Parijs

Een tripje Parijs met kinderen? Goed idee, want Parijs heeft het allemaal. Bakken sfeer, kunst, goed eten en ruime mogelijkheden tot flaneren. Nergens druipt de charme zo van de straatstenen als in de Franse hoofdstad. En wat mooi is: het staat niet stil. Ondanks zoveel geschiedenis, is het ook een stad die bougeert, vernieuwt en verrast. Ook zin om Parijs met kinderen te ontdekken? Allons-y!

Parijs met kinderen

Wij maakten een gidsje om Parijs met kinderen te ontdekken (zonder kan ook, want zoveel plekken zijn leuk voor iedereen) tijdens een citytrip. Voor het gemak hebben we alles opgesplitst in buurten. Nog meer tips en adressen? Die vind je in de reisgids 360° Parijs die we maakten voor Lannoo.

 

Champs-Elysées / Bois de Boulogne – Parijs met kinderen

Palais de la Découverte

Palais de la decouvert Paris
In een vleugel achteraan het Grand Palais zit het Palais de la Découverte, een interactief centrum rond wetenschap. ‘Om te leren, te spelen en te ontdekken’, zoals ze het zelf zeggen. Kinderen ontdekken hier alles over chemie, fysica, wiskunde, optica en zelfs astronomie. Bovendien leren ze al experimenterend hoe dieren communiceren en ook in de rattenschool valt een en ander te beleven. Er is een zeer uitgebreid aanbod aan ateliers, vanaf 5 jaar.

Musée Jacquemart-Andre

Het Musée Jacquemart-Andre is een niet te missen juweeltje als je Parijs met kinderen bezoekt. Dit hôtel particulier van het welgestelde echtpaar mevrouw Jacquemart en meneer André lijkt recht uit een sprookje te komen. Tegenwoordig doet het dienst als decor voor hun uitgebreide kunstcollectie.

Franse schilder- en beeldhouwkunst van David, Chardin, Fragonard en Pigalle, kunst uit de Nederlanden met Rembrandt en Van Dyck en een uitgebreide Italiaanse renaissance-afdeling met kleppers als Boticelli, Canaletto, Tiepolo, Carpaccio en Bellini. Ook de tijdelijke tentoonstellingen die het museum organiseert, zijn de moeite. En vergeet zeker niet binnen te wippen in de theesalon!

Jardin d’acclimatation

Jardin d acclimatation Paris
Bovenaan in het Bois de Boulogne vind je de Jardin d’acclimatation, een o zo schattig pretpark uit 1860 dat in geen enkel lijstje Parijs met kinderen mag ontbreken! Er rijdt een treintje, er zijn poneyritjes te maken, er zijn theatervoorstellingen en een boerderij annex mini-dierentuin. Bovendien kunnen de kleintjes zich uitleven in de speeltuin. Er is ook een kermisgedeelte, met een prachtige, oude draaimolen in de vorm van theeservies. Hoog Alice-in-Wonderland gehalte.

Le Boeuf sur le Toit

Beuf sur le toit Restaurant Paris
Laat de legendarische reputatie je vooral niet tegenhouden: als Picasso en Cocteau het goed vonden, vinden wij dat ook. Vooral het schokkend knappe art-decointerieur, de fijne bediening en de klassieke brasseriekeuken maken van Le Boeuf sur le Toit een adres om te onthouden. Opmerkelijk: ook kinderen worden er gastvrij ontvangen.

Palais de Tokyo en Musée d’Art Moderne

Palais de Tokyo + art moderne met grootste schilderij ter wereld Paris
Het Palais de Tokyo herbergt zowel een platform voor experimentele kunst met dezelfde naam als het Musée d’Art Moderne. In dat eerste kun je terecht voor interessante tijdelijke tentoonstellingen, terwijl Little Palais zich richt op kinderen van 3 tot 10 jaar.  Het aanbod ateliers en andere activiteiten zijn telkens gelinkt aan de tentoonstellingen.

In het Musée d’Art Moderne vind je kunst van begin 20ste eeuw tot begin 21ste eeuw. Stromingen als fauvisme, kubisme, Nieuw Realisme, maar ook dadaïsme, surrealisme, Fluxus en arte povera komen aan bod. Vermeldenswaard is dat hier het monumentale werk La Fée Electricité van Raoul Dufy hangt. Het gigantische fresco waarvoor Dufy maar een jaar de tijd kreeg, gaat door voor het grootste kunstwerk ter wereld. Dat wil je toch wel gezien hebben als je Parijs met kinderen bezoekt?

