Speuren in de tuin van het MIAT

Speuren in de tuin van het MIAT

“Wij zijn Dingenzoekers. En dan ben je nooit klaar.” Zo sprak Pippi Langkous. “De hele wereld is vol met dingen en het is heus nodig dat iemand die zoekt. En dat is nu juist wat een dingenzoeker doet.”

Het Gentse MIAT – Museum over industrie, arbeid en textiel – pakt geregeld uit met dampend verse museumspelen, zoals de Kidkastkraak. Wij gingen een en ander eens eigenhandig testen. En lieten een schat achter om te gaan zoeken.

Op zoek naar Juliana

School kan je behoorlijk de keel uithangen. Maar heb je al eens nagedacht over hoe het zou zijn als je niet eens naar school zou mogen gaan? En in plaats daarvan elke dag moet gaan werken in een fabriek? Juliana De Corte (geboren in 1901) was zo iemand. Zij vertelt:

“Ik ben een échte Gentse. Geboren in Klein Meerhem, een volkse buurt met veel huizen, cafés en grote textielfabrieken. Pa controleerde als verificateur de geweven stoffen in een katoenfabriek. Ik zag hem eigenlijk niet veel. Ma werkte vanaf haar acht jaar tot aan haar huwelijk in de vlasfabriek. Daarna hield ze thuis een klein cafeetje open waar veel arbeiders kwamen. Mijn vriendin werkte al in de ‘Gantoise’, de vlasfabriek bij ons om de hoek. Ik was nog maar twaalf, maar in de vakantie ging ik halve dagen mee werken. Ma wist daar niet van. Tot op een dag de vlasgeur mij verraadde. Ik bleef er toen werken. De machines draaiden ook op zaterdag. We moesten tot zeven uur ’s avonds werken. ‘s Zondags hielp ik thuis in het café. “

Tip: ga op zoek naar de coördinaten 51°03’34.7″N 3°43’44.4”E

Juliana verstopte een geheim pakketje in de tuin van het museum. Vergeet je vrouwenmantel niet aan te trekken, want het kan ’s avonds fris worden.

Lees hier onze reportage over het MIAT.