Beroep: boswachter

Beroep: boswachter

In deze reeks interviewen de jonge Dingenzoekers telkens iemand over zijn of haar beroep. Aan het woord: boswachter José Van Eldik van het boomkroonpad in Drouwen, Nederland.

DZ: Wat doet een boswachter?

José: We hebben hier verschillende soorten boswachters. We hebben een boswachter die alles weet van de dieren en de planten. Die telt ook heel vaak hoeveel dieren en planten er zijn. We hebben boswachters die zorgen voor het hout, en die soms al eens bomen zagen. Ik ben een boswachter die veel met publiek en mensen doet. Ik maak leuke speurtochten in de natuur, bedenk nieuwe routes en daar schrijf ik over.

DZ: Welke soorten dieren zijn er allemaal in dit bos?

José: We hebben veel soorten vogels: uilen, spechten, zangvogels. We hebben ook reeën in het bos, dat zijn kleine hertjes. En dassen, vossen, marters, muizen en eekhoorntjes. Er zijn ook vleermuizen. Soms geef ik wel eens speciale rondleidingen, ‘s avonds als het donker is. Dan kan je zien welke dieren er allemaal ‘s nachts leven. Reeën leven natuurlijk ook ‘s nachts, die blaffen dan heel hard. Veel mensen weten dit niet, maar als je dat hoort, dan kijk je er wel van op. Het lijkt erg op het geblaf van een hond, alleen iets ruwer.

DZ: Moet je lang studeren om boswachter te worden?

José: Ja hoor, je moet wel het een en ander van de natuur afweten. De boswachters die instaan voor het hout, die moeten bijvoorbeeld weten welke bomen ze mogen zagen. Voor het soort boswachter dat ik ben, moet je leren omgaan met mensen. Ik heb een lerarenopleiding gehad, maar dan wel gericht op natuur.

DZ: Ben je al lang boswachter?

José: Nu toch al 6 of 7 jaar. Ik vind het een heel leuk beroep, met veel afwisseling in een mooie omgeving.

DZ: Heb je ook een lievelingsdier?

José: Ik vind alle dieren eigenlijk wel heel leuk. Maar de das, die vind ik wel echt speciaal. Hij is mooi en erg schuw, waardoor je hem niet vaak ziet. Maar als hij zich laat zien, is dat heel bijzonder.

DZ: Dankjewel voor dit interview!

BoswachterDrenthe Drenthe Drenthe Drenthe Drenthe Drenthe