Beroep: kaasmaker

In deze reeks interviewen de jonge Dingenzoekers telkens iemand over zijn of haar beroep. Aan het woord: kaasmaker Willem Vernaillen uit Brakel, in de Vlaamse Ardennen.

Dingenzoekers: Kaas maken, is dat veel werk?

Willem: Eigenlijk wel, je bent er de ganse dag mee bezig. Het is vooral veel afwassen en opkuisen. Vanochtend vroeg ben ik begonnen met de melk in de tobbe te doen. In de loop van de dag zijn er piekmomenten waarop er vanalles moet gebeuren. Pas vanavond ben ik ermee klaar.

Dingenzoekers: Hoe zijn ze eigenlijk ooit op het idee gekomen om van melk kaas te maken?

Willem: Vroeger hadden de mensen nog geen ijskast. Ze wilden de melk bewaren en daarom maakten ze er kaas van, door te pekelen. De vaste deeltjes die je zo verkrijgt, worden de kaas. De vloeistof die overblijft, dat heet de wei. Het ziet er uit als een soort geel water. Van die wei kan je ook nog kaas maken, zoals ricotta.

Dingenzoekers: Hoe vaak maak je kaas?

Willem: We zijn een klein bedrijf, met een zeventigtal schapen. Hun melk bewaren we in de koeltank. Ik maak kaas om de twee à drie dagen, als de tank vol is. Voor een kilo schapenkaas heb je ongeveer zes liter melk nodig. Bij een koe zit dat anders: om daarvan een kilo kaas te maken, heb je tien liter koemelk nodig. Dat komt doordat er minder vet in zit dan in schapenmelk.

Dingenzoekers: Hoeveel melk geeft een schaap per dag?

Willem: Ongeveer twee liter.

Dingenzoekers: Proef je zelf van je kaas?

Willem: Altijd. Dat moet ook wel, om te weten of hij lekker is, of hij niet te zout is… De melk verschilt ook van smaak naargelang het seizoen. Als de schapen op stal staan in de winter, smaakt hun melk anders dan wanneer ze op gras staan in de lente.

Dingenzoekers: Welke soorten kaas maak je zoal?

Willem: Ik maak jonge kaas, oude kaas, kaas met provençaalse kruiden, met peper, met brandnetel…

Dingenzoekers: Oude kaas, dat klinkt niet zo lekker. Wanneer is kaas oud?

Willem: Oude kaas is kaas die je laat rijpen. Die heeft heel veel smaak. Je laat die kazen gewoon staan op een plank. Elke dag moet ik ze wel omdraaien, zodat de bovenkant kan drogen. Na zes weken heb je jonge kaas. Na zes maanden heb je oude of belegen kaas. Maar je kan hem zelfs een volledig jaar laten rijpen.

Dingenzoekers: Tof. Dankjewel voor dit smakelijke interview!

SchapenboerSchapenboerSchapenboerSchapenboerSchapenboerSchapenboer