Op de pedalen

Op de pedalen

Deep down in de Kempen kwamen ze na loodzware brainstormsessies op de proppen met de ultieme combinatie van fietsen en eten, en wel in de vorm van de Picknickfietsroute. Voor we aan de knooppuntenroute kunnen beginnen, moeten we de ingrediënten voor onze picknick zelf ophalen bij bakkerij Hermans en slagerij Vandecruys. En dan gaan we stevig op de pedalen staan. Handig is het systeem met knooppunten zeker, tenzij je zoals wij niet weet dat er ook borden met knooppunten voor wandelaars bestaan. Die zien er ongeveer hetzelfde uit, maar zijn iets kleiner. Na enige verwarring en ettelijke kilometers omweg – die het in deze landelijke omgeving overigens absoluut waard zijn – zitten we dan toch juist.

Troef van het knooppuntensysteem is dat je op elk moment een short cut kan inlassen, naargelang het kinderlijk energiepeil. Zo bepaal je de lengte van je fietstocht eigenlijk zelf, in dit geval ergens tussen de 23 en 45 km. Rond de middag komen we aan bij geitenboerderij Polle, waar we onze picknick mogen verorberen op een gezellig terras, of binnen bij regen en ontij. De boerderijwinkel van Paul en Veerle vult onze picknick verder aan met allerlei streeklekkers, zoals ambachtelijke geitenkaas van eigen hand, honing van Biebond Sint-Ambrosius, rijstpap en choco van De Melkweg en appelsap van Roes. De zelfgemaakte geitenkaasjes van Polle zijn erkend als streekproduct en genieten een reputatie die tot op de zaterdagmarkt in Antwerpen reikt.

De rauwe melk van de tientallen geitjes wordt ter plaatse verwerkt tot verschillende soorten kaas, zowel zacht als vast, gerijpt, in bladerdeeg en met spek. Er worden ook geitenkaastaart en yoghurt bereid, en in de zomer valt hier zelfs van een geitenijsje te smikkelen. Wil je niet alleen proeven maar ook rondkijken, dan kan je – mits reservatie – een rondleiding op de boerderij krijgen. Voor ons valt er evenwel nog wat te fietsen, dus wij vatten het rondrennende grut bij de kraag en vervolgen onze route. Op de drukkere wegen zijn er fietspaden, in rustiger straten fietsen we noodgedwongen op de weg. Dat gaat, al mocht Vlaanderen wat meer fietspaden en minder auto’s tellen.

Fietstocht Picknickroute met vertrekpunt aan de toeristische dienst, Markt 13 in 2460 Kasterlee, 014/84.85.19.

Fietstocht picknickroute Fietstocht picknickroute Fietstocht picknickroute