Gent

‘Wel een leuk stadje’, zeggen onze kinderen altijd als we huiswaarts keren na een bezoek aan Gent. Dat moet zo: als Antwerpenaar behoor je een dikke nek te hebben en een beetje vriendelijk-neerbuigend te doen over andere steden. Maar ja, we kunnen niet anders dan het toegeven, er gebeuren superveel leuke en coole dingen in Gent. Zoveel zelfs dat we het de moeite vonden om er een heuse cityguide aan te wijden. Hiermee weet je alles wat je moet weten voor een dolfijn weekend Gent met kinderen!

Gent is niet heel groot en makkelijk te bewandelen, dus hebben we onze tips niet opgedeeld in buurten, maar wel in leuke dingen doen, eten en logeren. Hier komt ie.

Doen in Gent met kinderen

Het Industriemuseum

Het robuuste Industriemuseum werpt een licht op Gent als bolwerk van de textielindustrie. Er zijn originele kinderateliers (vilten, zeefdrukken,…) en mooie museumspelen en zoektochten voor kinderen. Wij zijn fan! Het is een unieke plek, die je absoluut niet mag missen tijdens een weekend Gent met kinderen (en trouwens ook zonder).

Het Huis van Alijn

Huis van Alijn Gent

Huis van Alijn was altijd al een fijne plek, en sinds de recente opfrissing nog meer. Hier ontdek je hoe het dagelijks leven in de 20ste eeuw eruit zag, ingezoomd op tradities, rituelen en typische gewoontes. Hoe vierden we vakantie, hoe was het om je communie te doen, met pensioen te gaan of afscheid te nemen van een dierbare? Een bijzonder museum, dat met niets te vergelijken is.

Het Gravensteen

Gravensteen Gent

Blijft een topper. Onze kinderen willen er telkens opnieuw toch nog eens even rondkijken (en wat de meisjes betreft: tikkertje spelen op de versterkte muren en doen alsof ze achtervolgd worden door een gemene ridder). Sfeer gegarandeerd in het Gravensteen, met de indrukwekkende wapencollectie en behoorlijk concrete illustratie van middeleeuwse martelpraktijken. Ook niet te versmaden: het uitzicht over de stad vanuit de toren. Kortom: mag op geen enkel lijstje Gent met kinderen ontbreken.

Het SMAK

Smak Museum Gent
Hedendaagse kunst niks voor kinderen? O jawel hoor. In het SMAK, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, zit je gebeiteld voor een fijne kunstervaring op maat van de koters. Bij elke grote expo wordt er ook aan de kinderen en hun ouders gedacht, in de vorm van een ontdekkingstocht voor gezinnen.

In de vakanties zijn er workshops en ook tijdens het kinderfestival Wildemannen en Woestewijven in oktober doet het museum mee. Gloednieuw is de ontdekkingstocht Marcel Broodthaers, rond wiens werk het museum een permanente tentoonstelling opende. En vanaf 1 augustus is er een zomerbar, waar ook activiteiten voor kinderen op het programma staan.

Het Designmuseum

Van de art nouveau van Horta tot het minimalisme van Mies van der Rohe: de Playmobiltour maakt kinderen op een speelse manier wegwijs in design. Bovendien zijn er in het Designmuseum geregeld prachtige tijdelijke tentoonstellingen te beleven, zoals deze over robots.

Het STAM

STAM Gent Museum
STAM Gent Museum

Een weekend Gent met kinderen, daar hoort het verhaal van de stad zelf bij. Dat verhaal zit verborgen in het Stadsmuseum, STAM voor de vrienden. Een van die vrienden blijkt Cuberdanny te zijn, een vree wijze gast met de looks van een rood tsjoepke (spreek alles uit met ronkende keel-r voor een cool effect). De leuk uitgewerkte zoektocht voor kinderen is een schot in de roos, net als de opdracht: bouw je eigen toren met Lego.

Het Museum Dr. Guislain

In het prachtig bewaard gebleven Guislaingesticht word je ondergedompeld in de geschiedenis van de psychiatrie. De kunstcollectie van het museum Dr. Guislain focust op outsiderkunst en kunst die een link heeft met geestelijke gezondheidszorg. Door verschillende speurtochten ontdekken kinderen wat dit allemaal betekent.

