Wie zijn de dingenzoekers?

low_GVB_dingenzoekers_FY0P3680

De Dingenzoekers zijn vijf reporters (drie kleine en twee grote) uit Antwerpen, die branden van nieuwsgierigheid naar alles wat leuk is om te doen, zien, horen, ruiken, voelen en weten. Hun voorbeeld is een zekere Pippi L, die het beroep van Dingenzoeker groot aanzien en allure gaf.

“Ik weet niet wat jullie gaan doen”, zei Pippi. “Maar ik kan niet luieren. Ik ben namelijk een dingenzoeker en dan ben je nooit klaar.”
“Wat ben je, zei je?”, vroeg Annika.
“Een dingenzoeker.”
“Wat is dat?” vroeg Tommie.
“Iemand die dingen zoekt, natuurlijk. Wat zou het anders zijn”, zei Pippi. “De hele wereld is vol met dingen en het is heus nodig dat iemand die zoekt. En dat is nu juist wat een dingenzoeker doet.”

Felix

Houdt van: voetbal, gamen, zijn familie, tekenen, zijn vrienden, films, lezen, aardappelen (zowel in de vorm van frietjes als chips), sushi, zijn konijn Brownie, chocolade, reizen, sneeuw en vrijheid

Houdt niet van: vroeg gaan slapen, mensen die vals spelen, racisme, regen en te laat komen

Wil later worden: voetballer

‘We zijn een paar keer een hele week op reportage geweest voor dit boek, dat lijkt dan eerst lang maar het zijn altijd zoveel toffe plekken dat je je niet snel verveelt. Soms vind ik het wel jammer dat er geen andere jongen bij de Dingenzoekers is, om mee te voetballen. Daarom neem ik wel eens een vriend mee. Het leukst vond ik alles wat buiten was. En Wallonië, want dat kende ik nog niet zo goed. Daarvoor moet je wel lang in de auto zitten, maar dan is het ook de moeite waard. Een echte tegenvaller hebben we eigenlijk niet gehad. Kort gezegd vind ik ons boek: top. Ik was ook blij dat ik de letters mocht doen. Ik teken veel letters, gewoon zomaar, en ik vind het wel fijn dat ze nu in het boek staan.’

Lucy

Houdt van: haar konijn Brownie, chocolade, mama, lievelingsknuffel aap, haar bed, Katy Perry, haar familie, groenten, pannenkoeken, haar vriendinnen, een wereld gemaakt van snoep, sushi, jarig zijn, dansen en Mirtha

Houdt niet van: witloof, vroeg opstaan, rekenen, ruzie, haast, haar kammen en opruimen

Wil later worden: dansende zangeres of directeur van een weeshuis of kok of archeoloog

‘Het maken van dit boek vond ik in één woord: super! Soms moest je er wel eens iets anders leuks voor laten schieten, maar wanneer je er dan was, merkte je al snel dat het nog dubbel zo leuk was. Op reportage leer je veel wat je op school niet leert. Het is ook heel tof om ergens te komen waar je nog nooit geweest bent, dat je iedere keer nieuwe plekken kan ontdekken. Te weten dat je die informatie via dit boek kan verspreiden over de wereld, dat geeft wel een fijn gevoel. Daardoor weten andere mensen ineens ook: daar is het echt heel tof om te gaan logeren of iets te gaan beleven.’

Mirtha

Houdt van: haar vriendinnen, haar familie, beren, oorbellen, snoep, Ellie Goulding, zelfgebreide sjaals, chocolade, stoofvlees met frietjes, warmte, sneeuwballengevecht, halloween, zingen, dansen en Lucy

Houdt niet van: sushi, kinderen die pesten, roze, zand en school

Wil later worden: kok, zangeres of schrijver

‘Soms dacht ik: o nee, gaan we nu weeral op reportage? Dan had ik ook wel zin om eens thuis te zijn. Maar als ik er dan was, vond ik het altijd supertof. Ik ben veel nieuwe dingen te weten gekomen, over geschiedenis en zo. Het goeie is ook wel dat we met de Dingenzoekers altijd dingen gaan doen die leuk zijn voor kinderen. Soms gaan we naar een museum met schilderijen en dan is er een schriftje waar je een zoektocht mee kan doen. Vaak gaan we ook naar plekken waar we kunnen spelen in het gras of in een veld. Het leukste op reportage vind ik het ravotten en ook om samen te slapen met Lucy, dat is zo gezellig.’

Kristien

Houdt van: mutsen, Roald Dahl, lippenstift, grootmoeders, muntgroen, picknicken, mooie notitieboekjes, heksen, gras en flauwe moppen

Houdt niet van: vroeg opstaan, administratie en onoprechte mensen

Wilde vroeger worden: cowboy

‘Er waren momenten dat ik dacht: is dat wel haalbaar, heel België uitkammen? Niet dat het nu zo’n groot land is, maar het heeft toch verrassend veel hoeken en kanten. We hebben er ruim twee jaar voor nodig gehad. Stapels notitieboekjes zijn er doorheen gegaan. In die twee jaar vielen we van de ene verbazing in de andere, heel vaak in positieve zin. Wat me gaandeweg opviel, is dat ons land zoveel te bieden heeft. Natuur, mensen, kunst, eten. Al die fijne mensen die we tegenkwamen, met hun kleine en grote verhalen, gaven mijn beeld van ‘de Belg’ meer reliëf. Wat we met Dingenzoekers vooral willen laten zien, is dat je overal ontdekkingen kan doen. Je hoeft er niet per se voor naar de andere kant van de wereld. Het heeft meer te maken met een instelling, een blik. Die blik willen we graag delen door dit boek. Voor mij is dit ook een document van de jeugd van mijn kinderen. Het gaat razendsnel voorbij: ze groeien op waar je bij staat. Dat ze dat al Dingenzoekend kunnen doen, is iets waar ik ongelofelijk blij mee ben.’

Greetje

Houdt van: chocolade, schoenen, de horizon, blauw, haar familie, thee, Antarctica en mensen ontmoeten

Houdt niet van: tonijn, koffie en spelling

Wilde vroeger worden: pianist

‘Achteraf bekeken denk ik dat ik wat bevooroordeeld was over Wallonië, als een plek die aantrekt maar ook afstoot. Dat duistere beeld, dat voor een stuk uit de films van de Dardennes komt, klopt ook wel. Maar er is zoveel meer. De schoonheid van de leegte, iets dat wij in Vlaanderen amper nog kennen, is echt indrukwekkend. Soms doordat er alleen maar plaats is voor prachtige natuur, soms doordat plekken verlaten zijn. Die vergane glorie, de grandeur van vroeger, vind je in Wallonië volop. We hebben er ook hele mooie ontmoetingen gehad. We zijn vaak zo warm ontvangen, dat we zin hadden om dagenlang te blijven. In Vlaanderen hou ik dan weer vooral van de steden en de manier waarop we hier met zoveel nationaliteiten samenleven. We zijn een jong land met veel invloeden. Dingenzoekers is voor mij de brug geweest tussen werk en kind. Het maken van dit boek is iets dat mijn dochter en ik ons hele leven zullen koesteren. Het heeft me meer mama gemaakt. Daar ben ik dankbaar voor.’

Heb je tips, reacties of bedenkingen voor ons? We horen graag van je via onderstaand formulier.

Naam *

E-mailadres *

Onderwerp

Bericht