Knuffelberen en poppenhuizen

Knuffelberen en poppenhuizen

Een museum waar je mag spelen? Dat klinkt het grut wel goed in de oren. ‘Zonder schilderijen dus?’ wil Felix nog even zeker weten. Het Brusselse Speelgoedmuseum is minder bekend dan zijn evenknie in Mechelen, maar absoluut het ontdekken waard.

Die ochtend in hartje Brussel. Verwachtingsvol nemen we de krakende trap richting het museum, dat om onverklaarbare redenen een goed bewaard geheim is gebleven onder zowel Brusselaars als niet-Brusselaars. En wat blijkt? Het karaktervolle, lichtjes aan slijtage onderhevige 19de eeuwse pand aan de Verenigingstraat/Rue de l’ Association zit van onder tot boven volgestouwd met oud speelgoed. Heel wat moois wordt achter glas getoond, maar er zijn ook hoeken waar naar hartenlust gespeeld mag worden. Voor onze ogen ontvouwt zich een paradijs van knuffelberen, treintjes, schommelpaarden, poppenhuizen, theeserviesjes, auto’s… Als het woord charmant nog niet bestond, dan vonden we het hier ter plekke uit. We zullen meer zeggen: wie hier niet blij van wordt, is morsdood vanbinnen!

Het oude speelgoed is steevast tot in de puntjes afgewerkt en vaak gemaakt in kwaliteitsvolle materialen als hout en porselein. Onvermijdelijk dringt zich de vraag op of kinderen vroeger zoveel voorzichtiger waren met hun speelgoed dan nu. Of mochten ze er alleen maar naar kijken? In het piepkleine museumwinkeltje zijn wonderlijke dingen te vinden, zoals een houten dorp in een luciferdoosje. Ideaal om als lichtgewicht vertier mee op restaurant te nemen. In het atelier boven in het museum wordt kapot speelgoed liefdevol gereanimeerd en verpleegd, zodat het weer een nieuwe generatie kinderen kan verleiden. De sfeer hier heeft veel weg van de stoffige zolder van je oma. Een beetje morsig, niet te gepolijst. Wij houden er wel van. En de kinderen? Die hebben geen tijd om te zeggen wat ze ervan vinden. Mirtha is geconcentreerd aan het koken in een vintage speelgoedkeukentje. En Felix scheurt door een denkbeeldige bocht met zijn motor, die ooit op een draaimolen stond.

Speelgoedmuseum, Verenigingstraat 24, 1000 Brussel, 02/219.61.68, www.museedujouet.eu

Speelgoedmuseum Speelgoedmuseum Speelgoedmuseum Speelgoedmuseum