10 cadeaus voor onder de kerstboom

Boom? Check. Slingers, lichtjes, ballen? Check. Cadeaus voor het jonge volkje? Check!
Met deze tips kan je onmogelijk de mist ingaan, al is het buiten nog zo koud.

1. Morse Code Kit van Flights of Fancy

In deze hoogtechnologische tijden zou je bijna vergeten dat er ook in het verleden straffe ideeën gerealiseerd zijn. Vraag maar aan meneer Morse! Met de Morse Code Kit van het inventieve Engelse merk Flights of Fancy bouwen kinderen hun eigen set. Educatief? Ja, want in het bijgeleverde boekje leren ze alles over telegrafie en het begin van de wereldwijde communicatie. Maar ook gewoon erg amusant en een aanrader voor kinderen met een boon voor het betere doe-het-zelfwerk, gecombineerd met een vleugje wetenschap. Fijn om te weten is ook dat de makers voor al hun speelgoed met verantwoord hout werken, uit goed beheerde bossen.

Prijs: 30,95 €

Info: www.flightsoffancy.co.uk

Morse Code

2. My River Puzzle van londji

Het Spaanse londji gaat er prat op om origineel speelgoed te maken voor kinderen van 3 tot 103, onder het motto: het is niet omdat het voor kinderen is, dat het niet esthetisch verantwoord mag zijn. Hun prachtige River Puzzle bestaat uit 54 stukjes en is maar liefst drie meter lang. Op de oevers van deze rivier vind je een pandabeer die schaduw zoekt onder een kersenboom, piraten die hun buit verstoppen en kinderen die op felgekleurde vissen rijden. Leve de kracht van de fantasie! In het bijzonder die van illustrator van dienst Txell Darne.

Prijs: 25,95 €

Info: www.londji.com

My River Puzzle_2

3. Kids at Work gereedschapskist van Corvus

Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn, zeker als het erom gaat je grut de nodige klusvaardigheden bij te brengen. Deze degelijke – want door Duitsers gemaakte – gereedschapskist is niet zomaar een alsof-ding. Je kan er mee spelen, maar je kan er ook écht mee werken. Inclusief serieuze zaken als een schroevendraaier, waterpas, tang, meter, zaag en handschoenen. De volgende keer dat er een schilderijtje moet worden opgehangen, spreek je gewoon even zoon of dochter aan.

Prijs: 79,99 €

Info: www.corvus-toys.de

Doos

 

4. Nailmatic Kids van Omy

Nagellak kan een grauwe dag upgraden tot een leuke dag, en dat is voor kinderen niet anders dan voor moeders. Helaas bevat het goedje nogal wat ingrediënten die niet bepaald gezond zijn voor de planeet, laat staan voor de eigenaar van de gelakte nagels. Goed nieuws dus van het Franse Omy, dat op het lumineuze idee kwam om een niet-toxische versie uit te vinden. Is je kind het kleurtje beu, dan was je het er gewoon af met warm water en zeep. In blijmakende kleurtjes als appelgroenzeeblauw, roze, geel en paars.

Prijs: 9€ per flesje en 19,90 € voor set van 3 flesjes

Info: www.omy.fr

pack-7-vernis-party-multicolore

 

5. Tijdelijke tattoos van Tattly

Voor ze kunnen thuiskomen met een levenslang anker of een permanente gevleugelde uitspraak op hun arm, kan je je kroost verblijden met een mooie tijdelijke tattoo. Tijdelijk zoals in: inkt op basis van soja en vlotjes afwasbaar. De designs van het in Brooklyn gebaseerde Tattly zijn gemaakt door kunstenaars en illustratoren, zoals de geweldige Oliver Jeffers – bekend van zijn grappige prentenboeken. Denk: watermeloenen, monsters en vliegertjes.

Prijs: 4-5 € per set (elke set bevat twee tattoos)

Info: www.tattly.com/collections/kids

tattly

 

6. Dat kan een aap schilderen, maar kan jij ook een aap schilderen? van Peter Slabbynck en Veerle Jacobs

Peter Slabbynck was in een vorig leven de zanger van newwaveband Red Zebra maar houdt zich nu bezig met apen in plaats van rode zebra’s. Hij maakte een fijn doeboek dat weetjes over kunstenaars combineert met leuke opdrachten en nuttige tips om zelf aan de slag te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat een schilderij van Van Gogh ooit dienst deed als deur van een kippenhok? Nee? Wij ook niet, tot we dit boek in huis haalden.

Prijs: 14,99 €

Info: www.lannoo.be

cov_dat kan een aap schilderen.indd

 

7. Het donker van Lemony Snicket

De schrijver van de geestige reeks ‘A series of unfortunate events’ pakt uit met een weergaloos en poëtisch boek over de jonge Laszlo. In het huis van Laszlo woont ook het donker. Meestal blijft het donker netjes in de kelder. Gelukkig maar, want Laszlo is bang voor het donker. Maar het donker is blijkbaar niet bang voor Laszlo. Op een nacht komt het naar zijn kamer geslopen… Met sterke illustraties van Jon Klassen.

Prijs: 13,95 €

Info: www.gottmer.nl

Het donker

 

8. Emiel en zijn detectives van Erich Kästner

De klassieker van Erich Kästner uit 1929 (!) zit in een nieuw, fris jasje en heeft helemaal niets aan kracht en charme ingeboet. De humor spat van de bladzijden en de spanning is te snijden. Emiel mag voor het eerst alleen naar zijn oma in Berlijn, maar onderweg in de trein valt hij in slaap. Als hij wakker wordt, is al zijn geld gestolen. Dat kan alleen die vreemde meneer met de stijve hoed gedaan hebben, die ook in de trein zat en hem chocolade gaf, redeneert Emiel. In Berlijn gaat de held vastberaden achter de dief aan, daarbij geholpen door Gustaaf met de toeter en zijn vele vriendjes, die zich ‘de detectives’ noemen. Vanaf 8 à 9 jaar om zelf te lezen, en vanaf 6 jaar om voorgelezen te krijgen.

Prijs: 17,50 €

www.lebowskipublishers.nl

Emiel en zijn detectives

 

9. Quadrillon van Click & Play

Deze smart game werd uitgeroepen tot Speelgoed van het jaar 2014. Daar zal het dus alvast niet aan liggen, als blijkt dat het je petje te boven gaat. Het spel werkt met vier magnetische rasters en is al even verslavend als de rubik’s kubus. Het bijgeleverde boekje geeft tips en ook online word je uit de nood geholpen mocht dat nodig zijn. Voor één speler, vanaf 7 jaar.

Prijs: 19,95 €

Info: www.smartgames.eu/en/smartgames/quadrillion

Quadrillion

 

10. Pyjama van Froy & Dind

Een fluweelzachte pyjama van Belgische makelij? Die kan onder elke kerstboom. Het Antwerpse Froy & Dind ontwerpt met gevoelige kindervelletjes in het achterhoofd, waarvoor dank! Het duo werkt uitsluitend met 100% biologisch katoen dat het GOTS-label draagt. Dat betekent dus dat er geen spoor te vinden is van schadelijke kleurstoffen, allergenen, chemicaliën en andere pretbedervers. Verkrijgbaar van 0 tot 10 jaar en zowel in een meisjes- als jongensmodel.

Prijs: 48 €

Info: www.froydind.be

Pyjama