Restaurant Savy

Savy restaurant Paris
Maison de confiance depuis 1923, vermeldt de kaart van Savy. Witte tafellakens, stoffen servetten, sympathieke obers met snorren en een biefstuk béarnaise om lyrisch van te worden. Bovendien hebben we het dan nog niet gehad over de stapel frietjes, zo dun als lucifers. Een echt kunstwerk! En de prijzen zijn te doen, een grote uitzondering in deze buurt.

 

Louvre / Opéra – Parijs met kinderen

Theesalon Angelina

Angelina patisserie Paris
Angelina is een heerlijke Weense theesalon uit 1903, waar je je kan wagen aan een Mont Blanc: hun patisserie de signature met een hoofdrol voor merengue, slagroom en kastanjecrème. Maar waar je hier vooral voor komt, is de chocolademelk. Tenslotte staat die bekend als de beste van Parijs en heeft meer de substantie van chocoladesaus dan van melk. Dik, romig en bomvol smaak.

Bouillon Chartier

Chartier Paris Restaurant
Bij Chartier, een legendarische bouillon uit 1896, moet je echt een keertje gegeten hebben. Het eten is basic maar lekker, met een kaart vol traditionele gerechten als oeuf dur mayonnaise, jambon de pays, tête de veau sauce gribiche, andouillette grillée, poulet fermier rôti en chou chantilly. En dan dat geroezemoes en die montere sfeer…

Hotel Langlois

Hotel Langlois Paris
Hotel Langlois deed ooit dienst als bank. Nu is het een driesterrenhotel, boordevol Parijse charme uit de Belle Epoque. Het authentieke meubilair overleefde een grondige renovatie, waarbij de badkamers van alle hedendaags comfort werden voorzien. En wat wij het heerlijkst van al vinden… het ontbijt wordt op de kamer geserveerd.

Kunitoraya

Kunitoraya restaurant Paris
Een mooie tegelvloer, een lange houten tafel en charmant personeel dat veel glimlacht: dat is Kunitoraya. Uit de keuken komen heerlijke gerechten als udon (noedels in soep), tonkatsu (gepaneerd en krokant gebakken varkensvlees) en tempura van garnalen en groenten. Alles wordt geserveerd in donkere, keramieken kommen. Veel Japanse klanten, en dat is goed, want als zij niet weten waar het lekker is, wie dan wel?

La Chambre aux confitures

La Chambre a confitures Paris Shop
Op wandel door Parijs met kinderen? Spring dan zeker eens binnen bij La Chambre aux confitures, een conceptstore gewijd aan confituur. Only in Paris! Minimalistische schappen met honderden confituursmaken, zoals wintercitrusfruit, abrikoos-lavendel en geraniumbloemen. Er zijn zelfs kaarsen met confituurgeur.

Het Palais Royal

Les Jardins du Palais Royal Paris
De tuinen van het Palais Royal zijn een echte groene oase in het hart van de stad. Aan het Cour d’ Honneur kun je flaneren tussen de zwart-wit gestreepte zuilen van kunstenaar Daniel Buren. Verderop vind je de stijlvolle tuinen, met vierkant gesnoeide bomen, elegante banken en strak aangelegde wandelpaden, omgeven door een overdekte gaanderij met kleine boetieks en restaurants. Er is ook een lieflijke rozentuin en een baan voor jeu de boules, waar ze bij het minste spreepje zon de ballen laten knallen.

 

Beaubourg / Le Marais / Les Îles – Parijs met kinderen

Musée des Arts et Métiers

Musee des artes et metiers Paris
Het ronduit geweldige Musée des Arts et Métiers uit 1794 is niet zo bekend maar absoluut de moeite. Je wandelt hier gegarandeerd buiten met nieuw respect voor de mensheid en haar vele knappe uitvindingen. Trek voldoende tijd uit voor dit museum tijdens je weekend Parijs met kinderen! De collectie omvat meer dan 3000 stukken, verspreid over 3 verdiepingen en 7 thema’s: transport, communicatie, bouw, mechanica, energie, materialen en wetenschappenlijke instrumenten.

