Bosvruchtentaart

Bosvruchtentaart

Thomas van filet pur is onze vaste leverancier van razend lekkere recepten, samen met zijn kinderen Lux en Louis. Elke maand post dit drietal een stukje om van te watertanden, waarin ze haarfijn uitleggen hoe je in je eigen keuken te werk moet gaan.

Sofie was al een aantal dagen aan het dromen over het bakken van een heerlijke taart, zo’n middag samen met de kindjes in de keuken, daar keek ze naar uit. Zaterdag was het dan zover, recepten vergelijken, aanpassen aan de goestingskes van het moment, prutsen met de kinders en een aantal uren later smullen maar. Dat laatste was echter buiten de papa gerekend, die moest nog even een foto maken voor op de blog. Toen het kiekje gemaakt was, en ik de taart weer op de kast wou zetten gebeurde het, de taart gleed van z’n schotel, plets op de grond. Even dacht ik er aan nog een foto te maken van dit spektakel, maar de blikken van vrouw en kinderen en die ijzige stilte maakten me duidelijk dat dit geen goed idee was. Het verhaal van een bosvruchtentaart of hoe het samenleven met een foodie toch niet altijd even ideaal is.

 

ingrediënten voor de bodem
150 g bastogne speculoos
125 g malse boter

ingrediënten voor de taartvulling
250 g ricotta
500 g plattekaas
2 dl zure room
4 eieren
125 g suiker
1 eetlepel maïszetmeel (bv. Maizena)
2 eetlepels vanillesuiker
1 limoen
100 g frambozen
100 g bosbessen

de bodem:
Doe de Bastognekoekjes in de hakmolen van je keukenmachine.
Maal alles fijn en doe er stukjes malse boter in. Zet de machine aan en laat ze draaien tot al de boter onder de koekjeskruimels gemengd is.
Bedek de bodem van de springvorm met een rondje bakpapier.
Schep het koekjesmengsel in de springvorm en verdeel het ‘deeg’ egaal over de bodem. Druk het mengsel stevig aan met je vingers.
Plaats de springvorm in de koelkast en laat de taartbodem opstijven en koelen.

de taartvulling:
Neem een mengkom en schep er de platte kaas en de ricotta in.
Schep er de zure room bij.
Breek de eieren erin en meng alle ingrediënten even door mekaar.
Voeg nu de suiker en de vanillesuiker toe.
Los het maiszetmeel (Maizena) op in een scheutje water. Roer met een vork om het zetmeel op te lossen en schenk het mengsel in de mengkom.
Rasp de dunne groene schil van de limoen in de vulling.
Snij de limoen in twee en pers het sap in het mengsel.
Roer de taartvulling glad.
Haal de springvorm met de taartbodem uit de koelkast en schep de vulling erin.
Neem de selectie bosvruchten erbij. Jeroen gebruikt frambozen en bosbessen.
Opmerking: Indien je geen verse vruchten op de,kop kan tikken, dan lukt het ook met diepgevroren exemplaren.
Verdeel de vruchten over het hele oppervlak van de taart. Laat ze een beetje in het beslag zakken.

de afwerking:
Plaats de taart in de voorverwarmde oven van 150°C. Laat ze 70 tot 80 minuten bakken. (de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven)
Het hart mag nog een beetje zacht zijn. (Als je met de taart schudt, zie je een beetje beweging.)
Geef de taart ruim de tijd om af te koelen, waardoor ze een stuk steviger wordt. Reken hiervoor toch minstens 2 uur.
Zorg er voor dat ze niet op de grond valt en laat het smaken!

Taart

Fotografie: © Thomas Van de Water