Zot van het Mot

Al zo’n dertig jaar huist het MOT – het Museum voor Oudere Technieken – in drie vlakbij elkaar gelegen locaties: het Guldendal, de voormalige paardenstallen van het kasteel uit 1681, de Liermolen en de Tommenmolen in Grimbergen. Samen vormt dit trio het MOT, dat de afgelopen jaren steeds actiever werd voor kinderen. Missie van het museum is een beeld bieden van het ontstaan van technieken en hun impact op ons dagelijks leven. Als oudere technieken wordt alles beschouwd dat wordt aangedreven door spierkracht, water en wind. Een lesje in geschiedenis dus, dat op een vermakelijke en toegankelijke manier wordt gebracht.

De grote, grazige tuin bij het Guldendal nodigt meteen uit tot rennen, krijsen en verstoppertje spelen. Terwijl we een blik werpen op het recept voor MOT-koekjes dat klaar ligt bij de ingang, stomen de reporters alvast door naar de tentoonstelling ‘Sterke vrouwen, zware was’. Op aanschouwelijke wijze en met de nodige humor wordt hier ingezoomd op oude manieren om de was te doen, van wasbordjes tot houten kuipen met draaiende stangen. Gefascineerd staan de kinderen te kijken naar al die gebruiksvoorwerpen die vroeger heel gewoon waren maar voor hen evengoed van een andere planeet konden komen. Een verdieping hoger komen we alles te weten over de smid, de man die baas is van ijzer en vuur. Overal waar een groene hand staat, mogen de kinderen aankomen. Helemaal boven is er een originele Speelzolder – mét afsluitbaar hekje – waar het kleine grut desnoods de hele dag in zou kunnen blijven. Ingenieuze houten objecten om op te klimmen, in te hangen of op te staan, maken dit tot een echte ontdekplek.

Dit seizoen draait alles in het MOT rond het thema ‘wind en lucht’. Op maandag, woensdag en vrijdag worden er speciale workshops gegeven, zoals het bakken van luchtige gebakjes in een met hout gestookte oven en het maken van een windvlieger en muziekinstrumenten. Allen daarheen!

Het MOTHet MOTHet MOTHet MOT