Café Pinson

cafe Pinson Paris
Bij Café Pinson komt le tout Marais genieten van de gezonde salades en de huisgemaakte gebakjes. De gluten- en koemelkvrije koffie- en lunchbar pakt uit met een warme inrichting, inclusief boekenplank en gezellige zithoek. Een fijne plek om even te verpozen tijdens eindeloze wandelingen door de Marais, een van de leukste buurten om te doen tijdens een weekend Parijs met kinderen.

La Maison Stohrer

La Maison Stohrer Bakery Paris
La Maison Stohrer dateert uit 1730 en is daarmee een van de oudste patisserieën van Parijs. Ze staan er bekend om hun baba rum, religieuse à l’ancienne, puits d’amour en andere zoete heerlijkheden.

Café Loustic

Loustic Paris
Café Loustic is een koffiebar van de nieuwe stempel, waar je een kwalitatief shot caffeïne (van de Belgische koffiebrander Caffenation) combineert met een ontbijt, brunch of lunch. De lunchformule van € 10 is onklopbaar, met quiche of bagel, koffie of thee en keuze uit een resem desserten als chocolademuffins en cheesecake.

Mariage Frères

Mariage Freres Paris shop
Bij Mariage Frères moet je zijn voor sublieme thee. Het aanbod is schier oneindig: zwarte, groene, blauwe en witte thee, los of in linnen zakjes, verpakt in stijlvolle, zwarte doosjes. De plechtige sfeer die er hangt is geweldig. Er is ook een theesalon, waar je kan brunchen, lunchen of rond de klok van vieren in een zoet kunstwerkje kan duiken. Met bijpassende thee, évidemment.

Nulpunt van Parijs

Point zero Paris
Geen enkel weekend Parijs met kinderen is compleet zonder met eigen ogen point zero te gaan zien. Op het plein voor de Notre-Dame vind je op de grond een bronzen ster die het geografische nulpunt van Parijs aanduidt: point zero.  De afstanden van Parijs tot andere steden worden vanaf dit punt berekend. Toch wel een beetje magisch.

Shop The Broken Arm

The broken Arm Shop Paris
The Broken Arm is een très branché concept store met café (en uiteraard z’n eigen barista) in hartje Haut Marais. Eigenaar van de zaak is het driekoppige team dat ook achter blog Des Jeunes Gens Modernes zit. Interieurobjecten, kunstboeken, obscure tijdschriften, schoenen, sneakers, strak belijnde kleding voor mannen en vrouwen… Met een hoofdrol voor multiplex, dat spreekt.

Boetiekhotel Paradis

Hotel Paradis Paris
Boetiekhotel Paradis is een aanrader als basiskamp voor een tripje Parijs met kinderen. Je wordt er vriendelijk ontvangen en het nostalgisch meets hedendaags interieur is tot in de puntjes verzorgd. Leuke buurt ook.

 

Bastille / Bercy – Parijs met kinderen

Wandelen langs de Promenade Plantée

La Coulée Verte Paris
Via de trappen aan het begin van de Avenue Daumesnil bereik je de bovenkant van het Viaduc des Arts, op de plek waar vroeger de treinsporen lagen. Daar wandel je langs de Promenade Plantée, met een buitengewoon zicht op de daken aan de brede boulevard.

Je struint hier op je gemakje tussen bomen, struiken en bloemen en op een gegeven moment zelfs een stukje tussen twee flatgebouwen. Het hoge voetgangersgedeelte – de Promenade Plantée – eindigt aan de Jardin de Reuilly, waar ook een leuke speeltuin zit. Ook een aanrader als je Parijs met kinderen bezoekt.

La Fée Verte

La Fee Verte paris
La Fee Verte of de groene fee – een allusie op de sterke drank absinth – huist in een art-decobistro waar jonge creatieven van de Bastillewijk een glaasje zitten te drinken of de krant te lezen. Om te lunchen en te dineren zit je hier prima, met gerechten als brochette de poulet, vegetarische lasagna en parmentier de canard. Ook wie zich eens aan een glas absinth wil wagen, zit goed: alleen al visueel is het een hele belevenis.

CheZaline

Chez Aline Paris
In deze piepkleine zaak met knalgele tegeltjes zat vroeger een paardenslagerij. De V in de letters Chevaline op de gevel werd vervangen door een Z en voilà: CheZaline was een feit. Delphine Zampetti, de vrouw van de bekende Baskische chef Inaki Aizpitarte, bereidt hier à la minute belegde broodjes en dagelijks wisselende gerechten.

