Brussel

Zin in een citytrip Brussel met kinderen? Goed plan! Was de stad een temperament, dan hoorde ze zeker bij de introverten. Maar eens het ijs gebroken is… Ooh, wat een inspirerende en unieke plek. Wij gingen op zoek naar de kindvriendelijke kant van onze hoofdstad, want die is er. Je moet alleen goed kijken. Dus voilà: 34 tips voor een superleuk weekend Brussel met kinderen.

Centrum – Brussel met kinderen

Cinematek

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Cinematek Brussel Museum over cinema
Cinematek huist in een knap pand van architect Victor Horta en er valt haast elke dag wel iets te beleven voor jonge en minder jonge filmfans: een interessant museum, vertoningen van stomme films begeleid door live piano, workshops, festivals… Een filmmuseum uit de duizend, dat in geen enkel lijstje Brussel met kinderen mag ontbreken.

Chicago

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Chicago Restaurant Brussel
Julie Belaen en haar man Fouad Benarbia – ook de drijvende krachten achter Houtsiplou – creëerden met Chicago een puik familiebestendig café-restaurant. In de voormalige matrassenwinkel aan de Vlaamsesteenweg is het van ‘s ochtends vroeg goed toeven. Op de kaart staan quiches, burgers, quesadillas, pasta’s, croques en salades. Achteraan de zaak zit ook een knus kinderhoekje, waar Nederlands-, Frans- en anderstalige koters al stoeiend verbroederen.

Op vadroei door Brussel

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Vossenplein Brussel
De brochure Op Vadroei door Brussel – ‘vadroei’ is Brussels voor ‘op stap’ – neemt de jonge Ket én bijhorende ouders mee op speurtocht langs de kindvriendelijke kant van de hoofdstad. Natuurlijk duik je onderweg ook de loeizemet op het Vossenplein in, waar elke ochtend oud spul aan de man wordt gebracht in een sappig sfeertje. Een ideale compagnon tijdens een wandeling door Brussel met kinderen.

Toukoul

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Toukoul restaurant Brussel
Bij Toukoul eet je Ethiopisch. Ethiopië is het land waar de Homo sapiens zo’n 200.000 jaar geleden aan zijn succesvolle trip door de wereld begon. Maar ook… het land waar je met je handen mag eten. En ook in dit restaurant mag dat. Lekker en joepie!

Het Speelgoedmuseum

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Speelgoedmuseum Brussel
Een weekend Brussel met kinderen is niet compleet zonder een bezoek aan het charmante Speelgoedmuseum, een wonderlijk universum van vergane glorie. Het 19de-eeuwse pand is van onder tot boven volgestouwd met speelgoed uit lang vervlogen tijden. Om uitgebreid bij weg te dromen.

Jour de Fête

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Jour de fête restaurant Brussel

Jour de fête op de Anspachlaan doet de heerlijke film van Jaques Tati alle eer aan, met een kleurrijk fifties interieur, een hartelijke (onberispelijk tweetalige!) ontvangst en een erg lekkere kaart. Elke dag is er keuze uit vijf gerechten, waarvan altijd eentje met vlees, eentje met vis, een vegetarische optie, een pasta en een seizoensgerecht. Er wordt hier creatief en gezond gekookt, met alle smakelijke gevolgen van dien.

Het Coudenbergpaleis

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Coudenberg museum Brussel
In de Middeleeuwen stond hier het monumentale Coudenbergpaleis, een van de mooiste van Europa, dat dienst deed als woonst van Keizer Karel. Nadat het begin 18de eeuw werd verwoest door een brand, moesten de ruïnes plaats maken voor het Koningsplein. Maar ondergronds vind je nog steeds een wonderlijke archeologische site, waar het heerlijk dwalen is.

Houtsiplou

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Houtsiplou restaurant Brussel
Op restaurant gaan in Brussel met kinderen is niet overal even simpel. Maar hier wel! ‘Een denkbeeldige plaats’, zo leggen de eigenaars van Houtsiplou de naam van hun restaurant uit, waar kinderen met open armen worden verwelkomd. Trots van het huis zijn de hamburgers, van een Super Chouette (met Reblochon) tot een Joséphine (eendenborst), een Plouf (kabeljauw) of simpelweg een Classico (cheddar en barbecuesaus). Boven is het wat rustiger en zijn er spelletjes, boeken, potloden en zelfs Lego.

