De zon op je bord

De zon op je bord

Het is niet omdat de vakantie voorbij is – boehoe! – dat er niet meer buiten mag gegeten worden. Integendeel! Wij testten vier superplekken uit om je met kroost en al in het groen neer te vleien. Leve het leven al fresco!

Op een (bijna) onbewoond eiland

Al kuierend door het Brusselse Terkamerenbos belanden we aan een meertje, omgeven door zuurstofrijk groen. Bij de aanlegsteiger wandelen eendenfamilies rond en liggen roeiboten te sudderen in een briesje. Wij nemen geen roeiboot maar klimmen aan boord van het vlot, dat ons aan een gezapig tempo naar de overkant brengt. De overkant, dat is een heus onbewoond eiland. Oké, het is misschien wel bewoond, maar echt niet meer dan een klein beetje. Er staat een prachtige houten chalet – met groot terras – die zo uit de Canadese bossen lijkt geplukt. En voor die chalet komen wij! Want in de keuken van deze brasserie met slowfoodsympathieën wordt er heel lekker gekookt voor al wie op dit eiland aanspoelt.

De kinderen hebben geen tijd om op de kaart te kijken en stuiven de struiken in. Ze moeten eerst het eiland verkennen, uiteraard. Dat is piepklein en dus perfect op kindermaat. In een trosje zwerven ze langs bloemen en bomen, ver uit ons zicht. En dat in hartje Brussel. Ze spelen verstoppertje, trappen tegen de bal en leven zich in in hun rol van Robinson Crusoë. De honger haalt hen uiteindelijk toch over om aan tafel te komen: er zijn hamburgers, balletjes in tomatensaus, spaghetti en biefstuk met frietjes. De porties zijn royaal, wat er op de borden ligt is huisgemaakt en van prima kwaliteit. Ook het ijsje waarmee we afsluiten kan op volmondige goedkeuring rekenen. Met lichte spijt nemen we later op de avond het vlot weer terug, naar de gewone wereld. ‘Kunnen we hier niet blijven slapen?’ vraagt Lucy. ‘Boven het restaurant is toch plaats voor een hotelletje?’ Dat is nog eens een idee.

Chalet Robinson, Terkamerenbos, Steigerpad 1, 1000 Brussel. Info: 02/372.92.92, www.chaletrobinson.be.

LOW_GVB_Chalet Robinson__mg_0513 LOW_GVB_Chalet Robinson__mg_0525 LOW_GVB_Chalet Robinson__mg_0550 LOW_GVB_Chalet Robinson__mg_0565

Smurfen en cowboys

Waarom zou je met je kinderen gaan eten bij het Mechelse de Cirque? Dat zullen wij je vertellen. Voor de gemoedelijke sfeer. Voor het leuke terras, met zicht op het water. Voor de (heel) vriendelijke bediening. En – natuurlijk – voor de smaakvolle keuken. Kinderen hebben binnen een eigen speelhoekje onder de trap met poppenhuis, lego, strips en kleurpotloden. Ook buiten eten – op het gezellige terras – en spelen is geen probleem, gezien de rustige ligging. Zelfs een verzorgingstafel voor baby’s is voorzien. Op de kinderkaart vind je smurfensoep, cowboyburger met frietjes, steak, pasta en balletjes in tomatensaus. Ook een aantal gerechten van de gewone kaart kan in kinderportie. Als grote mens kan je hier zowel een kommetje pikante Thaïse soep en Mexicaanse taco’s eten, als gehaktballen met krieken of witloofgratin. Wij zijn het alvast roerend eens met de Mechelse kinderburgemeester, die dit restaurant het stempel 100% kindvriendelijk gaf.

De Cirque,  Vismarkt 8, 2800 Mechelen. Info: 015/20.77.80, www.decirque.be.

LOW_GVB_cirque_FY0P1893 LOW_GVB_cirque_FY0P1883 LOW_GVB_cirque_FY0P1877

Macaroni en trampoline

In het landelijk gelegen ’t Raadsel zit alles goed. De bediening is attent, de gerechten verraden verfijning, de tuin is een paradijs en, belangrijkst van al, koters zijn er graag gezien. Binnen nodigt een salonnetje met televisie en boekjes uit tot gezellig hangen. Maar buiten is het nog véél beter: daar bevindt zich de onweerstaanbare speeltuin met trampoline, zwembad en glijbaan. Ook maaltijdgewijs hoeft niemand zich hier zorgen te maken. De uitgebreide kinderkaart maakt melding van zowel kaas- als garnaalkroketten, balletjes in tomatensaus, macaroni met hesp, pizza, kip met appelmoes en tongfilets. Op aanvraag kunnen er ook nog heel wat gerechten van de gewone kaart in kinderportie. Ons grut ging voor tongfilets, balletjes in tomatensaus en garnaalkroket, en verbaasde vriend en vijand door de haast schoongelikte borden die ze achterlieten.

Restaurant ‘t Raadsel, Mantelstraat 4, 9770 Kruishoutem. Info: 09/380.87.77, www.traadsel.be

LOW_Oost-Vlaanderen_Het Raadsel_IMG_1779 LOW_Oost-Vlaanderen_Het Raadsel_IMG_1818

Zeetong en speeltuin

Wie na een woeste wandeling door het Zwin graag een in boter gebakken zeetong verorbert, moet zeker gaan aankloppen bij Ten Bos. Het riante terras biedt plaats aan al wie zijn tongske graag degusteert met een snuif zilte zeelucht erbij. En voor de jeugd van tegenwoordig is het al helemaal prima geregeld hier: de speeltuin die grenst aan het terras, biedt alle mogelijke vertier voor speelvogels. Ook aan tafel zitten ze goed. De kinderkaart voorziet ook voor hen in vers gebakken zeetong, die ze – neem het van ons aan – met veel smaak oppeuzelen. Een ideaal adres voor een etentje met z’n allen in openlucht, weg van de drukte van de zeedijk.

Restaurant Ten Bos, Blinckaertlaan 10, 8300 Knokke-Heist. Info: www.tenbosrestaurant.be

LOW_Ten Bos_GVB_West_Vlaanderen_IMG_0491 LOW_GVB_Ten Bos_img_0495