Die kan je ter plaatse opeten op een van de vier krukjes of je kan ze meenemen. Broodjes klinkt eigenlijk veel te doorsnee voor wat je hier op je bord krijgt: haring met pickles, escabèche van bonito met broccoli, escalope milanaise met gekonfijte citroen. Zeer lekker én betaalbaar.

La Cinémathèque française

La Cinémateque fancaise Paris
La Cinémathèque française is het Parijse filmmuseum en zit in een knap gebouw van de Amerikaanse architect Frank Gehry. Filmfans kunnen hier hun cinefiele hartje ophalen, en hoe! Met een collectie van om en bij de 40.000 films, is dit een van de belangrijkste filmarchieven op internationaal vlak.

In het museum krijg je een schat aan affiches, decorstukken, kostuums en andere filmattributen te zien. Er zijn uiteraard filmzalen, een filmbibliotheek, een boekhandel én een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, bekend om hun schitterende kwaliteit.

Le Temps des Cerises

Le Temps des cerises Restaurant Paris
In de gemoedelijke buurtbistro Le Temps des Cerises zit je gebeiteld voor hartverwarmende Franse klassiekers als uiensoep, roggevleugel in boter en boudin noir (zwarte pens). Gezellig en ongecompliceerd.

Conceptstore MERCI

Merci Shop Paris
Merci is le concept store très Parisien, ondergebracht in een oude textielfabriek. De aankleding verandert geregeld en is altijd opmerkelijk. In het Used Book Café is het goed toeven in een van de comfortabele zeteltjes met een kopje thee. En met een boek. Natuurlijk.

Bar-bistro Pause Café

Pause Cafe Paris
Bar-bistro Pause Café is een instituut in de wijk, zeker sinds het café opdook in Cédric Klapisch’ film Chacun cherche son chat. Er hangt een sympathieke sfeer en het wijnnippende en koffiedrinkende publiek varieert van kunststudenten tot hele families. Op de kaart eenvoudige klassiekers als risotto en brochette d’ agneau. Het terras is een ideale plek om urenlang het leven in dit bruisende quartier gade te slaan.

 

Quartier Latin / Les Buttes aux Cailles – Parijs met kinderen

Bibliothèque François Mitterand

Bib FM Paris
De Bibliothèque François Mitterand is een ontwerp van de Franse architect Dominique Perrault. Tussen de vier hoektorens, die doen denken aan opengeslagen boeken, bevindt zich een houten esplanade met zicht op de Seine en in de diepte een prachtig bosje van naald- en loofbomen.

In de leeszaal heb je alle mogelijke kranten en tijdschriften ter beschikking en er zijn fijne tijdelijke tentoonstellingen rond een breed spectrum van boekgerelateerde onderwerpen. In het centrum voor jeugdliteratuur worden workshops voor kinderen georganiseerd.

Cité de la Mode et du Design

Cite de la mode et du design Paris
Cité de la Mode et du Design – ook Les Docks genoemd – staat met z’n voorkant letterlijk in de Seine. Met een oppervlakte van 15.000 m2, is dit bijna een dorp op zich. Je vindt er tijdelijke tentoonstellingen rond mode en design, winkels en eetgelegenheden.

Bijzonder om te vermelden is het project Wanderlust, waarbij in het seizoen dagelijks iets interessants te beleven valt: film, muziek, mode, design, hedendaagse kunst en dj’s tot zelfs workshops yoga en pilates, een biomarkt en creatieve ateliers voor volwassenen én kinderen. Zeker eens gaan kijken als je Parijs met kinderen bezoekt dus.

Institut du Monde Arabe

Institut du Monde Arabe Paris
In het Institut du Monde Arabe – ontworpen door de bevlogen architect Jean Nouvel – zit een museum over de Arabische wereld, waarin een thematisch parcours je laat kennis maken met manuscripten, archeologische vondsten, beelden, sierobjecten en andere artefacten van de Arabische cultuur.

Op de 9de verdieping zit Le Zyriab, een chic restaurant en theesalon met een uitzicht om steil van achterover te vallen. Voor de kaart tekent traiteur Noura, een gerenommeerd specialist in de Libanese keuken. Ook op het gelijkvloers eet je Noura-specialiteiten in Café Littéraire, in een simpeler versie met toegankelijker prijzen.