Het Riolenmuseum

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Riolenmuseum Brussel
Het riolennetwerk onder Brussel is bijna 400 km lang en biedt een unieke blik op wat er zich down under afspeelt. Van die 400 km kan je enkele meters bezoeken. Het Riolenmuseum vertelt alles over het spijsverteringsstelsel van de hoofdstad, dat elke dag duizenden kubieke meter afvalwater verwerkt.

Le Pré Salé

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Pré Salé restaurant Brussel
De eigenaar van Le Pré Salé – ‘zeg maar mijnheer John’ – placeert zijn woordje met de smakelijke tongval van de echte Brusseleir. Ook de kaart bulkt van de couleur locale, genre mosselen, côte à l’os, konijn, balletjes in tomatensaus, sole meunière en stoemp saucisse. Heel wat gerechten zijn in kinderportie te krijgen. Bij hun bestelling krijgen ze kleurpotloden, waarmee ze zich kunnen uitleven op de papieren onderleggers. Het authentieke interieur stamt nog uit de tijd dat dit een slagerij was. Net als de patron is het merendeel van het personeel tweetalig: er wordt hier tussen Nederlands en Frans gependeld met de souplesse van een slangenmens.

Het Belgisch Stripmuseum

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Stripmuseum Brussel
Onsterfelijke helden als Kuifje, Suske en Wiske, de Smurfen en Lucky Luke komen in het Belgisch Stripcentrum tot leven via originele tekeningen uit historische albums en uitgebreide informatie over hun makers. Ook als je geen zier om strips geeft, is een bezoekje een aanrader. Het Stripcentrum is namelijk gevestigd in de oude Waucquez-warenhuizen, een knap staaltje art nouveau van de hand van Victor Horta uit 1906. Bij MOOF gaat het niet zozeer om de makers als wel om de striphelden zelf. Deze insteek maakt MOOF dan ook wat toegankelijker voor de (zeer) jonge medemens. Je slalomt er tussen smurfen, levensgrote Kuifjes, Lucky Luke op zijn trouwe Jolly Jumper en een verbaasd kijkende Asterix.

Brussels Welcome Hotel

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Hotel Welcome Brussel
Het Brussels Welcome Hotel is een heerlijk samenraapsel van landen en culturen, waarbij men uit volle borst geopteerd heeft voor een concept dat je nog het best kunt omschrijven als ‘alle remmen los’. Zo logeer je desgewenst in Bali, Kenia, Congo, Japan of China, telkens geheel in stijl gedecoreerd. Wij logeerden in Egypte, waar een goudkleurige sarcofaag de wacht houdt bij de deur. Awesome!

Le Wolf

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Le Wolf boekenwinkel Brussel
Honger en dorst? Wend je tot Roodkapjes Eetzaal, de bar van Le Wolf, het Brusselse huis voor jeugdliteratuur. Hier plaats je sprookjesachtig klinkende bestellingen als Zwarte Heksenthee, een Bord van Mama Beer of chocolademelk van de Zeven Dwergen. Ook rondkijken in de Ongewone Bibliotheek is een goed idee.

Genoeg gelezen? Dan kunnen kinderen hun keuze maken op de Verhalen Jukebox, een knus houten huisje waarin ze een verhaal voorgelezen krijgen, terwijl de illustraties op een groot scherm te zien zijn. De boekenwinkel verpatst vooral Franstalige kinderboeken, maar ook de selectie boeken in het Nederlands is best aardig.

Gruun

Planten, lekkere drankjes (koffie, thee, maar ook bier, wijn en cocktails) en een vleugje zuiderse sfeer: op het terras van Gruun aan de Place de la Vieille Halle aux Blés (Oud Korenhuis) is een flinke portie zomers geluk te vinden. Liefhebbers kunnen hier trouwens ook terecht voor workshops, waarin je je vingers leert vergroenen.