De Tuin van Kina

Deze bijna honderdjarige tuin herbergt een prachtige collectie planten en bomen, en ook… vogelspinnen en wandelende takken. De Tuin van Kina hoort bij het Huis van Kina, een natuurmuseum dat speciaal voor kinderen werd bedacht. Op beide locaties vind je tijdelijke tentoonstellingen en kom je meer te weten over hoe het leven op aarde zich heeft ontwikkeld.

Op grafitti wandeling met Wallin’

Graffiti wandeling Gent
Graffiti wandeling Gent

In Gent hebben de muren oren. En ogen, monden, vogels en vleugels! Wij struinden door het openluchtmuseum van steegjes en regenpijpen en ontdekten Kortpaard, bue, ROA en andere vlijtige street artists. Zo’n graffiti tour is een enorme aanrader om met grotere kinderen en tieners te doen. Waarom?

Het hoge coolgehalte en de wonderlijke sensatie dat je de stad leert bekijken met een andere blik. Alsof de gewone realiteit er een laagje bij krijgt en je plots dingen ziet die je nooit eerder waren opgevallen. Wallin’ is een vzw van jongelui die alles weten over street art en graffiti en het ook nog eens goed kunnen uitleggen.

De Bourgoyen

Een tripje Gent met kinderen vraagt ook om wat groen. Genoeg musea en stadsdrukte achter de kiezen? Dan is het tijd voor een snuif zuurstof. Natuurgebied De Bourgoyen, gelegen in het westen van Gent, nodigt uit tot lange wandelingen, vogels spotten en over sloten springen. Je vindt er drie gemarkeerde wandelroutes: het blauwe Bourgoyenpad (5,5 km), het gele Spoorwegdijkpad (2 km) en het rode Meerslantpad (ook 2 km). Vertrekken doe je aan het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen.

De Blaarmeersen

Blaarmeersen Gent

Sport- en recreatiegebied De Blaarmeersen is de geknipte plek om de kinderen eens goed loos te laten gaan. Je vindt er bosjes, ligweiden en wandelwegen. Er is zelfs een strand! Je kan er trouwens ook kamperen. Of hoe een weekend Gent met kinderen ook verrassend niet-stads kan zijn.

 

Eten in Gent met kinderen

Eat Love Pizza & Eat Love Lasagna

Eat Love Pizza Gent

Eten en liefde, da’s alles wat kinderen nodig hebben om op te groeien. Dat, en een schoon marcelleke af en toe. Als het eten bovendien in de vorm van dat bekende ronde ding uit Italië kan verorberd worden, zijn de meeste kinderen innig tevreden. Bij  Eat Love vind je het allemaal: een tot dromen aanzettend interieur, gezellige sfeer én kraakverse pizza.

Die wordt gemaakt met biobloem en originele combinaties van seizoensgebonden ingrediënten, op basis van het recept van de Italiaanse papa van eigenares Valentina. Fijn is ook dat de prijzen fair zijn en het personeel écht hartelijk, ook tegen de jongste medemens. Aan de achterzijde van het restaurant vind je Eat Love Lasagna, gewijd aan die andere culinaire topper die ook bij kinderen steevast een voltreffer is.

Het Gouden Hoofd

Het gouden hoofd restaurant Gent

Het Gouden Hoofd evolueerde van een bruin-café-met-benefits naar een restaurant met gemoedelijke sfeer en een frisse, lokaal geïnspireerde keuken. Kinderen worden met een welwillende grijns ontvangen en gaan vervolgens naadloos op in de bonte mix van cliënteel dat de tafeltjes bezet. Er zijn spelletjes die aan tafel kunnen gespeeld worden, en er is ook wat geschikt leesmateriaal voorhanden.

Op de kaart vind je genoeg klassiekers om de jeugd te plezieren, maar ook leuke opties voor curieuzeneuzen. Vrijdag is visdag en zelfs vegetariërs zitten hier gebeiteld, ondanks het feit dat dit ooit een vleesgroothandel was. Vermeldenswaard is ook de liefde voor Gentse producten waarmee de kaart doorspekt is, zoals kaas van collectieve kaasmakerij Het Hinkelspel en Tierenteyn mosterd.

Julie’s house

When in Gent, do as the Gentenaars. Bijvoorbeeld door gezellig achter een home made cupcake van Julie’s House te gaan zitten. En hem vervolgens in één gulzige hap op te slokken. In haar aandoenlijke theesalonnetje aan de Kraanlei voorziet banketbakker Julie haar immer hongerige cliënteel van zelfgebakken taart en cake, maar ook van goeie thee, straffe koffie en heerlijke warme chocomelk. Prima vieruurtjemateriaal.

