Beroep: tekenaar

In deze reeks interviewen de jonge Dingenzoekers telkens iemand over zijn of haar beroep. Kwestie van inspiratie op te doen voor de toekomst. Vandaag: tekenaar Mattias De Leeuw (23). We troffen hem op de boekenbeurs, waar hij tussen het tekenen en handtekenen van zijn kinderboeken enkele prangende vragen beantwoordde.

Dingenzoekers: Is het vermoeiend, Mattias?

MDL: Nee, eigenlijk niet. Soms moet je iets afhebben voor een opdrachtgever en moet je op het einde nog heel hard doorwerken tot ’s avonds laat. Dan is het dus wel vermoeiend. Maar meestal ben ik rustig als ik teken.

Dingenzoekers: Werk je veel met de computer?

MDL: Ik teken altijd met de hand. De computer gebruik ik alleen om een tekening in te scannen, als ik nog een paar kleine dingen moet aanpassen. Bijvoorbeeld de vouw middenin een boek, je moet er rekening mee houden dat dat stukje van je tekening verdwijnt. Dat soort dingen doe ik wel op de computer. Of een geboortekaartje af en toe. En ook als een tekening bijna af is en ik ze niet wil verprutsen, scan ik ze in en probeer op de computer uit wat het best werkt.

Dingenzoekers: Zit je als tekenaar niet heel veel binnen?

MDL: Ja, dat is wel zo. Soms ga ik naar de zoo of naar een boerderij om er bepaalde dieren te bekijken en ze te schetsen. Maar daarna zit ik wel weer aan mijn bureau voor het echte tekenwerk. Je bent als tekenaar altijd alleen. Dat is leuk, alleen heb je na drie dagen werken in je eentje wel heel veel zin om mensen te zien. Daarom werk ik af en toe in een restaurant, dan doe ik babbeltjes met iedereen.

Dingenzoekers: Als je gevraagd wordt om een verhaal te illustreren voor een boek, hoe kies je dan welke stukken je gaat tekenen?

MDL: Als ik lees, zie ik daar beelden bij. Dingen waarvan ik voel dat ze belangrijk zijn om te tonen. Ik maak schetsen naast de tekst.

Dingenzoekers: Wanneer wist je dat je tekenaar wilde worden?

MDL: Toen ik mijn eerste boek had gemaakt. Ik studeerde aan Sint-Lucas maar wist nog niet precies wat ik met die studies wilde doen. Ik dacht eerst dat ik graag cd-hoezen en posters wilde ontwerpen. Maar toen maakte ik dus voor school dat boek en wist ik: dat ga ik doen. Als kind tekende ik ook al heel veel. In de derde kleuterklas vroeg mijn juf me om tekeningen te maken bij het sprookje ‘Wat vader doet is altijd goed’ van Hans Christian Andersen. Ik herinner me hoe leuk ik het vond om dat te doen.

Dingenzoekers: Had je een lievelingsboek als kind?

MDL: Ik keek het liefst in de boeken van Richard Scarry. En later las ik ook heel graag de verhalen van Roald Dahl, met tekeningen van Quentin Blake. Dat ik zijn tekeningen goed vind, zie je wel aan mijn werk denk ik. Ik was ook fan van de zoekboeken Waar is Wally?

Dingenzoekers: Dieren tekenen is leuk, maar niet makkelijk. Kan jij het goed?

MDL: Ik teken graag dieren, vooral vogels. Mijn mensen lijken ook een beetje op vogels.  Ik vind vogels heel inspirerend, met al hun kleuren. Het moeilijkste dier om te tekenen vind ik een hondje.

Dingenzoekers: Waf! En dankjewel voor dit gesprek.