Toffe peren in Mons

Toffe peren in Mons

De expo Mons Superstar! laat de wereld kennismaken met regelrechte Henegouwse Helden waarvan wij tot voor kort nog nooit gehoord hadden. Met dank aan Mons 2015, culturele hoofdstad van Europa.

Als we de Anciens Abbatoirs binnenwandelen, lichten de gezichten van Felix en Mirtha op als gloeilampen in een winternacht. Ze hebben er merkbaar zin in, in deze tentoonstelling. Voor wij ons op de borst kunnen kloppen voor onze uitgebalanceerde culturele opvoeding, zien we ook waarom ze er zin hebben. ‘Het is met tablets!’ roept Felix verrukt uit. ‘Jeej!’, bevestigt Mirtha. Oké, we snappen het. Gooi er een elektronisch gadget tegenaan en elk kind vindt het meteen tof. In plaats van de twee zuinige tabletbeurten per week die thuis zijn toegestaan, mag er in Mons naar hartelust geswipet en geveegd worden. Gelukkig wordt de technologie hier slim gebruikt en zien we er ook zelf al snel de toegevoegde waarde van.

Felix en Mirtha verdiepen zich – in een taal naar keuze, voor hen dus het Nederlands – in de verhalen van illustere locals die allemaal op hun manier de wereld een beetje veranderd hebben. Neem nu Jean-Charles Houzeau. Hoezo onbekend? De man schopte het tot wetenschapper en astronoom van formaat, maar ook tot mensenrechtenactivist. In de Verenigde Staten streed hij voor afschaffing van de slavernij en leidde hij de eerste krant van de zwarte Amerikaanse bevolking. Terug in België pakte hij als sterrenkundige uit met een revolutionair instrument om afstanden te meten in het universum: de heliometer met ongelijke objectieven. Faut le faire! Niet dat wij nu precies begrijpen wat dat is, maar het ziet er heel belangrijk uit, dat alleszins. Het heelal en Felix, dat gaat goed samen, dus hij is opgetogen dat er onder de supersterren van Mons nog een tweede astronoom te vinden is. Charles Malapert perfectioneerde begin 17de eeuw de telescoop van Galilei en maakte als een van de eersten een kaart van het maanoppervlak. ‘Er werd zelfs een maankrater naar hem genoemd’, toont Felix. Maar het draait hier niet alleen om de ruimte, ook componist Orlandus Lassus was van Mons, net als Isabelle Blume – dapper strijdster voor vrouwenrechten – en pomoloog Nicolas Hardenpont. Pomowatisdat? Kijk, in hartje Mons ontdekken we zowaar een nieuw woord. Levenslang leren heet zoiets. ‘Heeft hij de peer uitgevonden?’ vraagt Mirtha. Tja, eigenlijk wel. Twaalf verschillende soorten produceerde de kweker, na dertig jaar toegewijd selectiewerk. De meeste peren die we vandaag kennen en eten hebben we blijkbaar te danken aan deze toffe peer uit Mons. Wedden dat we aan hem zullen denken, de volgende keer dat we een hap nemen uit een sappige peer?

De interactieve aanpak werkt, dat is duidelijk. De tablet biedt feiten, geluidsfragmenten, interviews en animaties. En hoe uiteenlopend de persoonlijkheden en hun verhalen ook zijn, de knap vormgegeven expo slaagt erin de aandacht van de kinderen gaande te houden. En echt niet alleen omdat er een scherm aan te pas komt.

Expo Mons Superstar! nog tot en met 12 april in het Voormalig Slachthuis, Rue de la Trouille, 7000 Mons. Info: 065/56.20.34, www.mons2015.eu

LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0673 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0565 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0567 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0570 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0573 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0577 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0584 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0592 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0599 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0604 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0624 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0647 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0655 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0659 LOW_GVB_Mons Superstar_fy0p0663