Grote kunst voor kleine kenners

Grote kunst voor kleine kenners

Thaïs Vanderheyden heeft een leuk boek gemaakt. Het is een groot boek. Qua formaat en ook qua opzet. Van de Mona Lisa tot Andy Warhols soepblik… Een wonderlijke tocht langs 30 wereldberoemde schilderijen. Zo luidt de ondertitel. Daar spreekt ambitie uit.

Het boek opent met een schilderij van Jan Van Eyck uit 1434. Onderaan de pagina staat het origineel klein afgebeeld. De hoofdrol is voor een echte Vanderheyden-meets-Van Eyck, waarin een stel sympathieke wasberen de plaats van meneer en mevrouw Arnolfini hebben ingenomen. Raak! Want, zo legt de schrijfster uit: de bleke man en vrouw met kringen onder hun ogen op het oorspronkelijke schilderij, deden haar denken aan wasberen. Ze legt ook uit hoe Jan Van Eyck in zijn tijd de olieverf uitvond (‘Op een dag nam hij alles wat hij maar vinden kon in zijn keukenkastjes en goot dat bij elkaar. Door al dat gemors vond hij de olieverf uit.’)

Geweldig! Dat is het gevoel dat je bekruipt bij het bladeren door het boek. Dat trouwens niet alleen voor kinderen een aanrader is. Ook voor de volwassen medemens is het heilzaam om door de kunstgeschiedenis te kuieren, zonder loodzware sérieux of een overdaad aan kleine lettertjes, maar met een frisse blik. De Mona Lisa met het gezicht van een varkentje. De Geboorte van Venus met olifanten in de hoofdrol. De Nachtwacht met beren, ezels en vossen, De Dans van Matisse met giraffen. Het iconische Nachthaviken van Edward Hopper met konijnen aan de toog.

De ene versie is al geslaagder dan de andere en natuurlijk zullen ook je kinderen hun favorieten hebben. De kleine verhaaltjes bij elk wereldberoemd werk zijn zelfs voor kleuters perfect te begrijpen en kunnen aanleiding geven tot heerlijke gesprekken, die al meanderend afdwalen van de Grote Kunst en gaan over hele andere dingen, van ‘wie was Napoleon’ tot ‘zou surfen moeilijker zijn dan skaten?’.

Een boek om geregeld eens vast te pakken en samen van te genieten.

Grote kunst voor kleine kennersblogpichockney KunstboekKlimt2