Jardin des Plantes

Jardin des Plantes paris
De Jardin des Plantes is een grote favoriet onder de groene toevluchtsoorden van de stad. Er zijn 11 verschillende tuinen: een rozen- en rotsentuin, een ecologische tuin, een Alpentuin, een pioenentuin… Op zonnige dagen is het heerlijk om door de tuinen te slenteren, op een bankje te zitten onder de platanen, of op het grasveld naast de serres te luieren met een boek. Een heerlijke plek ook om de benen te strekken tijdens een weekend Parijs met kinderen.

Mosquée de Paris

Mosquee de paris
De Mosquée de Paris werd gebouwd in de jaren ’20, als eerbetoon aan de vele moslims die tijdens de eerste wereldoorlog in dienst van Frankrijk gesneuveld zijn. Er is een gebedsruimte, een bibliotheek, een hammam, tuinen, patio’s, een restaurant en een theesalon. Dit is een andere wereld, eentje die veel dichter bij Marrakesh ligt dan Parijs.

Het restaurant van de Mosquée de Paris

Restaurant et salon de thee mosquée Paris
In het restaurant van de moskee eet je uitstekende couscous en ook de Oosterse desserten zijn niet te versmaden. Vogeltjes vliegen er binnen vrij rond, iets waar kinderen maar niet genoeg van krijgen.

Muséum National d’Histoire Naturelle

Musee Nationale d histoire naturelle Paris
Het fantastische Muséum National d’Histoire Naturelle bestaat uit de Galeries de Paléontologie et d’Anatomie comparée en de Grande Galerie de l’Evolution. In de eerste vind je skeletten van dinosaurussen, beren, vissen en vogels maar ook van primaten en mensen. Er is er zelfs eentje van een Dodo, de beroemde uitgestorven vogelsoort.

De tweede vertelt het verhaal van het leven op aarde sinds het allereerste begin, ongeveer 4 miljard jaar geleden. In totaal krijg je zo’n 7000 vormen van dierlijk leven te zien. Een daarvan is Siam, de olifant die geboren werd in India en vele jaren in de dierentuin van de Jardin des Plantes woonde. Na zijn dood werd hij opgenomen in de tentoonstelling.

 

Saint-Germain-des-Prés / Montparnasse – Parijs met kinderen

Taxidermie Deyrolle

Deyrolle Paris
Al sinds 1831 houdt Deyrolle zich bezig met taxidermie – het opzetten van dode dieren – en weten ze het resultaat van hun werk prachtig te presenteren. Van vlinders tot tijgers: je komt hier meer dan één paar ogen tekort. Het is in principe een boetiek, maar voelt eerder als een kleine versie van het Natuurhistorisch Museum in de Jardin des Plantes.

Coutume Café

Coutume Café Paris
Jazzy muziekje, vriendelijk personeel en fantastische koffie: bij Coutume Café weten ze van aanpakken. Een stel dertigers serveert er het zwarte goud op tal van verschillende manieren. Je kunt ook koffiebonen kopen voor thuis. Een ideale plek voor le brunch – die in Parijs steeds populairder wordt – maar ook voor ontbijt, lunch of koffie met cake in de namiddag.

La Maison du Chou

La maison du chou Paris
De chou is erg geliefd in Parijs. Chef Manuel Martinez van La Maison du Chou maakt klassiekers met vullingen als chocolade en mokka, maar werkt ook met seizoensfruit. De vulling is geen banketbakkersroom, maar een veel luchtiger en frisser mengeling van sabayon met verse platte kaas. Ook leuk om te zien hoe de vulling er à la minute ingespoten wordt. Om mee te nemen of ter plaatse op te snoepen in het piepkleine zaakje aan de idyllische Place Furstenberg.

Fondation Cartier pour l’Art Contemporain

Fondation Cartier pour l'Art Contemporain
Het is niet alleen voor het gebouw van de Parijse starchitect Jean Nouvel, dat je zeker eens langs moet gaan in de Fondation Cartier pour l’Art Contemporain. De tijdelijke tentoonstellingen zijn steevast de moeite en trekken een internationaal publiek van kunstliefhebbers.

