Brussel

Zin in een citytrip Brussel met kinderen? Goed plan! Was de stad een temperament, dan hoorde ze zeker bij de introverten. Maar eens het ijs gebroken is… Ooh, wat een inspirerende en unieke plek. Wij gingen op zoek naar de kindvriendelijke kant van onze hoofdstad, want die is er. Je moet alleen goed kijken. Dus voilà: 29 tips voor een superleuk weekend Brussel met kinderen.

Centrum – Brussel met kinderen

Cinematek

Cinematek

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Cinematek Brussel Museum over cinema
huist in een knap pand van architect Victor Horta en er valt haast elke dag wel iets te beleven voor jonge en minder jonge filmfans: een interessant museum, vertoningen van stomme films begeleid door live piano, workshops, festivals… Een filmmuseum uit de duizend, dat in geen enkel lijstje Brussel met kinderen mag ontbreken.

Chicago

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Chicago Restaurant Brussel
Julie Belaen en haar man Fouad Benarbia – ook de drijvende krachten achter Houtsiplou – creëerden met Chicago een puik familiebestendig café-restaurant. In de voormalige matrassenwinkel aan de Vlaamsesteenweg is het van ‘s ochtends vroeg goed toeven. Op de kaart staan quiches, burgers, quesadillas, pasta’s, croques en salades. Achteraan de zaak zit ook een knus kinderhoekje, waar Nederlands-, Frans- en anderstalige koters al stoeiend verbroederen.

Op vadroei door Brussel

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Vossenplein Brussel
De brochure Op Vadroei door Brussel – ‘vadroei’ is Brussels voor ‘op stap’ – neemt de jonge Ket én bijhorende ouders mee op speurtocht langs de kindvriendelijke kant van de hoofdstad. Natuurlijk duik je onderweg ook de loeizemet op het Vossenplein in, waar elke ochtend oud spul aan de man wordt gebracht in een sappig sfeertje. Een ideale compagnon tijdens een wandeling door Brussel met kinderen.

Recyclart

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Recyclart Brussel
Aan de rand van de Marollenwijk vind je de ruige kant van Brussel, waar het stedelijk pilootproject Recyclart huis houdt in het met grafitti overdekte treinstation Brussel-Kapellenkerk. Onder de denderende sporen zit een bar, exporuimte en concertzaal. Kinderen worden er in de watten gelegd met Discokids en ook de tentoonstellingen rond fotografie en beeldende kunst zijn leuk om eens binnen te springen.

Toukoul

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Toukoul restaurant Brussel
Bij Toukoul eet je Ethiopisch. Ethiopië is het land waar de Homo sapiens zo’n 200.000 jaar geleden aan zijn succesvolle trip door de wereld begon. Maar ook… het land waar je met je handen mag eten. En ook in dit restaurant mag dat. Lekker en joepie!

Het Speelgoedmuseum

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Speelgoedmuseum Brussel
Een weekend Brussel met kinderen is niet compleet zonder een bezoek aan het charmante Speelgoedmuseum, een wonderlijk universum van vergane glorie. Het 19de-eeuwse pand is van onder tot boven volgestouwd met speelgoed uit lang vervlogen tijden. Om uitgebreid bij weg te dromen.

Jour de Fête

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Jour de fête restaurant Brussel

Jour de fête op de Anspachlaan doet de heerlijke film van Jaques Tati alle eer aan, met een kleurrijk fifties interieur, een hartelijke (onberispelijk tweetalige!) ontvangst en een erg lekkere kaart. Elke dag is er keuze uit vijf gerechten, waarvan altijd eentje met vlees, eentje met vis, een vegetarische optie, een pasta en een seizoensgerecht. Er wordt hier creatief en gezond gekookt, met alle smakelijke gevolgen van dien.

Het Coudenbergpaleis

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Coudenberg museum Brussel
In de Middeleeuwen stond hier het monumentale Coudenbergpaleis, een van de mooiste van Europa, dat dienst deed als woonst van Keizer Karel. Nadat het begin 18de eeuw werd verwoest door een brand, moesten de ruïnes plaats maken voor het Koningsplein. Maar ondergronds vind je nog steeds een wonderlijke archeologische site, waar het heerlijk dwalen is.

