Boter bij de vis

Boter bij de vis

Nog tot 23 november dendert de Week van de Smaak weer door het land. Tijd om viskok van het jaar Ivan Menten eens aan de tand te voelen. Over proeven voor je bweik zegt, kinderen in zijn restaurant en de streken van de pieterman.

Lust jij alles, Ivan?

‘Eigenlijk wel. Toegegeven: rode biet, daar ben ik niet zo zot van. Ik zal het zelden gebruiken in gerechten. Maar voor de rest vind ik alles lekker. Dat heeft met opvoeding te maken. Er werd bij ons thuis elke dag vers gekookt. Klassiek, maar wel van goede kwaliteit. Geen groenten uit blik, bijvoorbeeld. En wij moesten alles eens proeven. Zeiden we ‘bweik!’ over iets dat we niet hadden geproefd, dan moesten we het zéker opeten.’

Wilde je als kind ook al kok worden?

‘Kok of motorcrosser (lacht). Mijn moeder vertelt dat nu nog. Gingen wij met z’n allen naar de dierentuin, dan was het eerste dat ik vroeg: waar gaan we eten? En wat? Eten was altijd heel belangrijk voor mij.’

Intussen heb je je eigen restaurant. Wat voor kok ben je?

‘Ik hou erg van de Vlaamse klassiekers. De old school bistrokeuken, zeg maar. Al die oude technieken komen trouwens weer terug. Fermenteren, zelf paté maken: ik doe dat graag. De keuken die ik breng in Lèche Plat zou je volkse gastronomie kunnen noemen. Laagdrempelig maar verfijnd. En alles zelf gemaakt, daar maak ik een punt van. Binnenkort wordt het verplicht om allergenen te vermelden bij de gerechten. Voor ons is dat geen probleem, omdat wij precies weten wat erin zit.‘

Wat zijn de dingen die je zelf elke dag wel zou willen eten?

‘Witloof en vis vind ik heel lekker.’

Geen wonder dat je viskok van het jaar werd.

‘Ik werk graag met vis zoals pieterman, een heel lekkere, vrij betaalbare maar helaas onbekende vis. Hij zit vaak in de bijvangst, als er bijvoorbeeld op kabeljauw wordt gevist, en gaat dan verloren. Dat is doodzonde. Sowieso werk ik alleen met vis uit de Noordzee, zoals zeetong, zeebaars, makreel, griet en grijze garnalen. Wij hebben zoveel fantastische vis. Ik heb dan ook nogal een hekel aan de scampicultuur die hier is gegroeid. Die beestjes komen van ver en zitten tsjokvol antibiotica.‘

Er was de laatste tijd nogal wat te doen rond de kindvriendelijkheid van restaurants. Hoe kijk jij daar tegenaan?

‘Ik vind het gezellig als er kinderen komen eten. Wij kiezen daarin voor de gulden middenweg. We hebben geen speeltuin, maar proberen de kinderen aan tafel bezig te houden door ze een kleurplaat te geven. Zogoed als alles van de gewone kaart kan in kinderportie. Mijn ervaring is dat kinderen graag eens willen proeven van wat hun ouders eten. Ons succesvolste kindergerecht is trouwens carpaccio van rundsvlees.’

Een man naar ons hart. Dankjewel!

Ook niet te missen: de Smaakmobiel, die deze week door het land trekt. Op 21 november is het de beurt aan chef Ivan Menten om op het Gemeenteplein in Arendonk voor de goede smaak te zorgen. Vanaf 18u kan je er proeven van zijn lokale variant op fish & chips. Er zijn ook een boerenmarkt, muzikale optredens en animatie voor kinderen voorzien.

www.weekvandesmaak.be

LOW_GVB_Lèche Plant_FY0P6706