Telkens wordt er ingezoomd op het werk van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, met een vaak uniek en baanbrekend oeuvre (op de foto zie je het werk van Ron Mueck). Er is ook een interessante boekenwinkel op de eerste verdieping, waar je uren kan grasduinen. En voor kinderen zijn er speciale rondleidingen en ateliers.

l’Hôtel

l'Hotel Paris Hotel
Dat l’Hôtel de plek is waar Oscar Wilde de geest gegeven heeft, mag de pret niet drukken. Een drankje in de bar van dit legendarische hotel is een must! Het restaurant heeft een Michelinster en is peperduur. Maar de bar is schitterend (denk oude boeken, fluwelen zetels, discrete lampenkappen) en serveert originele cocktails en een hele resem whisky’s.

La Patisserie des Rêves

La Patisserie de rêve Paris
Bij La Patisserie des Rêves moet je wel iets proeven van al het moois dat zo aantrekkelijk staat tentoongesteld, alsof het religieuze iconen zijn. Tip: je kunt je zoete schat opeten op een bankje in de tuin van Square des Missions Etrangères een eindje verder in de straat. Met zicht op Chateaubriand, die vast eens jaloers zal kijken (terwijl het speeksel over zijn stenen kin druipt). Er zijn ook mini-taartjes voor kinderen.

Le Comptoir du Relais

Le Comptoire du Relais restaurant Paris
Chef Yves Camdeborde en zijn vrouw runnen samen hotel Relais Saint-Germain. Op het gelijkvloers daarvan zit Le Comptoir du Relais, een bistro nieuwe stijl met een kaart die zich laat inspireren door terroir, seizoenen en goddelijke ingevingen van de chef.

Bistronomie – gastronomisch eten in een simpel bistro-interieur – is al jaren een enorme hit in Parijs, en dus kan het hier erg druk zijn. ’s Avonds raak je tijdens de week alleen met een (lang van tevoren gemaakte) reservatie binnen en ook rond lunchtijd kan er een wachtrij zijn. Tip: ga voor een late lunch of vroeg diner, in de namiddag.

Le Petit Saint-Benoit

Le Petit Saint-Benoit Restaurant Paris
Gebarste spiegels en een ouderwets laag plafond zetten de toon in Le Petit Saint-Benoit. In dit pittoreske interieur eet je traditionele grootmoederskeuken als boudin noir (zwarte bloedworst) avec pomme, entrecôte béarnaise, hachis parmentier (o zo lekker!) en escargots (slakken). De bediening is nogal rechttoe rechtaan, maar de prijzen zijn zeer schappelijk. Dat vond ook schrijfster Marguerite Duras, die hier geregeld kwam eten (ze woonde aan de overkant op nr 5 van 1942 tot aan haar dood in 1996).

 

Eiffel / Invalides – Parijs met kinderen

Boulangerie La Maison Pichard

La maison Pickard Bakery Paris
Boulangerie La Maison Pichard is een bakkerij haute gamme en de trots van bakker Frédéric Pichard en zijn vrouw. Brood is hun hele leven en dat proef je aan wat er uit de houtoven komt. De knapperige baguettes zijn van waanzinnige kwaliteit, net als de croissants, de millefeuille en de rest van de patisserie. Een tip van de meester-bakker: altijd even ruiken aan de baguette voor je er je tanden in zet.

Musée du Quai Branly

musee de quai branly Paris
Het ontwerp van het knappe Musée du Quai Branly is – ook weeral – van de architect Jean Nouvel. Bedoeling is om binnen de muren een dialoog aan te gaan met niet-westerse culturen. Een centrale ruimte, in twee gedeeld door een meanderende gang die een rivier symboliseert, herbergt de vaste collecties. Die bestaan uit ruim 3500 objecten uit alle hoeken van de wereld, die een beeld geven van de ideeën, gebruiken en rituelen van andere culturen.

De tentoonstellingen over Oceanië, Afrika, Azië en Amerika liggen aan weerszijden van de ‘rivier’ en zijn individueel en geheel volgens eigen keuze te ontdekken. Je kunt ervoor kiezen om één continent in de diepte te bekijken, maar ook switchen tussen continenten.  De weelderige tuin van het museum is absoluut een wandeling waard, zelfs als je het museum niet bezoekt. In die tuin vind je café Branly, waar je terecht kunt voor ontbijt, lunch of een drankje. Op het terras heb je een geweldig uitzicht op de vlakbij gelegen Eiffeltoren. En zodra het donker is, wordt het café opgelicht door L’Ô, een installatie van kunstenaar Yann Kersalé.

