Honing uit Antwerpen

Honing uit Antwerpen

‘Ik wilde graag een boerderij, maar dat was te duur’, zegt stadsimker Micha De Herdt. Die droom belandde dus in de kast. ‘Toen kocht ik een huis met een stadstuintje, en ik besloot om er twee kippen te houden’. Het mini-boerderijgevoel, zeg maar. Maar ook die droom ging aan flarden: de buren waren niet blij met de kippen ‘en dus hebben we ze maar opgegeten’. Sneu voor de kippen, maar het maakte in Micha’s hoofd wel plaats voor een nieuw plan. Op vakantie ontmoette hij een imker en meteen wist hij het: dat ga ik ook doen! En zo geschiedde. De buren vinden het deze keer wél goed.

Antwerpse Honing begon met twee kasten, maar telt er intussen al meer dan tachtig, verspreid over de hele stad. Uit ruimtegebrek richten imkers de blik steeds meer op daken: een fenomeen in New York, Parijs, Amsterdam en dus ook in Antwerpen. Echt nieuw is dat niet: in de stadsarchitectuur zijn heel wat verwijzingen naar imkerij te vinden, zoals in het gebouw van de Nationale Bank en de Sint-Jacobskerk (waar Rubens begraven ligt).

Het perfecte weer voor een imker? ‘s Nachts regen en overdag lekker warm. Die bijen verschillen niet zoveel van ons mensen, blijkbaar. Elke kast brengt zo’n 10 tot 40 kilogram honing per jaar op. Het voordeel van imkerij in de stad is dat er een grote variëteit aan bloeiende bomen en gewassen is, wat dus ook zijn invloed heeft op de smaak. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de lavendelhoning die je in de winkel vindt, die uit monocultuur voortkomt: de imker trekt met zijn kast naar een lavendelveld en laat zijn bijen daar plaatselijk hun gang gaan.

‘Stadsbijen zijn gezonder dan plattelandsbijen’, legt Micha uit. Er is meer variatie in planten en er worden minder pesticiden gebruikt. De maisvelden die je overal op den buiten vindt, zorgen voor een te eenzijdige voeding voor de bijen. Of hij wel eens geprikt wordt door zijn bijen, willen de kinderen weten. ‘Elke dag’, repliceert de imker. ‘Dan vloek ik eens, maar mijn lichaam is er intussen aan gewend.’

Je vindt de echte Antwerpse honing op verschillende plekken in de stad, zoals de Stadswinkel, chocolatier Burie (die er honingpralines van maakt), bioshop Het Natuurhuis, de kinderboerderij van Wilrijk en bij het onthaal van de Arenbergschouwburg.

Antwerpse HoningAntwerpse honing Antwerpse honing Antwerpse honing