Belexpo

Krokusvakantie Belexpo

Belexpo vertelt je alles over de stad van de 21ste eeuw, die bij voorkeur zero waste is. Of ‘zéro déchet’, zoals ze dat in Brussel zeggen. Afvalvrij dus. De expo op het terrein van Thurn & Taxis neemt verschillende aspecten van het leefmilieu in de stad onder de loep, zoals mobiliteit, eten, onderwijs en wonen. Maar liefst 70% van de wereldbevolking zal tegen 2050 in een stad wonen. Het is dus geen moment te vroeg om eens diep na te denken over hoe we dat leefbaar kunnen houden.

Krokusvakantie Belexpo
Krokusvakantie Belexpo

Kinderen krijgen een digitale armband, die dienst doet als kaart en sleutel. Met die armband leggen ze een parcours van opdrachten af, waar de onze zich alvast enthousiast instortten. De opdrachten zijn heel gevarieerd: van virtueel fietsen door Brussel (stress!) en courgettes planten, tot een schoolkantine ontwerpen en zich buigen over geluidsvervuiling. Onderhoudend, fris vormgegeven én aanzettend tot nadenken: missie geslaagd.

Belexpo, terrein van Thurn & Taxis, Havenlaan 86c/3002, 1000 Brussel. Voor een weekend Brussel met kinderen vanaf 10 jaar.

Gaston

Zomer? Daar hoort natuurlijk ook een ijsje bij, minstens eentje per dag. Bij Gaston aan de Baksteenkaai hebben ze het fenomeen ijs serieus to the next level gebracht. Niet alleen is dit visueel een charmebom, met fris design en vrolijk ijsscheppende jongelui achter de toog, ook het ijs zelf is top.

Tich

De vegan ontbijt- en lunchbar Tich – niet ver van het Koningsplein – is aangenaam ruim: overal zijn er knusse hoekjes om met de hele familie in neer te strijken. Bovendien is er plaats genoeg voor kinderen om eens rond te wandelen en de vele leuke spulletjes uit te checken.

Elsene – Brussel met kinderen

Museum voor Natuurwetenschappen

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Museum voor Natuurwetenschappen Brussel
Het museum voor Natuurwetenschappen is zo’n plek waar je keer op keer naartoe kan gaan, zonder dat je er ooit op uitgekeken raakt. Dat heeft te maken met de schitterende tijdelijke tentoonstellingen, maar evengoed met de permanente collectie. Dit is het museum van de dino’s. Je weet wel, die van Bernissart. Maar er is zoveel meer. Ook het nieuwere gedeelte, met de Galerij van de Mens en het Lichaam, is weer stevig raak. Ons absolute lievelingsmuseum in Brussel.

SEE U

SEE U heeft dat heerlijke Brusselse rafelrandje waar wij in bourgeois Antwerpen zo jaloers op zijn. Zonder grootse middelen maar met de juiste DIY mentaliteit wordt hier gebouwd aan een stedelijke oase waar iedereen zich welkom voelt. Bedoeling is dat de site eind 2020 verbouwd wordt tot een nieuwe universiteitswijk voor studenten en onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel. Maar voor het zover is zwaaien Brusselse creatievelingen hier de plak. Wat tref je zoal aan op de voormalige kazernesite? Een universitair Fablab, een repaircafé, een vintage bioscoop, een buggycafé, een prachtige houten velodroom en nog veel meer.

Chalet Robinson

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Chalet Robinson restaurant Brussel
Om bij Chalet Robinson in het Terkamerenbos te komen, moet je aan boord van een vlot klimmen, dat je traag maar vastberaden naar de overkant brengt. De overkant, dat is een heus onbewoond eiland. Oké, het is misschien wel bewoond, maar echt niet meer dan een klein beetje. Aan tafel zijn er hamburgers, balletjes in tomatensaus, spaghetti en biefstuk met frietjes. Bovendien is er op het eiland heerlijk veel speel- en ravotruimte. Hoe cool is dat?

