Feest in Roma

Feest in Roma

De Dingenzoekers spendeerden de afgelopen maanden heel wat tijd in Rome. 1) Omdat dat een van de wonderlijkste steden op aarde is. 2) Omdat we er werkten aan een reisgids die volgend jaar verschijnt. 3) Omdat je er zo verdomd fantastisch kan eten. Het handige was: voor 2) moesten we onder meer op zoek naar plekken waar je terecht kan voor 3), dus die puzzel paste mooi in elkaar.

Je leest er te zijner tijd alles over in de reisgids 360° Rome, die verschijnt bij Lannoo. Maar ja, sympathiek als we zijn, willen we jullie toch al graag laten delen in de niet te missen plekken. Een kwestie van beroepseer.

Hier past echter een waarschuwing: eens je bij Il tempio di Iside hebt gegeten, wil je nergens anders meer naar toe. In dit vis- en zeevruchtenrestaurant in de wijk San Giovanni in Laterano trakteer je jezelf – en al wie je lief is – op een ultraverfijnd etentje. Van de toeristenmassa die je bij het Colosseum bent gepasseerd, en waar je je wellicht met gevaar voor eigen leven hebt moeten doorwurmen, is hier geen spoor meer te bekennen.

De charismatische eigenaar Francesco, afkomstig uit Calabrië, maakt elke ochtend zijn persoonlijke keuze bij dezelfde vissers en bepaalt op basis daarvan wat hij zijn klanten die dag serveert. Geen kaart! Het kader is stijlvol zonder stijf te zijn, met bakstenen gewelven en witte tafelkleedjes. Op het bord: ultraverse zeebewoners als kreeft, krab, garnalen, gamba’s, inktvis, tonijn en zee-egel, zowel rauw als (goddelijk) bereid. Het degustatiemenu blaast je compleet van je sokken. Afsluiten doe je met huisgemaakte koekjes, een glaasje passito en een diepe zucht van geluk.

Dit hoort tot het beste wat Rome op culinair vlak te bieden heeft. En nog beter is: in Rome zijn kinderen zo goed als overal welkom. Oké, niet overal. Maar hier wel. Francesco verwent ze, knipoogt naar ze en maakt ze gelukkig. Ook als ze niet zo gebrand zijn op vis, want natuurlijk is er dan … pasta.

Iside Iside Iside Iside Iside