Logeren bij de beren

Logeren bij de beren

Willy en Marleen zijn een sympathiek stel. Wij palmden in het Waalse Han sur Lesse een nacht lang hun cabane du trappeur in. En zo werden we even de buren van deze beren.

De pelsjagershut is een sfeervol chalet in het hart van het wildpark van Han. Dat is vooral bekend van zijn indrukwekkende grottencomplex, maar heeft heel wat meer te bieden. Het is met lichtjes bonkend hart dat we de blokhut naderen. Want wie staat daar al op de uitkijk? Het is Marleen. Neus in de lucht; beren ruiken nu eenmaal veel beter dan ze zien. Marleen heeft duidelijk mens geroken en wil wel eens weten wie haar de komende nacht gezelschap zal houden. De kinderen stormen op haar toe. Ook fotografe Greetje gaat er onbeschroomd op af. Alleen deze schrijvende Dingenzoeker blijft bedremmeld op een afstand. Want zo’n beer, lust die niet graag een hapje mens? En wat vinden ze daar eigenlijk van, dat hier wildvreemden komen logeren bovenop hun eigen stek? Wel, dat vinden ze blijkbaar oké. Een gracht scheidt hen van ons, want ‘beren zijn slechte klimmers en springen kunnen ze al helemaal niet’, zo verzekert gids Philippe ons. Terwijl ik toch maar hoop dat Willy en Marleen niet stiekem naar de circusschool zijn geweest, verkennen de andere Dingenzoekers de hut. Een pracht van een rustiek geval, met aan één zijde ramen die uitkijken op de beren. Er staat een tafel met twee banken, veldbedjes voor de nacht en een ijskast met ingrediënten voor een simpel ontbijt. Op het terras is Nicholas het vuur van de barbecue aan het opstoken. Deze stoere bewaker logeert iets verderop en is de hele nacht bereikbaar voor het geval er iets zou misgaan.

Buiten ons is er niemand meer te bekennen in het natuurdomein, nu de avond valt. We wanen ons in een ander continent, zeker als aan de rand van het bos een kudde Przewalski paarden komt grazen en we een eind verderop de damherten zien kuieren. Dieren leven hier vrij, behalve de wolven en de lynxen. Ook de beren kunnen niet zomaar hun huis uit om boodschappen te gaan doen, en dat is waarschijnlijk maar goed ook. De barbecue is verzorgd, met vlees uit de streek. Na het eten zitten we te kijken naar de beren. Willy ligt op zijn rug, met één been tegen de rotswand, te mijmeren. Over honing? Over broodjes die hij wil smeren? Marleen ijsbeert nog wat. Ze had misschien gehoopt dat de kinderen met haar kwamen spelen. Als het pikdonker is, kruipen we in onze slaapzak. We liggen nog even te luisteren naar de buren, maar die zijn heel stil. Een verdieping lager liggen ze vast even kleurrijk te dromen als wij.

Domein van de Grotten van Han, Rue Joseph Lamotte 2,
5580 Han-sur-Lesse. Info en reservering van de hut: 084/37.72.13, www.grotte-de-han.be. De cabane du trappeur moet tenminste twee weken op voorhand gereserveerd worden en legt maximaal twaalf mensen te slapen.

LOW_GVB_Grotten van Han_FY0P9340 2 LOW_GVB_Grotten van Han_FY0P9345 2 LOW_GVB_Grotten van Han_FY0P9420 2 LOW_GVB_Grotten van Han_FY0P9430 2 LOW_GVB_Grotten van Han_FY0P9433 2 LOW_GVB_Grotten van Han_FY0P9475 2 LOW_GVB_Grotten van Han_FY0P9502 2 LOW_GVB_Grotten van Han_FY0P9512 2 LOW_GVB_Grotten van Han_FY0P9519 2