Terkameren bos

Brussel met kinderen / Brussels with kids: TerKameren bos Brussel
Het Terkameren bos (Bois de la Cambre) is een uitloper van het Zoniënwoud en waagt zich tot diep in de stad. Het 124 hectare grote groengebied bestaat uit een bos en een landschapspark in Engelse stijl. Je vindt er onder meer het restaurant Chalet Robinson (zie boven), er zijn fijne wandelroutes en je kan er ook fietsen. In het weekend wordt een deel van het bos afgesloten voor autoverkeer.

Qbic hotel

De gemeenschappelijke hang out – over saaie dingen als een lobby wordt bij Qbic Hotel niet gerept, evenmin als een traditionele receptie met balie – straalt een en al spelplezier uit. Schommelen, gezelschapsspelletjes spelen, achterover leunen met koffie en een boek? Slapen doe je hier op matrassen van pure schapenwol. Het hele hotel is eco, duurzaam én supergezellig. Goed gelegen in een swingende buurt ook.

Het Kindermuseum

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Kindermuseum Brussel
Eerst en vooral toch goed om te vermelden dat het Kindermuseum geen kinderen tentoonstelt. Wat vind je er dan wel? Zowel vaste als tijdelijke expo’s rond thema’s als verwondering, rituelen en kleur. Die zijn prachtig uitgewerkt en een must voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Bovendien is de tuin volledig ravotproof.

Le Balmoral

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Le Balmoral restaurant Brussel
Welkom in de wereld van suikerzoete pasteltinten en homemade hamburgers, in het Brusselse ook bekend als Le Balmoral. Deze milkbar serveert very American klassiekers en tex-mexgerechten zoals fajitas, enchiladas en tacos. Naast de gebruikelijke kinderkaart is er zelfs een babykaart met groente- en fruitpapjes. Buiten is er een verwarmd terras, dat uitkomst biedt bij een vol restaurant. Al mis je dan wel het sprankelende interieur.

Hotel Chelton

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Hotel Chelton Brussel
De redactie van Vlaanderen Vakantieland stuurde ons op pad om het neusje van de zalm te ontdekken dat je kan beleven in Brussel met kinderen. Logeren deden we in het charmante Hotel Chelton, vlakbij het Museum voor Natuurwetenschappen. De kamers zijn basic maar ruim en er is een leuk dakterras, waar je een royaal zicht over Brussel hebt. Maar de echte place to be is de ontbijtzaal beneden: alles wat daar wordt opgediend is bio en homemade – een absolute voltreffer.

Sint-Gillis – Brussel met kinderen

Strokar (expired)

Krokusvakantie Strokar
Alexandra Lambert en Fred Atax staken de koppen bij elkaar en transformeerden een leegstaande Delhaize in Elsene tot hoofdkwartier van hun street art project Strokar Inside. Kinderen weten amper waar eerst kijken, zo spectaculair ziet het er allemaal uit. Artiesten als Moyoshi & Lord Ubi, Softwix, Djamel Oulkadi, Charles Foussard en Klaas Van der Linden hebben muren en vloeren onder handen genomen, met flashy resultaat. Duidelijk geen museum, dus veilig te betreden als tiener, al was het maar omdat het heel wat Instagramwaardige kiekjes oplevert.

Jam Hotel

Het kindvriendelijke Jam Hotel heeft alles in huis om de goedkeuring van veeleisende types in de wacht te slepen. Het hotel zit in een voormalige kunstschool, die met vaste hand werd getransformeerd tot een eigentijdse plek waar gasten van alle slag welkom zijn. Grootste troef in de kamer is het bed in de kast. Een perfecte pubercave waar de jeugd zich kan terugtrekken als ze behoefte heeft aan een meditatief momentje (of gewoon even geen ouders wil zien). Ook de gameroom in de kelder van het hotel is een voltreffer, net als het zwembad op het dak. En in de swingende bar van het restaurant op het gelijkvloers weten ze precies hoe ze moeten omgaan met aanstormde jeugd: ze bieden hen een plekje aan de toog en serveren prompt een virgin mojito (op basis van munt, limoen en Sprite).

