Chili con carne a la DIABEET

Chili con carne a la DIABEET

Thomas van filet pur is onze vaste leverancier van razend lekkere recepten, samen met zijn kinderen Lux en Louis. Elke maand post dit drietal een stukje om van te watertanden, waarin ze haarfijn uitleggen hoe je in je eigen keuken te werk moet gaan.

Deze week gooien we het over een andere boeg. We hebben het over Thomas’ gloednieuwe boek Diabeet. Want ja, Thomas is diabeet. Maar hij houdt niet van het woord ‘dieet’. Wel van lekker eten, genieten en koken met zijn kinderen, net als wij.

Dus namen wij zijn boek ter hand en testten er een recept uit: Chili con carne.

In het boek staat dit gerecht voor ongeveer 20 personen beschreven. Volgens Thomas is dit duidelijk een gerecht voor grote groepen en oh zo handig als er een aantal porties in het vriesvak zitten.

Ingrediënten voor de Chili
2,5 kg zuiver rundsgehakt
4 groene paprika’s (ontdaan van zaden en in blokjes gesneden)
4 grote uien (in blokjes gesneden)
2 blikken maïs (van +/- 340 g)
7 blikken rode bonen (van +/- 400g)
6 dozen tomaten passata (van +/- 800 g)
1 blik geconcentreerde tomatenpuree (van +/- 280 g)
6 teentjes look (fijngesnipperd)
5 kl komijnzaad
4 el oregano
5 à 6 afgestreken el chilipoeder naar smaak (voor de kindjes is 3 ruim voldoende)
3 el gemalen koriander
6 afgestreken kl zout
enkele lepels olijfolie

Ingrediënten voor de guacamole
2 rijpe avocado’s
sap van 1/2 citroen
1 handje verse koriander (versnipperd)
peper
zout
een weinig olijfolie

Ingrediënten voor de afwerking
zure room
verse korianderblaadjes

Bereiding van de Chili
Stoof de paprika’s, ui en look aan in een weinig olijfolie.
Bak het gehakt mooi rul en meng het in een grote kookpot met de paprika en ui. Voeg de geconcentreerde tomatenpuree toe en laat even sudderen. Voeg het tomaten passata en specerijen toe en laat zachtjes verder pruttelen.
Laat op een zacht vuurtje pruttelen.
Spoel de bonen en hou het vocht van 1 blik bij. Voeg dit alles samen met de maïs toe en laat nog een 60-tal min. op een laag vuur verder koken. Breng indien nodig op smaak met wat peper.
tip: daags nadien smaakt de chili nog een pak beter.

Bereiding van de guacamole
Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit. Meng met het citroensap , de verse koriander en een weinig olijfolie. Prak dit alles tot een +/- gladde pasta. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de chili warm met wat van de frisse guacamole en zure room en werk af met wat verse koriander.

Doe de chili in een kommetje en doe er een stevige schep guacamole en zure room bij.
Werk af met wat verse koriander. Serveer met een stuk vers brood of tacos.

Chili con carneChili con carneChili con carneChili con carneChili con carneChili con carne