Corona wandelen: 7 x stiltegebieden

De zon blijft maar schijnen, ideaal om te corona wandelen dus. Wie de drukte liever ontvlucht, kan dat doen in een van de stiltegebieden in ons land. Stilte is tegenwoordig een luxeproduct. Je moet heel hard zoeken naar stille plekken (en ze dan trouwens heel erg geheimhouden, want voor je het weet is er weer kabaal). In Vlaanderen zijn in totaal 14 stiltegebieden afgebakend. Het idee is dat daar alleen streekeigen geluiden te horen zijn, zowel van natuur als mens. Decibels blijven er onder de 35 à 40.

Corona wandelen: Gestel

Raar maar waar, er is zelfs een heus stiltedorpje: Gestel bij Berlaar in de provincie Antwerpen. Het is er heerlijk stil. Behalve als de boerinnenbond nét op hetzelfde moment heeft afgesproken om ter plaatse te komen bijkletsen, fiets aan de hand.

Het pittoreske gehucht aan de Nete is slechts een zakdoek groot en ligt tussen twee kasteeldomeinen in, het Gestelhof en het Rameyenhof. Op het dorpsplein staat een netjes gerestaureerde schandpaal, ideaal om lawaaimakers aan vast te nagelen.

De wandeling langs het Gestelpad is afwisselend en toegankelijk, en brengt je door een heel mooi stukje Netevallei.

Info: www.kempenslandschap.be/nl/over-kempens-landschap/domeinen/ruraal-erfgoed/gestel

Corona wandelen: de Scheldeoevers in Bornem

De Scheldeoevers in Bornem, tussen Branst en Wintam, kregen tien jaar geleden het label van stiltegebied. Het is er heerlijk struinen met zicht op onze favoriete rivier, de eindeloze kleurschakeringen van slikken en schorren, de langs de oevers grazende schapen, en landinwaarts door de wiegende broekbossen.

Hier en daar zijn hangmatten te vinden, waar je zomaar in mag gaan liggen mijmeren. Uitgestippelde wandelingen brengen je langs idyllische plekken als Hingene (blauwe route, 6 km, geschikt voor buggy’s) en Weert (groene route, 8,5 km). Wie zich ongemakkelijk voelt bij een stille wandeling in z’n eentje kan een stiltegids boeken in groep, vertrekkend vanuit de Notelaer. Maar dat klinkt eigenlijk als een ijsje eten in de sauna.

Info: www.bornem.be/product/778/stiltewandelingen

Corona wandelen: Grenspark Kempen-Broek

Ook in Limburg houden ze van stilte. Pal op de grens met Nederland ligt Grenspark Kempen-Broek, een 25000 ha groot gebied dat langs de Belgische kant de gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik omvat. Je kan er werkelijk prachtig wandelen tussen moerassen, vennen, bossen, heide en akkers. Het landschap is niet spectaculair, maar wel ongerept zoals je het zelden nog vindt. En daardoor eigenlijk toch best spectaculair, in een volgebouwd land als het onze.

Het hele natuurgebied telt intussen drie stiltegebieden. Eentje daarvan ligt in België en kreeg de hoogst mogelijke score. Inderdaad: hier hoor je alleen maar insecten, vogels en ruisende bomen. Nergens een jankende autoweg op de achtergrond te bespeuren. De kortste wandeling door het gebied is de groene, een lus van 3,3 km, de langste is de rode met 10 km. Wie helemaal zen wil worden, kan bij de 16de eeuwse Luysmolen een hangmat huren om te chillen bij het water. Er is ook een gegidste wandeling ‘Van bosbad tot hangmat’ waarmee men groepen van maximum 20 mensen hoopt te inspireren tot ontstressen en vertragen.

Grenspark Kempen-Broek, Luysmolen, Luysenweg 2, 3950 Bocholt. Info:www.kempenbroek.eu

Corona wandelen: Domein Altenbroek

Nog meer grensverleggende rust vind je in Domein Altenbroek, een 7 ha groot natuurreservaat in de Voerstreek dat een stuk doorloopt tot in Nederland. Het gebied in ’s Gravenvoeren bestaat uit zacht glooiende heuvels en slingerende beken, bovendien biedt het onderdak aan een unieke flora en fauna. Een deel ervan werd erkend als stiltegebied en wordt dus beschermd tegen geluidsvervuiling. De wandeling vanuit het dorpscentrum van ‘s Gravenvoeren – goed voorzien van idyllische terrasjes – lijkt je terug te voeren naar de jaren 50. Dat dit nog bestaat in België! Wij waren aangenaam verrast.

Vertrek: Pley 13, 3798 Voeren. Info: www.visitlimburg.be/nl/wat-te-doen/grensoverschrijdend-natuurreservaat-altenbroek

Corona wandelen: Kalmthoutse heide

Corona wandelen: Landschap De Liereman

Liereman Provinciaal domein Antwerpen stiltegebied speelbos

Corona wandelen: Wortel Kolonie

Ook de Kalmthoutse Heide, Landschap De Liereman en Wortel Kolonie in de Kempen zijn erkend als stiltegebieden. Info: www.stiltegebieden.be

Nog meer corona wandelen? Check dan ook:

De kloof van Fondry des Chiens

De 4 beste wandeltochten in Nationaal Park Hoge Kempen

6x wandelen tussen natuur en kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.