Houtsiplou

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Houtsiplou restaurant Brussel
Op restaurant gaan in Brussel met kinderen is niet overal even simpel. Maar hier wel! ‘Een denkbeeldige plaats’, zo leggen de eigenaars van Houtsiplou de naam van hun restaurant uit, waar kinderen met open armen worden verwelkomd. Trots van het huis zijn de hamburgers, van een Super Chouette (met Reblochon) tot een Joséphine (eendenborst), een Plouf (kabeljauw) of simpelweg een Classico (cheddar en barbecuesaus). Boven is het wat rustiger en zijn er spelletjes, boeken, potloden en zelfs Lego.

Het Riolenmuseum

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Riolenmuseum Brussel
Het riolennetwerk onder Brussel is bijna 400 km lang en biedt een unieke blik op wat er zich down under afspeelt. Van die 400 km kan je enkele meters bezoeken. Het Riolenmuseum vertelt alles over het spijsverteringsstelsel van de hoofdstad, dat elke dag duizenden kubieke meter afvalwater verwerkt.

Le Pré Salé

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Pré Salé restaurant Brussel
De eigenaar van Le Pré Salé – ‘zeg maar mijnheer John’ – placeert zijn woordje met de smakelijke tongval van de echte Brusseleir. Ook de kaart bulkt van de couleur locale, genre mosselen, côte à l’os, konijn, balletjes in tomatensaus, sole meunière en stoemp saucisse. Heel wat gerechten zijn in kinderportie te krijgen. Bij hun bestelling krijgen ze kleurpotloden, waarmee ze zich kunnen uitleven op de papieren onderleggers. Het authentieke interieur stamt nog uit de tijd dat dit een slagerij was. Net als de patron is het merendeel van het personeel tweetalig: er wordt hier tussen Nederlands en Frans gependeld met de souplesse van een slangenmens.

Yeti

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Yeti restaurant Brussel
De geheimzinnige Yeti bestaat, en hij woont gewoon in hartje Brussel. In de Yeti Cantine Monderne eigenlijk. Verbaasd? Dat waren wij eerst ook, maar zodra we onze tanden gezet hadden in al het huisgemaakte lekkers dat de Yeti serveert, stelden we ons algauw geen vragen meer. Alleen al voor grensverleggende theekaart (met pakweg Long Jin, Diang Hong maar ook verveine en chrysanthemum) moet je hier eens binnenvallen. Zeker ook voor het ontbijt en de uitgebreide vegetarische lunch, waaronder een ronduit heerlijke pancake Ottolenghi. Stel je dit alles voor in een huiselijk vintage meets bric-à-brac interieur waar kinderen welkom/bienvenu zijn, en je weet dat dit adres op je lijstje moet.

Het Belgisch Stripmuseum

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Stripmuseum Brussel
Onsterfelijke helden als Kuifje, Suske en Wiske, de Smurfen en Lucky Luke komen in het Belgisch Stripcentrum tot leven via originele tekeningen uit historische albums en uitgebreide informatie over hun makers. Ook als je geen zier om strips geeft, is een bezoekje een aanrader. Het Stripcentrum is namelijk gevestigd in de oude Waucquez-warenhuizen, een knap staaltje art nouveau van de hand van Victor Horta uit 1906. Bij MOOF gaat het niet zozeer om de makers als wel om de striphelden zelf. Deze insteek maakt MOOF dan ook wat toegankelijker voor de (zeer) jonge medemens. Je slalomt er tussen smurfen, levensgrote Kuifjes, Lucky Luke op zijn trouwe Jolly Jumper en een verbaasd kijkende Asterix.

Brussels Welcome Hotel

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Hotel Welcome Brussel
Het Brussels Welcome Hotel is een heerlijk samenraapsel van landen en culturen, waarbij men uit volle borst geopteerd heeft voor een concept dat je nog het best kunt omschrijven als ‘alle remmen los’. Zo logeer je desgewenst in Bali, Kenia, Congo, Japan of China, telkens geheel in stijl gedecoreerd. Wij logeerden in Egypte, waar een goudkleurige sarcofaag de wacht houdt bij de deur. Awesome!

