Patina van asperges

Patina van asperges

Archeologisch koken? Ingrid In ’t Ven draait er haar hand niet voor om. Met haar blog Eet je wortels! vertelt ze verhalen over de keuken van het verleden, of het nu over de Romeinse, middeleeuwse of 19de-eeuwse eetcultuur gaat. Naast die achtergrondverhalen krijg je recepten aangereikt om die keuken in je eigen keuken te doen herleven, mét kinderen – maar ook zonder lukt het prima.

Patina van asperges

Een patina was een Romeinse ronde of ovalen ovenschaal van aardewerk of brons, waarin vooral eiergerechten werden gemaakt. De Romeinse smulpaap Apicius geeft in zijn boek allerlei recepten van gerechten die in zo’n patina werden klaargemaakt. In een recept beschrijft hij “een alledaagse patina met fijngemalen hersenen”! Zo alledaags is dat in onze tijd niet meer, dus proberen we liever de patina met groene asperges.

Patina van asperges - Dingenzoekers

Wat heb je nodig?
500 gr groene asperges
handvol verse koriander
eetlepel verse lavas
eetlepel vers bonenkruid
peper
1 dl witte wijn
4 eieren
garum of Thaise vissaus
olijfolie

Hoe maak je het?
Snij de harde onderkanten van de asperges en hou een paar asperges apart om te versieren. Hak de rest van de asperges in grote stukken. Hak alle kruiden fijn. Klop de eieren los. Doe de stukken asperge samen met de rest van de ingrediënten in een keukenrobot en mix tot een gladde massa. Vet een ovenschotel in met wat olijfolie en stort het mengsel erin. Werk af met de hele asperges. Bak ongeveer 30 min. in de oven op 200°, afgedekt met wat aluminiumfolie. Bestrooi met zwarte peper en dien meteen op.

Wist je dat?
In Woerden in Nederland lag ooit het Romeinse castellum Laurium. Deze legerplaats bewaakte de noordelijke grens van het Romeinse Rijk (de Limes). Bij opgravingen hier werd een bijzonder bronzen handvat van een Romeins mes ontdekt, in de vorm van een asperge!

Recept: http://www.eetjewortels.be/patina-van-asperges/

Foto: © Meije Timmerman

Foto aspergemes: © Stadsmuseum Woerden

Patina van asperges - Dingenzoekers