De Superheld

De Superheld

Modulf? Humpf? Denk je eerst, als je leest hoe het hoofdpersonage van De Superheld heet. Maar dan snap je het: tja, dit is een Noorse film en die Noren durven elkaar wel eens rare namen geven. Nu zaterdag opent het Jeugdfilmfestival de keet met deze bijzondere film over pesten. Ter gelegenheid van de première in HETPALEIS komt ook regisseur  Christian Lo afgezakt naar Antwerpen. En daar blijft het niet bij: ook tijdens de Vlaamse Week tegen pesten worden alle zeilen bijgezet. Want pesten is een probleem, niet alleen op scholen maar ook in bedrijven, bij overheden en op zowat alle plekken waar mensen samen troepen.

Maar De Superheld is meer dan een vehikel om een maatschappelijk probleem aan te kaarten. Het is een meeslepende, bij momenten grappige, niet-perfecte maar toch fijne film over… Modulf dus.  Die is 11 jaar en beschouwt zichzelf als een superheld. Hoezo? Wel, vindt hij zelf: terwijl hij gepest wordt, zorgt hij er toch maar mooi voor dat zijn klasgenoten met rust worden gelaten. Een ietwat aparte redenering, vooral als je ziet hoe de jongen keer op keer hard wordt aangepakt. Hij wordt in mekaar getrapt, met z’n hoofd in de toiletten geduwd en op allerlei manieren geterroriseerd door het stelletje bullebakken van de klas.

Maar op een dag verschijnt Lise op school. Een eigenzinnig meisje, dat duidelijk Pippi Langkous gelezen heeft, en zich geen fluit aantrekt van de pesters. Zij zegt wat niemand anders hardop durft uitspreken: dat het moet stoppen en dat Modulf dus iets moet ondernemen in plaats van het pesten gelaten te ondergaan. Tegen dat moment sympathiseer je al zo met de onfortuinlijke Modulf, dat je denkt: komaan Lise, de beuk erin.

De film is gedubd, dus ook jongere kinderen kunnen hem daardoor volgen. Het gaat er tijdens het pesten nogal ruw aan toe, maar aan de andere kant valt er ook wel wat te lachen. Dus wij zouden zeggen: vanaf een jaar of 7. En zeker daarna een Goed Gesprek aanknopen. Hier is alvast de trailer.

SH1 SH2 SH3 SH4