Wie zoet is, krijgt Burie

De Dingenzoekers willen Sinterklaas graag een handje helpen en gingen daarom alvast eens langs bij chocolatier Burie in Antwerpen. Al in 1962 zat vader Burie hier zijn chocolade meesterwerkjes in mekaar te puzzelen. Zoon Lieven, huidig zaakvoerder, zat als jonge snaak meer in het atelier van zijn papa dan op school en nam in 1995 de zaak over. In het atelier werken drie mensen full time in dienst van Sinterklaas, de Kerstman, Sint-Valentijn en de Paashaas. Alles wordt er met de hand gemaakt, van de aandoenlijke roze marsepeinen varkentjes (70% amandelen, 30% suiker) tot de donkere, bruine en witte Sinten op hun paard en Pieten met hun zak vol cadeautjes. Lieven Burie is bezeten van chocolade. ’Ik ben in mijn hoofd voortdurend bezig nieuwe ideeën te verzinnen. Vaak teken ik een ontwerp eerst uit, vooral bij grotere stukken zoals gebouwen. Bij kleinere dingen is het meer boetseren, zoals met klei. Onze stukken worden met de hand gegoten. Dat merk je aan het feit dat ze onderaan open zijn. Wij kleuren alle details ook met de hand in, van de ogen van de Sint tot het kruis op zijn mijter of de zoom van zijn mantel.’ En zoveel vakmanschap, dat proef je. We zullen meer zeggen: een chocolade Sint van Burie verhoudt zich tot supermarktchocolade als een oester tot een handvol snot. Sinterklaas weet waar naartoe.

Chocolatier Burie, Korte Gasthuisstraat 3, 2000 Antwerpen, www.chocolatier-burie.be