Lekkere Arabieren

Heb jij ook een favoriet snoepje? Dat van ons heet officieel Caramella Mokatine, maar menig snoeper kent dit kleinood als een Arabiertje of een Roodthooftje. Louis Roodthooft maakte het snoepje met koffiesmaak voor het eerst in 1934 en verpakte het in een Italiaans sachetti papiertje met een door hemzelf geschetste Arabier erop. Confiserie Roodthooft werd er dan ook beroemd mee en fabriceert de snoepjes tot op vandaag volgens het origineel recept in haar fabriekje in Antwerpen. Dat fabriekje is intussen een geklasseerd jugendstil gebouw, op zichzelf al een echte bezienswaardigheid. De breed glimlachende Moor prijkt bijna 75 jaar later nog altijd op de verpakking, iets wat ‘nooit zal veranderen’, volgens zaakvoerder en afstammeling van Louis Roodthooft, Patrick Stoops. Zo’n 500 ton Mokatines rollen hier jaarlijks van de band, die niet alleen in België maar ook in verre buitenlanden als China, Japan, Nieuw-Zeeland en Scandinavië gretig aftrek vinden. Uit goede bron weten we dat Patrick Stoops elke dag minstens drie Mokatines eet, kwestie van kwaliteitscontrole. Geef hem eens ongelijk.

Confiserie Roodthooft, Lange Leemstraat 374-376, 2018 Antwerpen, www.roodthooft.be