Le Wolf

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Le Wolf boekenwinkel Brussel
Honger en dorst? Wend je tot Roodkapjes Eetzaal, de bar van Le Wolf, het Brusselse huis voor jeugdliteratuur. Hier plaats je sprookjesachtig klinkende bestellingen als Zwarte Heksenthee, een Bord van Mama Beer of chocolademelk van de Zeven Dwergen. Ook rondkijken in de Ongewone Bibliotheek is een goed idee.

Genoeg gelezen? Dan kunnen kinderen hun keuze maken op de Verhalen Jukebox, een knus houten huisje waarin ze een verhaal voorgelezen krijgen, terwijl de illustraties op een groot scherm te zien zijn. De boekenwinkel verpatst vooral Franstalige kinderboeken, maar ook de selectie boeken in het Nederlands is best aardig.

 

Elsene – Brussel met kinderen

Museum voor Natuurwetenschappen

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Museum voor Natuurwetenschappen Brussel
Het museum voor Natuurwetenschappen is zo’n plek waar je keer op keer naartoe kan gaan, zonder dat je er ooit op uitgekeken raakt. Dat heeft te maken met de schitterende tijdelijke tentoonstellingen, maar evengoed met de permanente collectie. Dit is het museum van de dino’s. Je weet wel, die van Bernissart. Maar er is zoveel meer. Ook het nieuwere gedeelte, met de Galerij van de Mens en het Lichaam, is weer stevig raak. Ons absolute lievelingsmuseum in Brussel.

Chalet Robinson

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Chalet Robinson restaurant Brussel
Om bij Chalet Robinson in het Terkamerenbos te komen, moet je aan boord van een vlot klimmen, dat je traag maar vastberaden naar de overkant brengt. De overkant, dat is een heus onbewoond eiland. Oké, het is misschien wel bewoond, maar echt niet meer dan een klein beetje. Aan tafel zijn er hamburgers, balletjes in tomatensaus, spaghetti en biefstuk met frietjes. Bovendien is er op het eiland heerlijk veel speel- en ravotruimte. Hoe cool is dat?

Terkameren bos

Brussel met kinderen / Brussels with kids: TerKameren bos Brussel
Het Terkameren bos (Bois de la Cambre) is een uitloper van het Zoniënwoud en waagt zich tot diep in de stad. Het 124 hectare grote groengebied bestaat uit een bos en een landschapspark in Engelse stijl. Je vindt er onder meer het restaurant Chalet Robinson (zie boven), er zijn fijne wandelroutes en je kan er ook fietsen. In het weekend wordt een deel van het bos afgesloten voor autoverkeer.

Het Kindermuseum

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Kindermuseum Brussel
Eerst en vooral toch goed om te vermelden dat het Kindermuseum geen kinderen tentoonstelt. Wat vind je er dan wel? Zowel vaste als tijdelijke expo’s rond thema’s als verwondering, rituelen en kleur. Die zijn prachtig uitgewerkt en een must voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Bovendien is de tuin volledig ravotproof.

Le Balmoral

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Le Balmoral restaurant Brussel
Welkom in de wereld van suikerzoete pasteltinten en homemade hamburgers, in het Brusselse ook bekend als Le Balmoral. Deze milkbar serveert very American klassiekers en tex-mexgerechten zoals fajitas, enchiladas en tacos. Naast de gebruikelijke kinderkaart is er zelfs een babykaart met groente- en fruitpapjes. Buiten is er een verwarmd terras, dat uitkomst biedt bij een vol restaurant. Al mis je dan wel het sprankelende interieur.

Hotel Chelton

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Hotel Chelton Brussel
De redactie van Vlaanderen Vakantieland stuurde ons op pad om het neusje van de zalm te ontdekken dat je kan beleven in Brussel met kinderen. Logeren deden we in het charmante Hotel Chelton, vlakbij het Museum voor Natuurwetenschappen. De kamers zijn basic maar ruim en er is een leuk dakterras, waar je een royaal zicht over Brussel hebt. Maar de echte place to be is de ontbijtzaal beneden: alles wat daar wordt opgediend is bio en homemade – een absolute voltreffer.

