De zoete inval

De zoete inval

Die ochtend in Tienen. Reusachtige suikerklontjes lokken de argeloze bezoeker naar binnen in het Suikermuseum, waar het geheim van de zoete smaak wordt ontrafeld. Wie is er daar nu niet benieuwd naar? Vier figuren begeleiden ons in deze zoektocht: meneer biet, meneer druif, mevrouw cacao en de bijenkoningin. Dit museum is namelijk gewijd aan de zoete smaak, niet alleen aan suiker. Hoe komt het zoete in de biet? Dat is de hamvraag.

Oude machines tonen ons hoe in een mistig verleden de suikerbieten werden geoogst. Het suikergehalte van de biet gaat al jaren in stijgende lijn, dankzij wetenschappers die zich al meer dan honderd jaar buigen over de vraag hoe ze bieten tjokvol suiker kunnen creëren. Ter vergelijking: een biet uit 1930 bevat 13% meer suiker dan eentje uit 1800. Oude werktuigen als een schoffel en een bietenkrabber tonen hoe het er vroeger aan toe ging op het bietenveld.

De bietencampagne is in de streek rond Tienen alom bekend: van september tot december is iedereen die van ver of dichtbij met suikerbieten te maken heeft, druk in de weer om ze te oogsten en te verwerken. In die periode kan je de suikerfabriek van Tienen ook bezoeken.

Ook te vinden in dit museum: de materniteit van de bieten, waar babietjes in wiegjes naast elkaar liggen. Sommige bieten hebben warempel al een weelderige baardgroei! Geen teken van nakende adolescentie, zo blijkt, maar van ziekte. De Jukebox met Sugar songs kan rekenen op grote bijval. Het idee is even simpel als leuk: druk op het gewenste koekje en beluister een liedje over suiker, zoals a Spoonful of sugar uit de film Mary Poppins of Brown sugar van de Stones.

Suikerkunstenaar Dominique Vandermeulen, die vlakbij een ijsjeszaak, o pardon, een ijsboetiek heeft, toont op de bovenste verdieping wat je zoal kan maken van suiker. Het resultaat slaat zelfs onze kletskousen van kinderen met verstomming: een reusachtige taart met meer dan duizend suikeren bloemetjes. En dat allemaal in Tienen.

Suikermuseum Suikermuseum Suikermuseum Suikermuseum