Pizza feestje!

Pizza feestje!

Thomas van filet pur is onze vaste leverancier van razend lekkere recepten, samen met zijn kinderen Lux en Louis. Elke maand post dit drietal een stukje om van te watertanden, waarin ze haarfijn uitleggen hoe je in je eigen keuken te werk moet gaan.

Eergisteren waren we weer te gast bij Jef & Britt voor een etentje. Ditmaal stond het menu volledig in het teken van onze kinderen, Nest, Leon, Lux & Louis mochten hun eigen pizza’s maken. Jef maakte pizzadeeg naar een recept van Jamie Oliver (zie hieronder) en de kinderen konden hun zelfgerolde pizzabodem beleggen met verschillende ingrediënten: tomaat, mozarella, olijven, champignons, inktvis, ricotta, pepertjes, basilicum, chorizo, …

We hebben ons niet alleen kostelijk geamuseerd, het was nog lekker ook. Een echte aanrader!

800 g wittebroodmeel van harde tarwe
200 g fijngemalen griesmeel
1 afgestreken el fijn zeezout
2 zakjes van 7 g gedroogde gist
1 el ruwe rietsuiker
6,5 dl lauw water

Maak op een schoon werkvlak een berg van het meel en het zout, met in het midden een kuil van ongeveer 18 cm doorsnee. Strooi gist en suiker in het lauwe water, roer het met een vork door elkaar en giet het mengsel in de kuil in het meel. Roer het water met een vork rond zodat het meel zich langzamerhand met het water mengt. Wanneer zich een echt deeg begint te vormen , moet je je handen met bloem bestuiven en het deeg verder kneden tot zich een bal vormt. Doe dit gedurende 10 minuten tot je een glad, elastisch en zacht deeg hebt.
Bestuif het deeg met bloem, dek af met plasticfolie en laat het 15 minuten bij kamertemperatuur rusten. Verdeel het deeg nu in evenzoveel balletjes als je pizza’s wil maken.
Je kan de pizza’s best 15 tot 30 minuten voor het bakken uitrollen. Als je langer van tervoren wil beginnen, kun je beter het in plastic verpakte deeg als een bal in de koelkast bewaren dan uitgerolde pizzabodems een paar uur te laten liggen.
Neem een stuk deeg, bestuif je werkvlak met bloem of griesmeel en rol het uit tot een cirkel van ongeveer 0,5 cm dik (of dunner voor de liefhebbers). Scheur een passend stuk alluminiumfolie af, wrijf dat in met olijfolie, bestuif het royaal met bloem of griesmeel en leg de pizzabodem erop. Doe hetzelfde met de andere stukken deeg en leg ze, nadat je ze met meel bestoven hebt, op een stapel. Dek de stapel pizzabodems af met wat folie en zet hem in de koelkast.
Als je aan het bakken toe bent, moet je de oven voorverwarmen op 250°C en is het tijd om de pizza’s te beleggen.
Bak de pizza’s in 7 à 10 minuten krokant en goudbruin.

Pizza Pizza Pizza Pizza Pizza Pizza Pizza Pizza

Recept: jamie’s Italië
Fotografie: © Thomas Van de Water