 

Molenbeek – Brussel met kinderen

MiMa

MiMa

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Mima Museum Streetart Brussel
is het museum voor actuele kunst dat vorig jaar de deuren opende in de voormalige Belle-Vue brouwerij in Molenbeek. Voluit heet het Millennium Iconoclast Museum of Arts en de focus ligt op kunst vanaf 2000, met de nadruk op street art à la Banksy. Bij het museum hoort een leuk café-restaurant.

Bel Mundo

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Bel Mundo restaurant Brussel
Ook Bel Mundo is een fris, nieuw project in de gebouwen van de oude brouwerij. Je eet er lekker en zeer betaalbaar maar steunt tegelijk ook een duurzame onderneming én een sociaal project ten voordele van kwetsbare Brusselaars. Ze kweken eigen biogroenten en -fruit in hun 1500m2 grote moestuin en werken met lokale producenten. Elke zondagochtend organiseert food waste-collectief Eatmosphere de Mary Pop-in brunch en op woensdagavond is er Café Mangé.

Hostel Meininger

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Meininger Hostel Brussel
En nog in de oude brouwerij van Belle-Vue opende het Berlijnse Meininger het eerste passiefhotel van Brussel. De geslaagde combinatie van hotel en hostel (ruim 700 bedden in totaal) trekt een bont allegaartje van logees aan, van studenten en koppels tot families en grotere groepen. De sfeer is jong, uitbundig en losjes. Bovendien: één goedgemikte sprong over het kanaal en je zit in hartje Dansaertbuurt.

 

Schaarbeek – Brussel met kinderen

Train World

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Trainworld Brussel Museum
Train World wekt het wonderlijke universum van ‘het spoor’ tot leven, in een meer dan geslaagde scenografie die jong en minder jong kan bekoren – ook als die geen treinfetisjist of gepensioneerd conducteur zijn. Hypnotiserende projecties, een bezwerende klankband en treinen, zoveel verschillende soorten treinen.

B&B Tous les jours dimanche

Brussel met kinderen / Brussels with kids: b&b Tous les jours dimanche Brussel
Wie Schaarbeek associeert met groezelige straten en schimmige figuren, mag eens gaan logeren bij Tous les jours dimanche. In de gezellige bed and breakfast van Lucile Jans krijg je de hele bovenste verdieping ter beschikking, die onderdak biedt aan maximaal vijf mensen.

Lucile, Limburgse van geboorte maar inmiddels Brusselse van hart, weet als geen ander wat families nodig hebben, van een ongedwongen sfeer tot een comfortabele badkamer en leuke tips voor een bezoek aan Brussel.

 

Vorst – Brussel met kinderen

Wiels

Wiels

Brussel met kinderen / Brussels with kids: Wiels Brussel Anderlecht moderne kunst
is een Centrum voor hedendaagse kunst waar wisselende tentoonstellingen het mooie weer maken. Er zijn creatieve workshops en vakantieateliers voor kinderen en elke eerste zondag van de maand is het Family Funday, waarbij een gids een speciale rondleiding voor families geeft. Check ook eens het panoramisch terras op het dak. Wat een uitzicht!

 

Laken – Brussel met kinderen

Adam

Brussel met kinderen / Brussels with kids: ADAM Brussel
Het Adam – Art & Design Atomium Museum – herbergt de collectie van het vroegere Plasticarium en pakt uit met tijdelijke tentoonstellingen rond design. De verzameling knaloranje en appelgroene interieurobjecten uit de sixties stemt elke bezoeker geheid vrolijk. Voor kinderen is er een eenvoudig spel dat hen door de collectie loodst, maar ook zonder dat blaadje papier zullen ze het hier naar hun zin hebben.

Nog meer inspiratie na je weekend Brussel met kinderen? Bekijk hier onze andere cityguides met kinderen: Londen met kinderen, Parijs met kinderen, Berlijn met kinderen en Boedapest met kinderen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Citytrip Brussel met kinderen
Citytrip Brussel met kinderen
Citytrip Brussel met kinderen
Citytrip Brussel met kinderen