Molenbeek – Brussel met kinderen

MiMa

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Mima Museum Streetart Brussel
MiMa is het museum voor actuele kunst dat vorig jaar de deuren opende in de voormalige Belle-Vue brouwerij in Molenbeek. Voluit heet het Millennium Iconoclast Museum of Arts en de focus ligt op kunst vanaf 2000, met de nadruk op street art à la Banksy. Bij het museum hoort een leuk café-restaurant.

Bel Mundo

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Bel Mundo restaurant Brussel
Ook Bel Mundo is een fris, nieuw project in de gebouwen van de oude brouwerij. Je eet er lekker en zeer betaalbaar maar steunt tegelijk ook een duurzame onderneming én een sociaal project ten voordele van kwetsbare Brusselaars. Ze kweken eigen biogroenten en -fruit in hun 1500m2 grote moestuin en werken met lokale producenten. Elke zondagochtend organiseert food waste-collectief Eatmosphere de Mary Pop-in brunch en op woensdagavond is er Café Mangé.

Hostel Meininger

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Meininger Hostel Brussel
En nog in de oude brouwerij van Belle-Vue opende het Berlijnse Meininger het eerste passiefhotel van Brussel. De geslaagde combinatie van hotel en hostel (ruim 700 bedden in totaal) trekt een bont allegaartje van logees aan, van studenten en koppels tot families en grotere groepen. De sfeer is jong, uitbundig en losjes. Bovendien: één goedgemikte sprong over het kanaal en je zit in hartje Dansaertbuurt.

 

Schaarbeek – Brussel met kinderen

Train World

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Trainworld Brussel Museum
Train World wekt het wonderlijke universum van ‘het spoor’ tot leven, in een meer dan geslaagde scenografie die jong en minder jong kan bekoren – ook als die geen treinfetisjist of gepensioneerd conducteur zijn. Hypnotiserende projecties, een bezwerende klankband en treinen, zoveel verschillende soorten treinen.

B&B Tous les jours dimanche

Brussel met kinderen / Brussels with kids: b&b Tous les jours dimanche Brussel
Wie Schaarbeek associeert met groezelige straten en schimmige figuren, mag eens gaan logeren bij Tous les jours dimanche. In de gezellige bed and breakfast van Lucile Jans krijg je de hele bovenste verdieping ter beschikking, die onderdak biedt aan maximaal vijf mensen.

Lucile, Limburgse van geboorte maar inmiddels Brusselse van hart, weet als geen ander wat families nodig hebben, van een ongedwongen sfeer tot een comfortabele badkamer en leuke tips voor een bezoek aan Brussel met kinderen.

 

Rand van Brussel – Brussel met kinderen

Wiels

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Wiels Brussel Anderlecht moderne kunst
Wiels is een Centrum voor hedendaagse kunst waar wisselende tentoonstellingen het mooie weer maken. Er zijn creatieve workshops en vakantieateliers voor kinderen en elke eerste zondag van de maand is het Family Funday, waarbij een gids een speciale rondleiding voor families geeft. Check ook eens het panoramisch terras op het dak. Wat een uitzicht!

Adam

Brussel met kinderen / Brussels with kids: ADAM Brussel
Het Adam – Art & Design Atomium Museum – herbergt de collectie van het vroegere Plasticarium en pakt uit met tijdelijke tentoonstellingen rond design. De verzameling knaloranje en appelgroene interieurobjecten uit de sixties stemt elke bezoeker geheid vrolijk. Voor kinderen is er een eenvoudig spel dat hen door de collectie loodst, maar ook zonder dat blaadje papier zullen ze het hier naar hun zin hebben.

Nog meer inspiratie na je weekend Brussel met kinderen? Bekijk hier onze andere cityguides met kinderen: Londen met kinderen, Parijs met kinderen, Berlijn met kinderen en Boedapest met kinderen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Citytrip Brussel met kinderen
Citytrip Brussel met kinderen
Citytrip Brussel met kinderen
Citytrip Brussel met kinderen