Met je handen eten

Met je handen eten

In Ethiopië begon de Homo sapiens zo’n 200.000 jaar geleden aan zijn  succesvolle trip door de wereld. Het land kan uitpakken met een hele resem UNESCO werelderfgoedsites én ze telen er de beste koffiebonen ter wereld. Maar dat valt uiteraard allemaal in het niets vergeleken bij het feit dat je er met je handen mag eten.

Als we het met veel hout ingerichte restaurant en cultuurhuis Toukoul in hartje Brussel binnenkomen, kunnen de kinderen hun opwinding maar moeilijk verbergen. Op restaurant met je handen eten, dat behoort niet meteen tot de doorsnee geplogendheden. Meestal zijn we de helft van de maaltijd bezig hen aan te porren tot het gebruik van meer dan één bestekonderdeel. Wat ze steevast negeren. Dat verfoeide bestek eens helemaal achterwege laten, vinden ze een prima vooruitzicht. Wàt ze precies gaan eten, daar zijn ze niet zo mee bezig.

In het midden van onze ronde tafel prijkt een grote schotel met het discovery menu, kwestie van kennis te maken met de highlights van de Ethiopische keuken. Erbij krijgen we een soort van opgerolde pannenkoekjes, waar je telkens een stukje vanaf scheurt om een hapje op te scheppen. ‘Dat is wel niet echt met je handen eten’, zegt Lucy. ‘Die pannenkoek is dan toch een soort bestek.’ ‘Ja, maar je eet die pannenkoek wel op, en je mes en vork toch niet’, zegt Felix. De kunst is net om niet met je vingers in het eten te zitten, al heb je ze dan nog zo grondig gewassen aan de lavabo in het restaurant.

‘Ik vind die kip heel lekker’, laat Mirtha weten, terwijl ze een behoorlijk pikant stukje tussen haar pannenkoek draait. De pannenkoeken doen qua smaak eerder denken aan zuurdesembrood dan aan de pannenkoeken die wij kennen. Vallen verder in de smaak bij de kinderen: de kruidige spinazie, champignons, stoofpot van aardappelen met kurkuma en huisgemaakte ricotta (deze laatste komt ook van pas bij een pikant noodgeval). Ook de gestoofde linzen zijn erg smakelijk en doen denken aan sommige gerechten uit de Indische keuken. Allemaal samen uit één grote schaal eten is heel gezellig, vinden we voltallig. Misschien moeten we dat thuis ook wat vaker doen.

Nog meer restauranttips en boeiende portretten van buitenlandse chefs in België vind je in het boek ‘Melting Pot – De wereld kookt in België’ van Guido Everaert en Karin De Bruyn, uitgegeven bij Luster.

Toukoul, Lakensestraat 34, 1000 Brussel. Info: www.toukoul.be

LOW_GVB_Toukoul_FY0P7756 melting pot LOW_GVB_Toukoul_FY0P7700 LOW_GVB_Toukoul_FY0P7760