Brussel met kinderen: de 5 mooiste plekken voor architectuurfans

Een dag naar Brussel met kinderen is ook in deze corona tijden perfect mogelijk. Ergens een warme chocomelk gaan drinken of eten in een knus restaurant kan de komende tijd helaas niet, maar schoonheid is er nog altijd genoeg. Onze hoofdstad heeft architectuur om u tegen te zeggen, en die is zeker de moeite om met de hele familie te gaan ontdekken. Let wel: reserveren is noodzakelijk (net als een mondmasker, uiteraard).

Brussel met kinderen: architectuur

CIVA

Fans van internationale hedendaagse architectuur en het Brusselse landschap moeten hun neus eens binnensteken bij CIVA. Dat is een museum, archief en bibliotheek waar je schitterend uitgediepte tentoonstellingen te zien krijgt, boeken rond architectuur en stedenbouw op de kop kan tikken en kinderen het Brussels erfgoed kan laten ontdekken in de knap opgezette kinderstad.

Hou hun website in het oog voor de vele leuke workshops, nocturnes en lezingen.

CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Brussel. Info: www.civa.brussels

Museum Van Buuren

Een ritje met de teletijdmachine naar een mooiere wereld, zo voelt het als je binnenwandelt bij Museum Van Buuren. De art deco villa in Ukkel zit tjokvol schoonheid, van het tot in de puntjes verzorgde interieur uit de jaren ’20 tot de 19de en 20ste eeuwse schilderkunst die het mecenaskoppel Van Buuren-Piette verzamelde (klinkende namen als Ensor, Permeke en Fantin-Latour). Op de crèmekleurige sofa in het grensverleggend gezellige salon mag je ons gerust achterlaten voor een maandenlange quarantaine. De omringende tuinen van de villa vormen het ideale decor voor een slenterwandeling. Vergeet zeker de grote rozentuin niet te bekijken, de oogappel van vrouw des huizes Alice.

Museum Van Buuren, Leo Errerastraat 41, 1180 Brussel. Info: www.museumvanbuuren.be

Hortamuseum

Het woonhuis en atelier van Victor Horta in Sint-Gillis, door de architect rond 1900 gebouwd voor zichzelf en zijn gezin, is een klassieker. Het Hortamuseum barst dan ook van het Art Nouveau spektakel en is daarmee een ideale kennismaking voor kinderen en jongeren met die zwierige architecturale stijl. Het interieur is wonderwel bewaard gebleven en waar nodig gerestaureerd, zodat je het gevoel hebt dat Horta hier nog maar gisteren inderhaast vertrokken is. Af en toe zijn er tijdelijke tentoonstellingen, maar de grote trekpleister blijft toch vooral het huis zelf. 

Hortamuseum, Amerikaansestraat 25, 1060 Brussel (Sint-Gillis). Info: www.hortamuseum.be

Villa Empain

De monumentale Villa Empain in Ukkel heeft een bewogen leven achter de rug, maar is na restauratie weer in volle vorm. Het wonderlijke art deco-bauhaus pand dateert uit 1930 en werd gebouwd voor de jonge – schatrijke – snaak Louis Empain, zoon van een zakenman (uiteraard). Het leven van de villa kende wat dieptepunten, zoals bezetting door de Duitsers en leegstand. Maar daar merk je niets meer van als je met begerige blik door de elegante ruimtes wandelt, mijmert in de tuin of naar het magnifieke zwembad kijkt (en je afvraagt of dat niet wat jammer is, een zwembad waar nooit nog iemand in zwemt). Veel heb je alleszins niet nodig om je hier de sfeer in de jaren dertig voor te stellen.

Villa Empain, Franklin Rooseveltlaan 67, 1050 Brussel. Info: www.villaempain.com

Cinematek

De iconische Cinematek huist in een knap pand van architect Victor Horta (zie boven), alleen al daarom is een bezoek de moeite waard. Bovendien valt hier haast elke dag wel iets te beleven voor jonge en minder jonge filmfans: er is een interessant museum over de geschiedenis van de film met onder meer visuele illusies, er zijn vertoningen van stomme films begeleid door live piano, en dan zijn er ook nog geregeld frisse workshops en festivals… Een filmmuseum uit de duizend, als je het ons vraagt, en een absoluut favoriete plek voor een dag Brussel met kinderen.

Brussel met kinderen / Brussels with kids: cinematek museum Brussel

Cinematek, Baron Horta straat 9, 1000 Brussel. Info: cinematek.be

Nog meer Brussel met kinderen? Check dan:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.