Food inspires design

Food inspires design

Dat lekker eten inspirerend is, dat weten wij al lang. Maar kijk, toch tof dat de mensen van Vol-au-Vent ons dat nog eens onder de neus wrijven, in de vorm van een heel mooi boek dan nog.

Food inspires design – Grandma’s design heeft het over drie van onze Favoriete Dingen: eten, design en oma’s. Samen met Design Vlaanderen ging Vol-au-Vent in België, Nederland, Finland, Italië en Turkije op zoek naar grootmoeders die hun geliefde bakrecept wilden delen én naar designers die daar iets fris mee konden doen.

Spring eens binnen op www.grandmasdesign.com en voel de endorfines door je winterse hersenen dartelen.

Het boek is heerlijk om in te kijken, maar natuurlijk wilden wij ook iets testen. En zo kwamen we bij de wafels van Goedele. Het recept heeft deze grootmoeder uit het Brusselse ooit van haar eigen grootmoeder gekregen.

Ingrediënten:

-1 kg bloem

-1 l melk

-1/2 l water

-50 g gist

-400 g boter

-2 zakjes vanillesuiker

-10 eieren

-een mespunt zout

GVB_Wafels_FY0P0070

Zo ga je te werk:

Doe de bloem in een (heel) grote kom. Maak een kuiltje in het midden en giet de vloeistoffen daar in. Roer alles goed door, tot je een dikke pap hebt. Verkruimel de gist daarin. Voeg de gesmolten boter toe. Voeg de vanillesuiker toe. Tot slot voeg je het zout en de eidooiers toe.

GVB_Wafels_FY0P0071 GVB_Wafels_FY0P0072 GVB_Wafels_FY0P0080 GVB_Wafels_FY0P0085 GVB_Wafels_FY0P0095 GVB_Wafels_FY0P0100 GVB_Wafels_FY0P0101

Klop de eiwitten stijf. Meng ze voorzichtig met een spatel onder het deeg. Laat het deeg minstens 2 uren rijzen op een warme plek. Die plek moet echt warm zijn, zoals bijvoorbeeld op de radiator van de verwarming. Als het goed is, verdubbelt het deeg in volume. Zorg dus dat je kom zeker groot genoeg is! Of verdeel net als wij je deeg over verschillende kommen.

GVB_Wafels_FY0P0104 GVB_Wafels_FY0P0108

Bak de wafels in een wafelijzer. En eet ze op!

GVB_Wafels_FY0P0195 GVB_Wafels_FY0P0192

Onze conclusie: Dit zijn deksels lekkere wafels. Behoorlijk zwaar wel: in dit recept zitten beduidend meer boter en eieren dan in dat uit Ons Kookboek van de Boerinnenbond. Dat maakt dat je er geen twaalf wafels van kan eten, maar dat is ook niet erg. Deze wafels zijn huiselijk en smakelijk. En inspirerend, dat ook.

GVB_Wafels_FY0P0159 GVB_Wafels_FY0P0167 GVB_Wafels_FY0P0181 GVB_Wafels_FY0P0185 GVB_Wafels_FY0P0163