Berlijn

Dat een citytrip Berlijn met kinderen een cool plan is, hoeven we je al lang niet meer te vertellen. De Duitse hoofdstad bruist en zindert als nooit tevoren. Maar het is ook een erg grote stad, dus hoe ontdek je Berlijn met kinderen? Wat zijn nu echt dé leuke plekken om te eten, drinken en overnachten? Wij gingen een week op onderzoek en brachten een hele lijst hotspots mee. Ja, natürlich!

Mitte – Berlijn met kinderen

Chén Chè theehuis

‘Chén Chè’ theehuis zit in hartje Mitte. Een oase van rust waar je de lekkerste thee kan slurpen binnen of buiten in hun prachtige binnentuin omgeven door bamboe. Zeg niet zomaar thee tegen hun ‘kopje van goedheid’, ze zijn recepten die ontwikkelt zijn op ontdekking door Azië, maar vaak ook eeuwen-oude familierecepten. Op de kaart staan er ook traditionele Vietnamese gerechten en zoetigheden van hun eigen bakkerij.

Chen Che Teehaus Berlin

Berlijn ondergronds

Berlin Underworlds was voor ons een echte ontdekking. De organisatie blijkt al van 1997 te bestaan en doen onderzoek op alles wat onder de grond is. Onder de grond bevinden zich niet alleen metrolijnen, riolen, maar ook bunkers, cellen, schuilkelders, tunnels en zelfs kleine ziekenhuizen. Sinds enkele jaren geven ze ook rondleidingen. Fijn om weten, er zijn ook Nederlandstalige gidsen! Wij deden de ‘Dark Worlds’ tour, Berlijn was het epicentrum van WO2, en daarom ook hoofddoel voor bombardementen. Onze gids (een super enthousiaste Amsterdamse student) bracht ons langs één van de weinig overgebleven schuilbunkers. Zo krijg je toch een beetje een idee hoe het moest geweest zijn om te overleven in die vreselijke oorlog. 

Berlin Unterwelten

Monsieur Vuong

Monsieur Vuong is een kindvriendelijk restaurant en een pionier op gebied van de traditionele Vietnamese keuken in Berlijn. Vuong is ooit met dit restaurant begonnen omdat hij heimwee had naar zijn Vietnam en wilde de Berlijners wel eens laten kennismaken met zijn keuken. Je hebt er keuze uit een beperkt aantal vaste gerechten en twee gerechten van de dag, maar deze zijn dan wel erg lekker! Hier kan je niet reserveren en als je de enorme wachtrijen wil vermijden ga je ofwel in de namiddag of heb je gewoon geluk en is er zoals wij hadden net een plaatsje aan de toog.

Monsieur Vuong

Streetart in Berlijn is overal

Dat Berlijn een creatieve stad is, is een understatement. Berlijn is echt een heerlijk stad om met kinderen in rond te slenteren en goed rond te kijken. Aarzel zeker niet om een steegje in te slaan en zo verrast te worden door de mooiste graffiti en streetart. Deze foto’s namen we in een steegje aan de Rosenthaler Strasse.

Graffiti Berlin

Clärchens Ballhaus

Berlijn heeft vele pareltjes om te ontdekken, dit is er zeker ééntje van. Tussen alle coole shops en kunstgalerijen van het drukke Mitte, vindt je  Clärchens Ballhaus. Dit icoon is meer dan een eeuw oud en heeft de twee Wereld Oorlogen, de Koude Oorlog en een film van Quentin Tarantino (Inglorious Bastards) overleeft. Een prachtig stukje bewaarde glorie. Wij stopten er voor een lekkere pizza, maar wie zin heeft in taart en een dansje ben je ook steeds welkom.

Clarchers ballhause Berlin

Curryworsten en een Boule de Berlin

Als je op citytrip naar Berlijn met kinderen gaat zijn er twee ‘must eats’. Een curryworst én een Boule de Berlin. Moest je voor deze laatste gaan, zoek dan zeker niet naar de ‘Berliner’, maar naar pfannkuchen… mmmm

Curryworst en boule de berlin

Berlijn met de fiets

Berlijn is een echte fietsstad, natuurlijk is de kans groot dat je als toerist je fiets niet bij hebt, en je weg nogal moeilijk kan vinden in deze grote stad. Daarom kozen wij voor  Berlin on Bike , deze doen gegidste fietstochten (in het Nederlands) en namen ons mee langs de Highlights van Berlijn (ook aan te raden als het regent ;-)).

Fietsen door Berlijn
Fietsen door Berlijn

K’ups Gemüse Kebap

Dit restaurant in Berlijn is een aanrader van onze sympathieke gids van Berlin on Bike. Na al dat fiets krijg je een reuze honger en dit vraagt om een reuze kebab, K’ups Gemüse Kebap. Pff.. kebab, ik hoor het jullie al zeggen, dat is iets wat je overal kan eten? Yep, zeker, maar deze is toch het vermelden waard. Niet alleen super vers, maar ook lekker, echt iets voor de grote honger.

Gemuse Kebab

Vietnamees restaurant District Môt

Dit is nu eens echt een plekje waar je vrolijk van wordt na een dagje rondwandelen in Mitte. Het interieur is zit vol heerlijke kitsch, het eten is echt lekker en er heerst een gezellige drukte. Wij gingen vol overtuiging voor de streetfood en proefden zowat alles wat er te proeven valt op het menu van District Môt. Maar hun burgers zouden ook erg bijzonder zijn, een perfecte reden om nog eens terug te gaan.