Clouds in my coffee

Een wonderschoon adresje: Clouds in my coffee. Het interieur is warm en dromerig, de bediening is hartelijk, de koffie is heerlijk, en dan zwijgen we nog over de thee, de smoothies en tal van andere troostrijke dranken op de kaart. Je kan er ontbijten met leuke formules à la I love you a latte, je kan er lunchen, en er is zelfs een speciaal menu voor kinderen (boterhammen met choco, warme melk met honing,…).

Ook qua speelfaciliteiten zit je hier gebeiteld, met het gezellige kinderhoekje naast de toog. Voor het jonge dorstige volk is er trouwens altijd gefilterd kraantjeswater ter beschikking. Sympathiek! Geen wonder dat het hier op woensdagnamiddag en in het weekend geregeld op een kinderfeestje lijkt.

De Superette

De Superette Restaurant Gent
De Superette Restaurant Gent

Je zou het misschien niet verwachten, maar de artisanale bakkerij De Superette van chef Kobe Desramaults is ook voor jongelui een fijne plek om te ontbijten. Om te beginnen zijn ze gefascineerd door Sarah Lemke, de bakkerin die met robuuste overtuigingskracht de houtoven bedient in het open gedeelte. Bovendien zijn er volop notoire kinderbehagers als chocoladebroodjes en croissants voorhanden, weg te spoelen met chocolademelk of een fris sapje. Avontuurlijke geesten wagen zich aan huisgemaakte granola of zuurdesembrood met paté, zoals Lucy deed.

De proefkous der Dingenzoekers was even uit haar lood geslagen, maar verorberde dan toch monter haar boterham. En nog eentje met confituur, voor de vertrouwde smaak. De kwaliteit van de gerechten is uitstekend, de porties zijn dan weer niet zo genereus. Het brood is heerlijk, en smaakt zoals brood eigenlijk overal zou moeten smaken. De prijzen zijn gepeperd, maar je weet waarvoor je betaalt: ingrediënten van de bovenste plank. Op dinsdag en woensdag wordt er pizza gebakken in de houtoven, en in het weekend is er een brunchmenu.

Publiek

Restaurant Publiek Gent

Publiek is het restaurant van Flemish Foodie Olly Ceulenaere en zijn eega Kelly Dehollander en serveert gastronomie op een niet-houterige manier. Het eten is wonderlijk lekker, met creatieve combinaties en originele smaken waarover je niet uitgepraat raakt. Ook de fijne natuurwijnen zijn een vermelding waard. ‘s Middags kun je er lunchen, ’s avonds krijg je een 6-gangenmenu voor de kiezen. Heerlijk ook om zicht te hebben op de keuken, waar al dat lekkers wordt bekokstoofd. Een fijne plek om met grotere kinderen te tafelen en hun culinaire horizon open te trekken.

Madam Bakster

Madam bakster Gent Vegan dessert

Aangezien een mens in de chaos van alledag niet overeind blijft van groenten alleen, moet je zeker ook eens langsgaan bij de guiltfree bakery van Madam Bakster. Haar koffiehuis is een draaischijf voor ‘gezonde, suikervrije en veganistische desserts’ en daarmee de geknipte plek om eens te checken hoe plantaardige taart smaakt. Heerlijk, vinden wij (nochtans grote voorstanders van alles waar boter in zit). Anders, stippen de kinderen aan, maar ook lekker.

Er is ruim keuze, met taarten als Camille (citroen en avocado), Raymond (chocolade en framboos), Naomi (matcha en yoghurt) en Ludo (karamel en chocolade). De matcha latte erbij geeft je het gevoel dat je eventjes proeft van vloeibare tijdsgeest.

Holy Food Market

Holy Food Market

Van een verrijzenis gesproken. De 16de eeuwse Baudelokapel aan de Ottogracht kreeg een tweede leven als overdekte markt, waar je kan proeven van een resem internationale keukens. De Holy Food Market grossiert in Vietnamese, Italiaanse, en Portugese smaken, maar evengoed maak je er een lekkere kaaskroket soldaat. Boven is het vrij rustig, dus kinderen (en ouders, by the way) die even moeten bekomen van het stadsgewoel, kunnen hier lekker de zetel in.

