Tip voor de Sint

Ook Sinterklaas kan wel eens verstrooid zijn (weet je wel hoe oud die man is?). Stel: hij vergeet z’n chocolade ventjes in Spanje. In zo’n stressgeval kan hij terecht bij chocolaterie Bastin, waar ze hem vast en zeker zullen verder helpen.

Raymond en Ronny Bastin zetten met hun chocolaterie een zoete familietraditie voort die intussen al aan haar derde generatie toe is. Tegenwoordig zijn ze zo bij de tijd, dat bestellingen zelfs online kunnen doorgegeven worden. Verder gaat alles nog zoals in de goede oude tijd. Elke dag wordt er naarstig gewerkt in het atelier, dat zich onder, boven, naast en achter de winkel aan de Antwerpse Paardenmarkt bevindt. Speerpunt dezer dagen: chocolade en marsepein. Die chocolade kiezen ze uit het assortiment van Callebaut, dat zo’n 1600 variëteiten omvat. ‘Mijn broer en ik doen alles alleen’, vertelt Raymond. ‘Sommige mensen verklaren ons voor gek, dat we alles nog met de hand maken, maar het is de fierheid van de stiel die ons doet doorgaan. Het is soms zwaar: wij werken standaard twaalf uur per dag, van 6u ‘s ochtends tot 18u ’s avonds. Al het werk dat we na 18u nog doen, noemen we onze hobby. Maar we doen het allebei heel graag. En als broers samenwerken is ook wel speciaal: met iemand anders zou dat niet lukken. Momenteel is het wel een zeer drukke periode. Eerlijk gezegd zouden wij Sinterklaas liever in juni vieren!’

Chocolatier Bastin, Paardenmarkt 106-108, 2000 Antwerpen, www.g-bastin.com.