Beroep: schapenboerin

In deze reeks interviewen de jonge Dingenzoekers telkens iemand over zijn of haar beroep. Deze keer: schapenboerin Krista De Winne.

Dingenzoekers: Hoeveel schapen heb je?

Krista: Het zijn er een stuk of zeventig, van het ras Belgisch Melkschaap. Dat is een bedreigde soort in België, ze zijn zeldzaam geworden. We hebben ook wat kruisingen met Zwartbles, een ander ras. Het is nu lammetjestijd, elke week worden er wel een paar geboren.

Dingenzoekers: Moet je ze dan helpen?

Krista: Nee, daar moeten eigenlijk geen mensen aan te pas komen. Dat doen ze allemaal zelf.

Dingenzoekers: Ken je alle zeventig schapen even goed?

Krista: Twee keer per dag melken we onze schapen, ‘s ochtends om 9u en ‘s avonds rond 19u. Daardoor ken ik ze wel heel goed. Als er eentje niet veel eet, weet ik meteen dat er iets mis is.

Dingenzoekers: Hebben ze eigenlijk ook een karakter?

Krista: Zeker. Schapen van dit ras, het Belgisch Melkschaap, zijn meer zoals geiten. Ze zijn wat eigenzinniger. Schapenrassen die grazen zijn meer kuddedieren. Ze zijn bang van mensen. Terwijl onze schapen helemaal niet bang zijn. Ze zijn tam en heel knuffelig. ‘t Zijn toffe dieren.

Dingenzoekers: Hoe zie je dat een schaap ziek is?

Krista: Dat zie je doordat het niet bij de andere schapen staat, bijvoorbeeld. Als een schaap in z’n eentje in een hoek staat, dan weet je dat er iets scheelt. Net als bij mensen kan je dan de koorts meten. Voor een schaap is een temperatuur van 38° of 39° normaal, ietsje warmer dan mensen dus. Vanaf 40° heeft een schaap koorts.

Dingenzoekers: Welke ziektes kan een schaap zoal krijgen?

Krista: Ze kunnen slechte hoeven krijgen door rotkreupel, dat is een ziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt. Dan manken ze en moet je ze antibiotica geven. Blauwtong is nog een ziekte. Die wordt dan weer veroorzaakt door een virus. Het is ernstig, ze kunnen er van dood gaan.

Dingenzoekers: Gebruiken jullie de wol van jullie schapen?

Krista: Nee, we laten ze scheren en de man die dat doet, neemt ook de wol mee. Een keer per jaar gebeurt dat, in april of mei. Dan hebben ze een fris gevoel tegen dat het mooi weer wordt.

Dingenzoekers: Hoe oud kan een schaap worden?

Krista: We hebben er eentje van acht jaar, dat is ons oudste.

Dingenzoekers: Nemen jullie alle schapen mee als jullie op vakantie gaan?

Krista: Nee, dat zou lastig worden. We gaan wel eens vlakbij op vakantie, zodat we overdag toch nog terug kunnen komen naar de schapen. In het najaar zijn er ook drie maanden dat ze geen melk geven, dus dat is voor ons een goed moment om op vakantie te gaan.

Dingenzoekers: Dankjewel voor dit interview!

SchapenboerinSchapenboerinSchapenboerinSchapenboerin