Heerlijk gehaktbrood

Thomas van filet pur is onze vaste leverancier van razend lekkere recepten, samen met zijn kinderen Lux en Louis. Elke maand post dit drietal een stukje om van te watertanden, waarin ze haarfijn uitleggen hoe je in je eigen keuken te werk moet gaan.

Meestal moet er aan een recept nog een beetje gesleuteld worden, een beetje meer van dit of wat minder van dat, …
Wel dit recept klopt als een bus, een heerlijk gehaktbrood. Ik ben fan en ik ben niet alleen want veel restjes voor de dag nadien blijven er meestal niet over.

Goed voor 4 personen
Ingrediënten voor het gehaktbrood
1 ui (fijngesnipperd)
olijfolie
1 tl komijn
1 flinke tl gemalen koriander
12 creamcrackers
2 tl gedroogde oregano
2 flinke tl dijonmosterd
500 g rundergehakt
1 ei
de naaldjes van 2 verse takjes rozemarijn
12 plakjes ontbijtspek of pancetta
1 citroen in partjes
Ingrediënten voor de tomatensaus
1 ui (grofgesnipperd)
olijfolie
2 tenen knoflook (in plakjes)
1/2 à 1 rode chilipeper (fijngesneden)
1 tl gerookt paprikapoeder (pimenton)
2 el worcestersaus
400 g kikkererwten uit blik (uitgelekt)
2 blikken tomaatstukjes à 400g
2 el balsamicoazijn

 

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Doe de uisnippers met een flinke scheut olijfolie, peper en zout in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roer de komijn en de koriander erdoor. Laat de pan nog zo’n 7 minuten op het vuur staan (roer om de 30 seconden) of tot de uisnippers zacht en goudgeel zijn. Laat afkoelen in een grote kom.
Wikkel de crackers in een theedoek en stamp ze fijn. Voeg de kruimels toe aan de uisnippers met oregano, mosterd en gehakt. Breek het ei erboven, voeg peper en zout toe. Kneed met schone handen door elkaar.
Leg het gehaktmengsel op een snijplank, vorm er een soort rugbybal van en wrijf er wat olie over. Doe het in een ovenvaste braadpan of ovenschaal, zet die in een voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur meteen naar 200°C. Bak het gehaktbrood 30 minuten.
Bak voor de saus intussen de stukjes ui in een grote koekenpan op middelhoog vuur, met een flinke scheut olijfolie en een snufje peper en zout.
Voeg knoflook, chilipeper en paprikapoeder toe en bak nog zo’n 7 minuten tot de stukjes ui zacht en goudgeel zijn. Voeg worcestersaus, kikkererwten, tomaatstukjes en balsamicoazijn toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Proef de saus en voeg zo nodig zout en peper toe.
Doe de rozemarijnnaaldjes in een kom. Haal de pan of ovenschaal met het gehaktbrood uit de oven en schenk het vrijgekomen vet over de rozemarijnnaaldjes. Roer goed. Schep de tomatensaus rond het gehaktbrood. Leg de plakjes rookspek of pancetta erop en verdeel hierover de rozemarijnnaaldjes. Zet de pan of schaal weer in de oven en bak het gehaktbrood nog 10 à 15 minuten, tot het spek krokant is en de saus bubbelt. Serveer met een gemengde salade en wat partjes citroen om erover uit te knijpen.

 

Filet Pur

Fotografie: © Thomas Van de Water