 

Montmartre / Pigalle – Parijs met kinderen

Cafe des Deux Moulins

Cafe des deux Moulins Paris Amélie Poulin
Het neonverlichte interieur van Cafe des Deux Moulins – dat we allemaal kennen uit de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain – heeft nog niets van zijn magische uitwerking verloren. Troeven zijn de heerlijk theatrale bediening, de ongedwongen cafésfeer én de zeer redelijke prijzen.

Een lunchmenu heb je al voor € 15, met entrée-plat of plat-dessert. Tartare saumon, gegrilde dorade met tomaten en paprika, sauté de porc: eenvoudige klassiekers uit de Franse keuken. Qua dessert kies je hier voor een crème brûlée van Amelie, een île flottante of een tarte aux poires.

Bakkerij Coquelicot

Coquelicot bakery Paris
Coquelicot is een uitstekende bakkerij en bistro in de wijk Abbesses, met een terrasje waar je urenlang naar de passanten kan kijken. Bij fris weer wordt het terras verwarmd, zodat je toch nog buiten kan ontbijten en brunchen. De plek is erg geliefd in de buurt, dus kan het gebeuren dat je in het weekend een lange rij moet trotseren. De baguettes, de croissants, de koffie, het is hier allemaal even lekker.

Hotel Eldorado

Hotel Eldorado paris
Het kleurrijke Hotel Eldorado pakt uit met gezellige bohémiensfeer en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. In een authentiek pand werden 33 kamers ingericht, waarvan een aantal uitkijken op de sfeervolle tuin. De deuren piepen en de vloer kraakt, maar dat draagt alleen maar bij tot de charme. De aanpalende Bistro des Dames serveert ontbijt en een  pretentieloze bistrokeuken.

L’Objet

l object qui parle shop Paris
L’Objet qui parle is een poëtisch winkeltje aan de Rue des Martyrs, dat barst van geheime pareltjes als handbeschilderd porseleinen servies, oude apothekersflesjes, opgezette dieren…  Een echte charmebom!

 

Canal Saint-Martin / La Villette – Parijs met kinderen

Du Pain et des Idées

Du Pain et des Idées paris bakery
Bij Du Pain et des Idées gaan topkwaliteit baguettes, croissants en escargots chocolat pistache over de toonbank. Hun ovenvers spul vindt zo gretig aftrek, dat ze het zich zelfs kunnen permitteren om in het weekend te sluiten. Let op het uitbundig gedecoreerde plafond!

Boekenwinkel Artazart

Artazart bookshop Paris
Artazart is een gereputeerde boekenwinkel met een straf aanbod rond design, mode, fotografie en kunst. Ook de selectie magazines is de moeite om eens naar te kijken.

Bobs juice Bar

Bobs juice Bar Paris
Bobs juice Bar is het geesteskind van de Amerikaanse Marc Grossman, die hier dagelijks z’n verse sappen perst – van zowel groenten als fruit. Je zit dus gebeiteld  voor een Cold Pressed Green Juice (met peterselie en gember) of een smoothie van seizoensfruit. De lunch is ronduit geweldig, met salades en Japans geïnspireerde rolls. Zo lekker zou alle health food moeten zijn.

De bistro Hotel du Nord

Hotel du nord paris
De bistro Hotel du Nord werd genoemd naar de film uit 1938 van Marcel Carné. Daaruit komen de beroemd geworden woorden ‘Atmosphère, atmosphère, est-ce que j’ ai une gueule d’ atmosphère?’, op sappige wijze uitgesproken door actrice Arletty. De film werd evenwel niet hier opgenomen maar in een studiodecor. De kaart van Hotel du Nord is pretentieloos en gevarieerd, met quiche, tournedos, risotto en cheeseburger.

Hotel Le Citizen

Hotel le Cityzen Paris
Hotel Le Citizen is een heerlijk, perfect gelegen adresje langs het kanaal, waar je hartelijk wordt ontvangen en voorzien van een pak leuke tips voor de buurt. De kamers zijn klein maar mooi en het uitgebreide ontbijt verdient een eervolle vermelding.

Kunstencentrum Le 104

Le 104 Paris
In kunstencentrum Le 104, dat in een 19de-eeuws uitvaartcentrum gevestigd is, wordt de vinger stevig aan de artistieke pols gehouden. De bruisende Centquatre omvat twee grote hallen, expositieruimtes, concertzalen, theaterruimtes, een bibliotheek, ateliers, een restaurant en een café. Er zijn geregeld festivals en op zaterdagochtend wordt er een biomarkt gehouden. Voor kinderen van 0 tot 5 jaar is er dan weer La Maison des Petits, een speel- en ontmoetingsplek ontworpen door Matali Crasset.