Meme Gusta

Meme Gusta Gent

Meme Gusta eert grootmoeders keuken en doet dat als een goede kleindochter. Op de kaart: nostalgische gerechten waar het water je van in de mond loopt, zoals karnemelkstampers, kaaskroketten, toast champignons, stoofvlees (ook in een glutenvrije én vegetarische versie), stoemp met worst en paling in ‘t groen.

Wat we bovendien bijzonder toejuichen, is dat de kindergerechten gewoon de gerechten van de kaart zijn in een kleinere portie. Voeg daar nog een île flottante of een dame blanche aan toe, en je snapt dat de jeugd van tegenwoordig hier niet meer weg te slaan is.

Ramen noedelbar

Ramen

In een fris interieur van Studio Simple serveert Ramen noedelbar een fantastische versie van de Japanse slurphap. De bouillons en ramen zijn huisbereid en dat proef je. Een fijne plek voor een kom pure Aziatische warmte, waar je steevast blij en weldoorvoed buitenkomt. Probeer zeker ook de edamame en gyoza.

Simon Says

Simon Says

Altijd bedrijvig, altijd gezellig: bij Simon Says zit je goed voor een koffietje, een uitgebreid ontbijt of een taartmoment om u tegen te zeggen. Boven zijn er trouwens gastenkamers, moest je er meteen een weekend van willen maken.

Bloch

Bloch

Een klassieker als Bloch mag op onze blog niet ontbreken, vonden we flauwemoppengewijs. De beroemde bakkerij van Joodse origine huldigt nog steeds het principe Boter Boven, wat leidt tot ontzettend lekkere dingen als kaasrolletjes, bolussen, appelbollen en pain à la grecque. Tegenwoordig zitten ze in een deel van het Café Théatre. Bonus: Lucy en Mirtha zijn dol op de toiletten beneden, die ze omschrijven als ‘Jeruzalem-achtig.’

 

Logeren in Gent met kinderen

Sleepstreet

Hans en Lobke hebben zelf kinderen en weten dus precies wat het is dat ouders nodig hebben, als ze hun kroost mee uit logeren nemen. Een wasmachine, een droogkast, een kinderstoel, een goed georganiseerde keuken, een maximum aan speelruimte, een minimum aan levensgevaarlijke uitsteeksels: dat soort dingen.

Je vindt het allemaal in Sleepstreet 5, een dot van een huis in een doodlopend steegje in de buurt van station Gent Dampoort. De afstand naar het historische hart van Gent overbrug je met bus, trein (het station Dampoort is vlakbij) of fiets. Sleepstreet zit trouwens ook nog op andere locaties in Gent, zoals je op hun website kan zien.

Studiomie

B&B Studio Mie Gent

Een superleuk adresje om met z’n tweeën te logeren. Studiomie ontwerpt interieurs en dat merk je ook aan de container waarin Mieke haar b&b heeft gevestigd. Troeven? Multiplex, vintage koffiekopjes en een heel goed bed. Te voet bereik je van hieruit vlot het centrum van de stad.

Hotel Harmony

Hotel Harmony Gent

De grote plus van Hotel Harmony is de ligging: aan de pittoreske Kraanlei in hartje Gent, waar alle leuke dingen op kuierafstand liggen (Huis van Alijn zit zelfs naast de deur). Vooral met jonge kinderen is dat heel handig. Het hotel is best prijzig, maar je krijgt er wel een viersterren behandeling voor. De plek voor een luxe weekend Gent met kinderen.

B&b Atlas

B&B Atlas Gent

Dit statige herenhuis herbergt de gezellige en vrolijk ingerichte b&b Atlas, waarbij de eigenaars zich lieten inspireren door hun vele reizen. Kinderen zullen verrukt zijn over de (houten) olifant in de kamer en er met plezier eindeloos over uitweiden. Tip voor ouders die zin hebben om er ‘s avonds met twee op uit te trekken: er is mogelijkheid tot oppas in de kamer.

B&b Baeten

Achter een vintage design galerie vind je Baeten b&b, waar je in alle rust logeert op het gelijkvloers van het achterhuis van dit 16de eeuwse pand. De kamers zijn ingericht met vintage meubilair, eentje heeft zelfs een heerlijk terras waar kinderen even de benen kunnen strekken. Het Design museum zit om de hoek, net als tal van andere hotspots in Gent.

De smaak te pakken na je weekend Gent met kinderen? Rep je dan als de gesmeerde piston naar onze cityguides Brussel, BerlijnParijs, Boedapest en Londen!

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren