 LOW_GVB_STAM_fy0p7549 LOW_GVB_STAM_fy0p7563 LOW_GVB_STAM_fy0p7601 LOW_GVB_STAM_fy0p7618