Pizza’s van Pink Flamingo

Pink Flamingo Paris
De pizza’s van Pink Flamingo worden per fiets geleverd, maar kunnen ook in een van hun vier kleurrijke locaties worden verorberd. Het deeg wordt dagelijks vers gemaakt op basis van biobloem, olijfolie en sel de Guérande. Ook perfect voor een gezellige picknick vlakbij hun eerste zaak, waar het allemaal begon. Je bestelt je pizza, krijgt een roze ballon mee en nestelt je aan het kanaal. Aan de ballon herkent de pizzabezorger even later de rechtmatige eigenaar van de bestelling.

 

République / Belleville – Parijs met kinderen

Bar-resto Ave Maria

Ave Maria restaurant Paris
Veel ambiance, sterke cocktails, een uitbundig interieur en een Braziliaans geïnspireerde keuken: dat is wat de sympathieke bar-resto Ave Maria te bieden heeft. Vrolijke plek! Bovendien is er geen gebrek aan devote Mariabeelden, wat altijd een troef is.

La Maison des Métallos

La Maison des Métallos museum Paris
Etablissement culturel de la Ville de Paris, staat er in grote letters op de gevel van La Maison des Métallos. Ooit was dit een fabriek waar muziekinstrumenten werden gemaakt. Vervolgens deed het gebouw dienst als bolwerk van de vakbond CGT, die de belangen van de metaalarbeiders behartigde.

De stad Parijs renoveerde het pand en gaf het nieuwe adem als  kunstencentrum. Bijgevolg vind je er tijdelijke tentoonstellingen, concerten, theater, dans, debatten, ateliers, studio’s en het Café Numérique waar je terecht kunt voor een drankje of iets kleins om te eten.

La Petite Fabrique

La Petite Fabrique restaurant Paris
In het stijlvol ingerichte biorestaurant La Petite Fabrique hangt een vriendelijke, rustige sfeer die wat Scandinavisch aandoet. Op de kaart staan seizoensgebonden soepen, groentetaarten en pasta’s. Ook de zondagse brunch is geliefd bij fans van het 20ste arrondissement.

Le Charbon

Le Charbon restaurant Paris
Stap je Le Charbon binnen, dan snap je meteen waarom het café zo’n legendarische status heeft in Oberkampf. Dit is Belle Epoque meets Far West! Le tout Paris vliegt hier des weekends in de wijn en het sterkere spul. Bovendien is er ook een ideaal terras om mensen te kijken.

Restaurant Le Dauphin

Le Dauphin restaurant Paris
Le Dauphin is het tweede restaurant van de Baskische chef Inaki Aizpitarte, die hier zijn signatuurkeuken serveert in een door Rem Koolhaas ontworpen interieur. Een verschil met buur Le Chateaubriand is dat de gerechten hier ’s avonds verschijnen in tapasvorm en dat de prijzen wat toegankelijker zijn. Ook hier is reserveren nodig. Rond lunchtijd raak je wel wat makkelijker aan een plekje. Hoe dan ook is het wachten de moeite waard: het eten is delicieus.

Mama Shelter

Mama Chelter Paris
Eerst en vooral een fantastisch interieur van Philippe Starck, goede sfeer en een heerlijk ontbijt: dat heeft Mama Shelter je te bieden. Bovendien zijn de kamers zeer comfortabel en uitgerust met een iMac waarop je heel wat bruikbare tips doorgespeeld krijgt voor de buurt, gaande van coole bars tot leuke winkels. De ligging is uitstekend als je Belleville wil ontdekken, maar niet als je uit bent op de toeristische klassiekers, want dan is het te afgelegen. Het hotel heeft ook filialen in Lyon en Bordeaux.

Krijg je geen genoeg van Parijs met kinderen en zoek je nog meer inspiratie? Lees dan zeker onze gidsjes voor Londen, Brussel en Boedapest

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Citytrip Parijs met kinderen
Citytrip Parijs met kinderen
Citytrip Parijs met kinderen
Citytrip Parijs met kinderen
Citytrip Parijs met kinderen
Citytrip Parijs met kinderen