Pannenkoeken bakken met Maria

Pannenkoeken bakken met Maria

De tijd dat Maria Lichtmis op elke familiekalender stond, is al lang voorbij. Toch heeft dit van oorsprong heidense en nadien christelijke feest een groot voordeel. Pannenkoeken!

Lichtmis valt op 2 februari, precies 40 dagen na kerstmis. Het is van oudsher gelinkt aan de langzame terugkeer van het licht na een lange, donkere winter. De katholieke traditie om op die dag kaarsen te wijden, is eeuwenoud. Maar aan Lichtmis is nog een andere traditie verbonden: dat er die dag steevast pannenkoeken gegeten worden. En tradities zijn er tenslotte om strikt gerespecteerd te worden, nietwaar? Wikipedia maakt zelfs melding van een oud gezegde: ‘Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm.’ Zo gezegd, zo gedaan dus. Terwijl Felix Ons Kookboek van de boekenplank haalt, zoeken Mirtha en Lucy de ingrediënten bij elkaar. ‘Gaat die bloem graag op reis?’ informeert Lucy. Nee hoor, dat is niet de gangbare betekenis van zelfrijzende bloem. ‘Maar met die bloem worden de pannenkoeken wel extra luchtig’, leggen we haar uit. De juiste hoeveelheid bloem wordt afgewogen, in het midden een kuiltje gemaakt en dan komt het leukste: de eieren klutsen. De meisjes meppen met geweld elk twee eieren tegen de rand van de kom, terwijl Felix – lange tijd allergisch voor ei – er enigszins wantrouwig naar staat te kijken. De eieren worden met melk losgeklopt en vervolgens gemengd met de bloem. Staat niet in het recept, maar is een goed idee: een scheutje spuitwater (voor extra fluffiness). Lucy smelt een klontje boter, en Mirtha schept met de pollepel het deeg in de hete pan. We gooien de pannenkoek de lucht in, zoals dat nu eenmaal moet in een beetje showliefhebbende families. De eieren klutsen was leuk, zeggen de meisjes, maar nog leuker vinden ze het opeten van het eindresultaat. Felix gaat volmondig akkoord.

Recept (voor 8 personen):

400 g zelfrijzende bloem

1 liter volle melk

4 eieren

boter

Zeef de bloem. Maak een kuiltje waarin je de eieren en de melk door elkaar klopt. Meng langzaam met de bloem tot een homogene massa. Bak dunne pannenkoeken in een hete, beboterde pan.

LOW_GVB_Pannenkoeken bakken_fy0p0429 LOW_GVB_Pannenkoeken bakken_fy0p0438 LOW_GVB_Pannenkoeken bakken_fy0p0440 LOW_GVB_Pannenkoeken bakken_fy0p0445 LOW_GVB_Pannenkoeken bakken_fy0p0454 LOW_GVB_Pannenkoeken bakken_fy0p0470 LOW_GVB_Pannenkoeken bakken_fy0p0486