District Mot Berlin

Pergamon museum Berlijn

Een museum met kinderen in Berlijn? Dit is één van de meest bekende musea van de stad en staat bekend om zijn collectie oude archeologische vondsten uit Oost Europa en Azië en Isalmitische kunst. Wij waren erg onder de indruk van de Poort van Babylon, deze werd ooit aanzien als één van de zeven wereldwonderen en staat dus gewoon in het museum. Helaas is de zaal waar het Pergamonaltaar staat gesloten tot 2019 voor verbouwingen. Het Pergamon is een ‘must do’, maar daardoor ook erg druk, dus probeer op voorhand online tickets te kopen.

Pergamon Berlin

Mamecha theehuis

Ik ben een échte theedrinker, maar dat je dus naar Berlijn moet komen voor de lekkerste Japanse thee (buiten Japan zelf misschien) wist ik niet. Mamecha heeft een bijzondere selectie aan thee, van Sencha tot Hojicha, Matcha en Genmaicha. In dit zaakje kan je niet enkel thee drinken (én kopen) maar ook zeer lekker Japans eten, ze zijn erg bekent om hun lekkere dessert en bento boxen dit is echt een plekje voor dé perfecte lunch in Berlijn.

Mamecha Berlin

Friedrichshain – Berlijn met kinderen

Origineel overnachten in Berlijn: Michelberger Hotel

Eingenlijk hebben we maar één tip om te logeren, het Michelberger Hotel! De ligging is top: in de levendige wijk Friedrichshain aan de Warschauer Strasse, vlakbij het gelijknamige S- en U-Bahnhof. De kamers zijn met bakken smaak en humor ingericht, geen twee kamers zijn dezelfde. Het kindvriendelijk restaurant serveert verse en gezonde gerechten (ontbijt, lunch en avondeten) voor alle gasten, maar ook voor mensen die niet in het hotel logeren. Al wat je in het hotel voorgeschoteld krijgt, is trouwens biologisch. Je krijgt ook altijd de optie om te kiezen voor de vegetarische of veganistische versie. De keuken werkt met seizoensgebonden producten van boeren net buiten Berlijn. Michelberger is geen hotel voor hippe hipsters maar voor mensen die open en jong van geest zijn. Wat ons betreft: een unieke plek in een unieke stad. Ganz toll! Lees meer…

Michelberger Hotel Berlijn
Michelberger Hotel Berlijn
Michelberger Hotel Berlijn

Berlijnse muur

Net om de hoek van het Michelberger Hotel kan je een ferme strook Berlijnse muur ontdekken. Dit is één van de meest toeristische plekjes van Berlijn, dus je loop er niet alleen, maar laat dit je zeker niet tegenhouden, maar geef nu toe… je bent niet in Berlijn met kinderen geweest als je de muur niet gezien hebt!

Berlijnse muur

Karl Marx Allee

Aangezien we een hele week konden citytrippen in Berlijn, hadden we ook veel tijd om op onbekende plekken te wandelen en kuieren. De Karl Marx Allee is een monumentale socialistische boulevard, de pronkstraat van de DDR.  De gebouwen langs de Karl Marx Allee (toen nog Stalin Allee) moesten een voorbeeld zijn voor hoe de DDR wilde bouwen, de eerste socialistische straat in Duitsland. Ondertussen zijn de gebouwen gerestaureerd en hun gevels terug voorzien van Meissner-keramiek. Deze straat staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Karl Marx Alee Berlin
Karl Marx Alee Berlin

Saaldeck

Ben je het wandelen even beu, ga dan gerust even binnen bij Saaldeck voor een heerlijk stukje huisgemaakte taart. Met een beetje geluk schijnt de zon en zit je op hun terras te genieten van het uitzicht op de Karl Marx Allee.

Saaldeck Berlin

Kreuzberg – Berlijn met kinderen

Café Nest

Nest is een gezellig kindvriendelijk buurtrestaurant aan de rand van Görlitzer Park in de opkomende wijk Kreuzberg. Hun beperkte Mediterraans/ Duitse kaart bevat dagelijks vijf gerechten waarvan twee vegetarisch. Op het terras van Café Nest kan je ook even genieten van het zonnetje en een lekker drankje.

Nest Berlin

Wilmersdorf – Berlijn met kinderen

Zuka Dessertkultur

Zuka is een patisserie in Charlottenburg. Ik denk dat we het nog nooit zo moeilijk hebben gehad met kiezen. Al deze taartjes zien er zo mooi en lekker uit. Sommige zijn klassiek maar andere zoals de eclair met sesam en abrikoos zijn eerder bijzonder en laten zien hoe liefdevol ze hier met hun vak bezig zijn.

Zuka Berlin

Photoautomat, the vintage selfie

Je bent niet in Berlijn geweest als je niet even in een Photo Booth hebt gekropen met je gezelschap. In Berlijn zijn ze wel erg bijzonder. Wat in 2004 startte als een project om de fifties en the sixties terug tot leven te brengen door middel van authentieke zwart-wit foto’s op film, is ondertussen een groot succes. Omdat het analoog is moet je dus even de tijd hebben om te wachten op de ontwikkeling en afdrukken, maar ze zijn zo leuk!

Wir lieben Berlijn met kinderen!

Photoautomat Berlin

Helemaal zot van onze gids Berlijn met kinderen? Ontdek ook onze andere cityguides!

Parijs met kinderen , Londen met kinderen, Brussel met kinderen en Boedapest met kinderen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren