Hij is er!

Hij is er!

Vandaag doet de Heilige Spanjaard en zijn feestende gevolg weer z’n intrede. Per boot meert de goede man aan om alle kindertjes blij te maken met moois en zoets. Wij worden daar elk jaar weer heel monter van.

Mattias De Leeuw ook. Zo monter, dat hij er een boek over maakte. Dat begint zo:

Espana. (maar dan met zo’n leuk boogje op de n, dat wij nergens vinden op ons toetsenbord)

De zon schijnt.

Het is warm.

Sinterklaas zit al de hele middag op het dek. Hij leest in zijn boek.’

De toon is gezet. Het enige dat je nu nog wil, is weten waarom Sinterklaas daar waarschijnlijk niet zal kunnen blijven zitten op zijn dek, met zijn gezicht in de zon, genietend van de rust. Want als dat wel kon, dan was er geen boek.

Wat blijkt? Waspiet wast de kleren van de Sint. Ja, zelfs Sinterklaas moet af en toe een propere onderbroek aan. Genereuze, paginagrote tekeningen tonen hoe het eraan toegaat op het schip. Maar dan, o rampspoed, blaast een bries de Sintkleren zomaar van de waslijn. Daar gaan zijn tabberd, zijn mijter, zijn onderjurk en zijn kousen. De wind neemt ze mee, de zee over.

Waspiet roeit ze achterna. Hoofdpiet hangt een brief uit, waarin hij alle Pieten op de hoogte brengt van het incident en hen de opdracht geeft onmiddellijk nieuwe kleren te maken voor Sinterklaas. Want een Sint die aan land gaat in z’n blootje, dat strookt niet met de status van de job. Overal in het schip laten Pieten alles vallen en zetten ze zich aan hun nieuwe taak. Maar dat levert niet veel draagbaars op. En dus is Sinterklaas ontroostbaar. En een beetje zenuwachtig, nemen we aan.

Met deze cliffhanger sturen we je de boekhandel of de bibliotheek in. Om vervolgens samen te smikkelen van de grote tekeningen – tjokvol sfeer, details en kleur – en het gezellige verhaal. Er wordt spaarzaam omgesprongen met woorden, dus dit is zo’n boek dat zowel kleintjes vanaf 3 jaar als kinderen die zelf al wat lezen zal aanspreken.

Ook niet te versmaden: het loopt goed af.

9789401409278 sint_09sint_05